Spisovatel Ludvík Vaculík: Zeman se mi líbí. Jedná jako člověk

15.11.2014 13:29

Spisovatel Ludvík Vaculík prozradil Lidovým novinám, že se mu prezident Zeman líbí a místopředsedu vlády Andreje Babiše z ANO prý přijali s manželkou Madlou se sympatiemi. Je ho prý ale třeba pozorovat. U Vaculíků se slaví pouze 28. říjen, protože to se podle bývalého disidenta opravdu změnilo něco, co mělo význam na dlouho.

Spisovatel Ludvík Vaculík: Zeman se mi líbí. Jedná jako člověk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

LN navštívily spisovatele a bývalého disidenta Ludvíka Vaculíka a jeho ženu Madlu. Muž, který bývá označován za našeho nejvlivnějšího spisovatele, s tímto označením sebe samého šetří. „Tak podívejte se. Nikdy jsem nechtěl, nemínil být spisovatelem ani novinářem. A nikdy jsem se za spisovatele nepovažoval. Protože jak jsem četl, a já jsem hodně četl, tak jsem ten stav viděl příliš vysoko a vznešeně. Já jsem jen jednou v životě řekl, že jsem spisovatel. Při jednom z výslechů, na které jsem chodil každý měsíc, tak pravidelně, jak pravidelně jsem psal do Obsahu fejetony, tak mě ten major Fišer říká: „Pane Vaculíku, co vy jste? Vy jste nic.“ Já jsem spisovatel,“ popsal situaci spisovatel.

Sám prý nemá puzení psát. „Nemám o čem. Já vždycky psal něco konkrétního a máte pravdu, vždy se to nějak vztahovalo ke mně osobně. A tak píšu jen Poslední slova do Lidovek.“ Má to prý dva důvody. „Za prvé za to dostávám peníze. A za druhé: já napíšu, co mě štve, a mám to vyřízené, su zdravý. To, na co všichni lidé jenom nadávají, já napíšu. A je vyřízeno,“ říká osmaosmdesátiletý muž.

Slavíme vznik Československa

A jak prožívají manželé Vaculíkovi svátky a oslavy spojené se sametovou revolucí? „Já nic neslavím. Já všechna tato povinná témata vyřeším skrze Poslední slova,“ tvrdil Vaculík. Ale jeho manželka prozradila, jak tomu skutečně je, 28. října prý vždycky slaví. „Vždycky věšíme vlajku, zpíváme. Každý rok tady v Dobřichovicích máme takovou malou slávu,“ řekla manželka Madla. „A zpíváme s Jankem, synem, celou československou hymnu,“ dodal Vaculík, o kterém je známo, že má rád národní písně a neváhá je zanotovat.

Na oslavy listopadu se podle svých slov nechystají. „Já slavím 28. říjen. To se opravdu změnilo něco, co mělo význam na dlouho. Kdežto ten sedmnáctý listopad, to je nahodilé. To má určitý význam v tu chvíli, než se na to zapomene,“ myslí si Ludvík Vaculík.

S tím, co se odehrálo od sametové revoluce, je Ludvík Vaculík, přes všechnu svou kritiku spokojený. „Je to dobrý! Je to dobré dneska. Já su spokojený,“ říká bývalý disident. Paní Vaculíková jeho slova potvrdila. „Ale on Vaculík je opravdu spokojený, má pocit, že to jinak nešlo. Ještě před pádem režimu předpověděl mnohé z toho, co se pak stalo: tedy co všechno špatné přijde, pokud by se režim zhroutil,“ povysvětlila. „To je fakt, to se mi povedlo. Konzumismus, korupce, reklama. Ale myslím, že jsme to zvládli,“ navázal její manžel.

Vaculík: Ne, že bychom neměli výhrady, ale hraje toho prezidenta dobře

Lidovým novinám Vaculík řekl, že některé věci už nesleduje tak podrobně, jako dříve, ale střídání prezidentů samozřejmě vnímá. Miloš Zeman se mu prý líbí. Neobává se údajně ani Andreje Babiše. „To je přeceňování! My se díváme na toho Babiše s důvěrou. A Zeman se mi líbí,“ dodal.

„No co, no. To když jsme měli prvního prezidenta filosofa, teď musí být všichni prezidenti filozofy? Když jimi nejsou a předstírají to, tak je to trapné. Klaus," zhodnotil situaci.

„Ne že bychom neměli výhrady k Zemanovým úletům. Ale on se přece může osobně lišit. Nemůže přece neustále přemýšlet: Smím mít jako prezident tento názor? To by musel většinou mlčet. Jedná jako člověk. Hraje toho prezidenta dobře,“ řekl LN.

Paní Madla Vaculíková však dala najevo trochu jiný pohled na současnou hlavu státu. „Já si myslím, že je poznamenaný tím alkoholem. To je škoda, byl jadrnej, měl svérázné myšlení, ale ten alkohol jej poškodil,“ míní.

„My jsme ho přijali se sympatií. Teď je třeba ho pozorovat. Co máš proti Babišovi?“ Pokračoval v rozhovoru pro LN Vaculík a obrátil se na svou ženu. „Já myslím, že je nebezpečný. Člověk neví, kam míří,“ doplnila paní Madla.

Ludvík Vaculík se pro LN rozpovídal o více věcech. Například o naší hymně, vztazích se Slovenskem nebo o možnosti demonstrovat proti prezidentovi. Na závěr zopakoval, že slaví pouze 28. říjen 1918. O sedmnáctém listopadu naopak míní, že nešlo o revoluci. „Nebyla to revoluce, bylo to všechno dohodou. Ale já to asi lepší napíšu. V úterý si to přečtete. Mně se mnohem lépe píše, než mluví,“ přiznal nakonec spisovatel Ludvík Vaculík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…