Špitalo se, dnes uhodilo: Benešová pohrozila Pavlu Zemanovi odvoláním

29.04.2021 12:52

Kauza vydání majetku rodu Czerninů může zlomit vaz nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi. Jeho odvolání může podle svých slov totiž navrhnout ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Píše o tom server iDnes.cz s odvoláním na deník E15. Dle informací ParlamentníchListů.cz se o odvolání nejvyššího státního zástupce hovoří ve vládních kruzích už delší dobu.

Špitalo se, dnes uhodilo: Benešová pohrozila Pavlu Zemanovi odvoláním
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

„Můžu podat kárnou žalobu, ale můžu být třeba i ostřejší. To znamená, že také můžu podat návrh na odvolání,“ poznamenala Benešová. Zeman na její slova jen odvětil, že odvolání je jednostranný akt v kompetenci ministra spravedlnosti. „Co se týče dalších výroků týkajících se mé osoby, je pod moji úroveň se k těmto invektivám vyjadřovat,“ sdělil Zeman.

Anketa

Kdyby teď hospoda poblíž načerno otevřela zahrádku, zašli byste posedět?

53%
33%
hlasovalo: 20479 lidí

Benešové se totiž nelíbí Zemanovo vyjádření v kauze vydání majetku rodu Czerninů. Nejvyšší státní zastupitelství totiž podalo hned třikrát dovolání v kauze dvou úřednic pražského magistrátu, které byly nakonec Městským soudem v Praze pravomocně odsouzeny za to, že neoprávněně udělily občanství Josefině Czerninové, čímž nakonec došlo k restitucím. Stát v současné době však podniká kroky k tomu, aby nemovitosti za půl miliardy korun získal zpátky. 

Benešová upozorňuje na to, že Zeman měl k věci vztah, jelikož v roce 2014 inicioval neformální schůzku se soudcem Janem Czerninem, aby ten zprostředkoval smírné řešení sporu mezi Czerniny a Zemanovým přítelem Petrem Habersbergerem, kterému restituce majetku rodu Czerninů znemožnily nabýt pozemky, na nichž hospodařil. 

Zeman ale odmítá, že by v souvislosti s trestním řízením měl vztah k věci, jelikož řízení, v němž byly odsouzeny dvě úřednice, se netýkalo Jana Czernina ani Petra Habersbergera. „Nebyly dány důvody pro mé vyloučení z rozhodování a věc jsem zpracovával jako stovky dalších,“ cituje deník E15 Zemana.

Na kauzu upozornil letos v lednu server Seznam Zprávy. Podle něj Zeman zasáhl do kauzy, která pomohla jeho známému. Soukromě se podle serveru přimlouval za majitele penzionu u Třeboně Petra Habersbergera a byl také osobně zaujatý v restituční kauze pozemků, na nichž podnikatel hospodařil. Pozemky získal před lety potomek rodu Czerninů. Zeman tehdy ČTK sdělil, že nečinil žádné kroky, které by zpochybnily jeho nestrannost. Proti článku se ohradilo také Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1, které kauzu dozorovalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …