Špidla protestuje proti vyhazování bezdomovců z dopravních prostředků

29.07.2013 13:40

Pražský primátor Tomáš Hudeček přišel s nápadem, který měl vyřešit někdy obtěžující bezdomovce v městské hromadné dopravě. Jednoduše by byli z dopravních prostředků vykázáni. Na to si však stěžuje ČSSD. Podle ní tím Hudeček neřeší příčinu problému, pouze se přiklání k represi.

Špidla protestuje proti vyhazování bezdomovců z dopravních prostředků
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhla konference na téma aktivni stárnutí a mezigenerační solidarita v ČR

„Lidsky považuji za neakceptovatelné prostě ty lidi pouze vykázat z metra nebo tramvaje, aniž jim nabídneme možnost se někde ohřát nebo strávit v teple noc, kde by ostatní neobtěžovali,“ uvedl zastupitel za sociální demokracii Petr Dolínek.

„Aktuální přístup vyjádřený primátorem je příkladem dehumanizace, která lidem v extrémní nouzi nepřiznává lidská práva a v důsledku ani právo na život. Cesta do bezdomoví je velmi snadná. Cesta zpět vyžaduje velké a kvalifikované úsilí. Praha jako komunita má všechny předpoklady, aby toho byla schopna,“ přidává se k němu bývalý předseda ČSSD Vladimír Špidla.

Přitom problémy s bezdomovci jsou stále přítomné, nejpalčivější pak v zimě, kdy hrozí, že lidé bez domova umrznou. Pak se nejvíce uchylují do MHD, kam se chodí ohřát. „Dlouhodobé řešení město doposud nenalezlo, i když jich byla celá řada diskutována. Proto se primátor přiklání na stranu represe vůči bezdomovcům,“ míní Dolínek.

Podle obou sociálních demokratů se přitom Praha může vypořádat s problémem celkem účinně. Má totiž k dispozici koncepci, na níž se podíleli i odborníci a která se věnuje především prevenci. „Na realizaci koncepce jsou však vynakládány minimální prostředky. Velmi podceňována je také bytová politika a její sociální dopady,“ stojí v tiskové zprávě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…