Spojili jsme se s komunisty, abychom nezradili voliče, vysvětloval hejtman

26.02.2013 21:20

Olomoucká ČSSD se mohla po vítězství v krajských volbách spojit s ODS, lidovci a zelenými, ale nakonec dala přednost KSČM. Podle slov hejtmana Jiřího Rozbořila prý nechtěla zradit voliče.

Spojili jsme se s komunisty, abychom nezradili voliče, vysvětloval hejtman
Foto: ČTK
Popisek: Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil

Při diskuzi o postavení KSČM v politickém systému České republiky, které se v úterý v Olomouci zúčastnili historici, politologové a zástupci ČSSD a KSČM, takto hovořil hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD). V Olomouckém kraji vítězná ČSSD poprvé vládne s komunisty, se kterými má v zastupitelstvu většinu 35 hlasů.

"Mohli jsme [po krajských volbách] sice vytvořit rovnocennou koalici s ODS a KDU-ČSL, nicméně byla by to zrada voličů, lidí a toho, co jsme říkali v předvolebním klání. To je důvod, proč jsme šli s komunistickou stranou," uvedl Rozbořil.

Poslanec KSČM Alexander Černý, který v Olomouckém kraji stál u zrodu koaliční dohody ČSSD a KSČM, naopak míní, že sociální demokracie ani jinou možnost neměla. "Dávno před volbami jsme se oba dva shodli, že jestli to [koalici s ODS a KDU-ČSL] uděláte, tak příště už ta situace bude jiná," řekl.

Černý si pochvaloval, jak snadno se podařilo ČSSD a KSČM v Olomouckém kraji dát dohromady programové prohlášení. "Když jsme sestavovali programové prohlášení, tak jsme žasli, jak je to jednoduché," uvedl Černý, podle kterého jsou "stejně idylická" i jednání zástupců obou stran na parlamentní úrovni.

"Pochopitelně jsme na úrovni kraje naštěstí nemuseli řešit vztah k zahraničním misím, k Severoatlantické alianci a podobné body, které si ještě musíme ujasnit," podotkl Černý.

Komunisté po loňských volbách získali místo ve vedení kraje. Proti obsazení funkce náměstka olomouckého hejtmana pro školství komunistickým kandidátem Zdeňkem Švecem loni v petici protestovalo 400 lidí. Funkce náměstka pro školství podle Rozbořila zůstala po volbách volná, protože v předchozím volebním období připadla ODS.

"Je to jediný důvod, proč KSČM má resort školství," uvedl hejtman, který odmítl spekulace, že obsazení tohoto postu komunistickým kandidátem bylo součástí širší dohody zahrnující i ostatní kraje, kde vládne ČSSD a KSČM. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…