Spojené státy poslaly varování Rusku. Kvůli Donbasu

20.02.2015 20:50

Pokračující ruská podpora separatistů na východní Ukrajině podkopává mezinárodní diplomatické úsilí. Uvedlo to americké ministerstvo zahraničí, které Moskvu i proruské povstalce varovalo, že ponesou zodpovědnost, pokud boje na Donbasu neskončí. Moskva zapojení svých vojsk do konfliktu neustále popírá.

Spojené státy poslaly varování Rusku. Kvůli Donbasu
Foto: wikipedia
Popisek: Americká vlajka.

"Nadále se soustředíme na podporu prosazování (mírových) dohod, vše ale bedlivě sledujeme," řekla mluvčí americké diplomacie Jen Psakiová. "A když Rusko a separatisté nedokážou uskutečnit dohody a ukončit násilí, budou čelit dalším následkům," dodala.

Situace na východní Ukrajině i přes nově dohodnuté příměří zůstává napjatá. Po dobytí města Debalceve povstaleckými jednotkami tvrdé boje ustaly, střety mezi armádou a rebely jsou ale hlášeny stále. Kyjev se nyní obává, že by se separatisté za pomoci Rusů mohli pokusit zahájit útok na přístav Mariupol.

O situaci na Ukrajině dnes v Paříži jednali francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová. Oba trvají na tom, že musejí být dodrženy podmínky minských dohod o mírovém řešení krize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…