Špiclování Ovčáčka v kostele má dohru. Advokátka Čírtková odkopala „ty lepší“ lidi. To se jim nebude číst lehce

26.08.2020 19:58

V rámci nedávného dění advokátka Monika Čírtková sarkasticky komentuje, jak dnes vypadá „etiketa slušného občana“. V pravidlech, která „spolehlivě odliší slušné demokraty od neslušných nácků, fašistů, rasistů a proruských trollů“, tak například radí, jak správně nachytat „pomýlené a ideově nedostatečně ukotvené věřící“, jakož se nedávno „povedlo“ radnímu ČT Zdeňku Šarapatkovi. Opomenout prý nemáme ani humor v souvislosti se zraněním prezidenta Miloše Zemana a chybět by nemělo ani pořádné vyjádření nesouhlasu, kterým „slušně deklarujeme své přesvědčení, ale také vhodně posílíme odkaz Václava Havla v občanské společnosti“.

Špiclování Ovčáčka v kostele má dohru. Advokátka Čírtková odkopala „ty lepší“ lidi. To se jim nebude číst lehce
Foto: Archiv Moniky Čírtkové
Popisek: Advokátka Monika Čírtková

Anketa

Máte důvěru ve zdraví prezidenta Zemana? (Ptáme se od 26.8.2020)

86%
14%
hlasovalo: 8813 lidí
Čírtková ve svých pravidlech radí, jak se zařadit „na tu správnou stranu společnosti“. „Je zde stručný návod pro situace, jimž Ladislav Špaček ve svých knihách o etiketě nevěnoval dostatečnou pozornost,“ počíná.

Dodržování následujících pravidel podle advokátky „spolehlivě odliší slušné demokraty od neslušných nácků, fašistů, rasistů a proruských trollů“.

Předně je podle ní „nutné opustit zažitý omyl, že na mši nasloucháme knězi a plně se soustředíme na probíhající obřad a vlastní účast na něm“. „Základní výbavou slušného návštěvníka bohoslužby je totiž mobilní zařízení, kterým se snaží při modlitbě nachytat pomýlené a ideově nedostatečně ukotvené věřící. Takto získané snímky je poté třeba vyvěsit na internet, aby se ostatní slušní spoluobčané mohli rovněž pohoršit. Každý křesťan přece ví, že do kostela chodí jen ušlechtilí a bezchybní lidé, a pokud tam přijde někdo, kdo tyto nároky nesplňuje, a ještě se tam drze modlí, může za to Duka nebo Kreml,“ naráží advokátka na radního ČT Zdeňka Šarapatku, který se rozhodl vyfotit hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka při modlitbě.

„To jen v horách zajdete na nedělní bohoslužbu a vedle vás překypuje láskou k Bohu člověk, který psal pro komunisty hanlivé texty na církev a ještě včera pronášel zdravici srazu neofašistů, xenofobů a rasistů v Příčovech. A takovým pak buďte bratrem...,“ okomentoval Šarapatka tajně pořízenou fotografii modlícího se Ovčáčka.

Proti zveřejnění fotografie modlícího se Ovčáčka se vzedmul silný odpor a svou nelibost vyjádřil i starosta a bývalý bulvární novinář Pavel Novotný. „Nelíbí se mi fotit někoho při modlitbě. Říkám to na rovinu,“ odsoudil.

Šarapatka na to odpověděl, že jemu se nelíbí bratrství s „pokrytcem, který včera pronáší zdravice neofašistům, xenofobům a rasistům v Příčovech a dnes se modlí za své bližní“. Narážel tak na nedávno proběhlé Vlastenecké setkání. 

Čírtková jako další pravidlo „slušného demokrata“ nabízí i náležitou pozornost zdravotnímu stavu prezidenta.

„Ke strohé zprávě o zlomené ruce si hned přimyslí pikantní zdůvodnění (nikdo střízlivý si totiž nikdy ruku nezlomil, to dá rozum), přidá nějaký peprný vtip o ovaru, chacha, a hurá s tím sbírat lajky na sociálních sítích. Vkusným humorem jdeme také příkladem naší mládeži,“ píše v narážce na reakce po úterním zranění prezidenta Miloše Zemana.

Připojila též „kultivované“ vyjádření nesouhlasů v diskusích. „Ideálním terčem“ je podle ní „mladá členka mediální rady, která nám nic neprovedla, nebo neoblíbený poslanec některé ošklivé strany“.

A jak se v takovém případě zachovat? „Navštívíme jejich internetový profil a napíšeme tam nějaký milý komentář, třeba ‚chce se mi z vás zvracet‘, případně pokud jsme v ráži, ‚chce se mi z tebe zvracet‘, čímž nejen slušně deklarujeme své přesvědčení, ale také vhodně posílíme odkaz Václava Havla v občanské společnosti,“ shrnuje. Zřejmě tak míří na vulgární výlevy, kterým čelí ekonomka a členka Rady ČT Hana Lipovská.

Následně se máme vydat do internetových skupin „podporujících ty správné demokratické strany“. „O demokracii, slušnost, respekt a lásku jde totiž především,“ uzavírá advokátka v sarkastickém komentáři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…