Spojenectví roku ještě není hotové. Lidovci pořád váhají, jestli se spouštět s Gazdíkovými Starosty

17.03.2017 7:29

Lidovci stále nejsou pevně rozhodnuti, zda by měli jít do koalice se Starosty. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Spojenectví roku ještě není hotové. Lidovci pořád váhají, jestli se spouštět s Gazdíkovými Starosty
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Pavel Bělobrádek při besedě

Dnes se sejdou zástupci jednotlivých krajů. Právě komunikace na krajské úrovni je důležitá hlavně pro KDU-ČSL, píše list. „Moje ano nebo ne bude do velké míry záležet na tom, co řeknou moji spolustraníci v kraji, svoji legitimitu ve straně posuzuji od nich,“ řekl LN místopředseda lidovců Ondřej Benešík, který by měl být lídrem kandidátky ve Zlínském kraji.

Podle něj není obava z toho, že by nedokázali překročit desetiprocentní hranici, která je pro vstup volební koalice do Sněmovny nutná, spíš je pro některé členy KDU-ČSL hnutí STAN nečitelné. „Je to hodně nesourodá skupina politiků. Jejich nejviditelnější tváře jsou nám hodně blízké, ale u jednotlivých členů v regionech si nejsme jistí,“ dodal Benešík.

Lidovci se stále bojí upozadění své tradiční prověřené značky. Obava panuje také z toho, jak moc zažitá je ta starostenská. „Lidé STAN stále vnímají jako součást TOP 09. Na místní úrovni a na úrovni okresů bude nutné, aby se Starostové postavili před voliči na svoje vlastní nohy,“ míní místopředsedkyně lidovců Zuzana Roithová. Na dnešním jednání si podle ní budou muset krajští zástupci vyříkat, jestli jsou schopni dát dohromady týmy a jestli jsou schopni spojenectví voličům dostatečně vysvětlit.

Zejména na Moravě, kde jsou lidovci tradičně silní, členové KDU-ČSL stále upřednostňují, aby Starostové kandidovali na jejich kandidátkách, což je ale pro STAN nepředstavitelné. Od října, kdy jednání začala, se pozice lidovců v podstatě nemění a představitelé říkají, že zítřejší rozhodování o spojenectví je padesát na padesát, píše list.

Zástupci krajů by se měli na dnešním setkání dozvědět také výsledky jednání mezi oběma stranami. Dohoda je například na podobě kandidátek, píše list. První a druhé místo by měli vždy zaujmout zástupci obou politických subjektů. Tam, kde jsou silnější lidovci, budou stavět jedničku oni, dvojku pak Starostové. A naopak. Podle informací LN by jedničku stavěla KDU-ČSL v osmi krajích, Starostové v šesti. V zásadě pak platí rozdělení Čechy Starostům, Morava lidovcům, dodává deník.

reklama

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…