Společnost se rozpadá. Ale kolaps nemusí být špatný, tvrdí Miroslav Bárta

28.04.2023 10:39 | Ze sítí

Egyptolog Miroslav Bárta v pořadu 360° na CNN Prima NEWS hovořil o tom, v jaké fázi se svět nachází a sdílel přesvědčení, že pokud by přišel kolaps či bankrot může to být pro populaci pozitivní efekt. „Hluboké, vše měnící krize, tradičně zvané kolaps, jsou v tomto smyslu očistné, protože systém zbavují nefunkčních částí a umožňují jeho regeneraci a nový růst,“ říká.

Společnost se rozpadá. Ale kolaps nemusí být špatný, tvrdí Miroslav Bárta
Foto: Lucie Sýkorová
Popisek: Přední český a světový egyptolog, profesor Miroslav Bárta

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28118 lidí
Díky kolapsu se podle Bárty lidem otevírá šance nastavit nové a lepší systémy. „Kolaps je skutečně obvykle jenom velký propad ve zdrojích, společnost se rozpadá, protože věci, které fungovaly, fungovat přestávají. Svým způsobem je to pozitivní, protože to lidem umožňuje najít nová řešení, nastavit systém znovu, aby mohli růst,“ popisuje egyptolog, jakou má kolaps či bankrot pro stát pozitivní stránku.

Zároveň však zdůraznil, že civilizace je závislá na technologiích. „Záleží, kdy se najdou zdroje pro růst, kdy to dovolí třeba přírodní prostředí. V minulosti byly civilizace na přírodním prostředí závislé mnohem víc než my dnes, spoustu věcí můžeme modifikovat, zlepšovat pomocí technologií,“ dodal v pořadu 360°.

Nyní podle podle něj máme dostatek energií, poznání i předpokladů k tomu, abychom udělali „pozitivní skok“.

Podle Bárty se ukazuje, že se všechny civilizace řídí stále opakujícími se vzorci a jejich vznik, vývoj i kolaps určují vždy stejné zákony. Naše civilizace má podle něj jedinečnou šanci, že by se brzké krizi mohla vyhnout. „Poprvé v historii víme, k čemu můžeme směřovat, a proto bychom mohli naše ztráty minimalizovat,“ upozorňoval již dříve Bárta.

Věčný růst je podle Bárty totiž pouhý mýtus. „Nejen velké, ale v podstatě všechny civilizace upadají. Vznikají, rostou, dosahují vrcholu a upadají v momentě, kdy se jejich aktuální systémové nastavení vyčerpá. Hluboké, vše měnící krize, tradičně zvané kolaps, jsou v tomto smyslu očistné, protože systém zbavují nefunkčních částí a umožňují jeho regeneraci a nový růst. Je to proto, že věčný růst je jen mýtus a něco, co z reálného života není doloženo. Nakonec vždy dojde k tomu, že původně prorůstové faktory se vyčerpají, dojdou zdroje a systém se rychle zjednoduší,“ uvedl již dříve Bárta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nic nového., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesaruman , 28.04.2023 11:32:45
Režimy vznikají a zanikají na základě své vlastní ideologie.Např.Masaryk se zasloužil o stát,vlastní měnu a o rozhodování se o nás vygenerováním toho nejlepšího ze svého středu .Po 105 letech se nacházíme v situaci,kdy kolaboranti a škůdci země,to nejhorší z nejhoršího, usilují o zrušení měny,rozhodování o republice zaprodali Bruselu a potlačujeme přirozená práva obyvatel.Slova jako svrchovaný stát,mír,národ,rodiče atd. jsou na hraně kriminalizování.Neveselý pohled do budoucna.Musíme o vše přijít,aby po letech destrukce lidé pocítili touhu být zase svobodné bytosti.S těmi,co dnes urvali moc to ovšem nepůjde.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…