Spletli se? Desetkrát tolik? Kovanda nevěří Fialově výmluvě

28.04.2023 7:07 | Ze sítí

Ekonom Lukáš Kovanda zkritizoval slova premiéra Petra Fialy, který se opřel do českých i evropských statistiků poté, co Eurostat zveřejnil data o cenách plynu za loňské druhé pololetí. Vláda podobnými postoji poškozuje důvěru veřejnosti v nezávislé úřady a kritika je neoprávněná, uvedl Kovanda pro server Echo24.cz.

Spletli se? Desetkrát tolik? Kovanda nevěří Fialově výmluvě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí
Premiér data Eurostatu ohledně cen plynu za loňské druhé pololetí označil za mylná, chce si pozvat představitele úřadů a „odhalit ty, kteří udělali chybu“. Ceny plynu pro domácnosti se podle Eurostatu loni ve stejném období zvýšily meziročně nejvíce ze všech zemí Unie.

Podle údajů Eurostatu byla průměrná cena elektřiny v ČR ve druhém pololetí loňského roku 9 410 Kč za megawatthodinu (MWh). Elektřina v Česku tak podle toho byla čtvrtá nejdražší v EU. Ceny plynu pro domácnosti se pak podle Eurostatu loni ve stejném období zvýšily meziročně nejvíce ze všech zemí Unie. Růst činil 231 procent na 4 662 Kč za MWh.

Statistiky, podle kterých ceny plynu v Česku ve druhém pololetí loňského roku vzrostly nejvíce z celé Evropské unie, označil premiér Fiala za „matení veřejnosti“.

Fiala za svůj výrok ale čelí ostré kritice. Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda uvedl, že si lze jen těžko představit, jakou „minelu“ by musely Eurostat, případně Český statistický úřad učinit, aby se zmýlily natolik, že rozdíl bude desetinásobný. „Jinými slovy, je možné, že se statistici dopustili nějakého metodického přehmatu, ale spíše jen v rozsahu ‚statistické chyby‘. Těžko si lze představit přehmat, jenž by je dovedl k desetinásobnému nadhodnocení růstu cen v ČR v porovnání s dalšími zeměmi středoevropského regionu,“ řekl pro Echo24.cz Kovanda.

Premiér by se podle jeho názoru měl vyvarovat silných výrazů typu toho, že statistici „matou“ veřejnost. „Nejprve je třeba se důkladně seznámit s použitou metodikou a tu pak případně třeba i kritizovat – ovšem již se znalostí věci. Protože pokud politici bez hlubší znalosti věci, ‚střelbou od boku‘, zpochybňují data státních statistických úřadů, nahlodávají tak v rámci svého politického zápasu důvěru veřejnosti ve statistické úřady, potažmo ve stát jako takový,“ dodal Kovanda.

„Tím posilují pozici různých dezinformátorů, kteří do budoucna mohou zpochybňovat jakákoli oficiální data s tím odkazem, že je přece zpochybňuje sám vládní establishment,“ dodal ekonom.

Evropský statistický úřad ve svém vyjádření uvedl, že použil údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ), jeho mluvčí deníku Echo24 sdělil, že úřad vytváří a publikuje statistiku v souladu s mezinárodními standardy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Všichni vidíme, kolik platíme na zálohách,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 28.04.2023 8:59:06
jak se nám zvýšily. Fiala by neměl lhát.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…