Spolumajitel ParlamentníchListů.cz: Ne každý stojí o svobodu slova. Chcete zakázat Schwarzenberga? Nebo premiéra? Nebo snad Okamuru?

09.12.2020 13:27

V českém prostředí dominují média, která mají jeden jasný názor a vše, co je mimo něj, kritizují. A pokud v této atmosféře dávají ParlamentníListy.cz prostor všem stranám, je to považováno za propagaci extremismu, vysvětluje Michal Voráček. Obsáhlý rozhovor se spolumajitelem ParlamentníchListů.cz se objevil v týdeníku HROT.

Spolumajitel ParlamentníchListů.cz: Ne každý stojí o svobodu slova. Chcete zakázat Schwarzenberga? Nebo premiéra? Nebo snad Okamuru?
Foto: Archiv
Popisek: Logo Parlamentních listů

Spolumajitel ParlamentníchListů.cz předně odmítl, že by tento web stranil prezidentu Miloši Zemanovi nebo komukoliv jinému. „Vyjeďte si v Parlamentních listech seznam článků o prezidentu Miloši Zemanovi nebo o jeho lidech. Nenajdete tam žádnou preferenci,“ ujišťuje Michal Voráček.

Anketa

Jste pro prodloužení nouzového stavu?

62%
38%
hlasovalo: 17025 lidí

V situaci, kdy všichni ostatní píšou o prezidentovi negativně, může ale i neutralita působit dojmem stoprocentní podpory.

„Podstata Parlamentních listů je taková, že dávají prostor k vyjádření komukoliv. Tedy i prezidentovi, jeho mluvčímu či spolupracovníkům,“ vysvětluje dále. Dnes je to v českém prostředí nezvyk, protože většina médií je názorová a vyhraněná. A pokud Parlamentní listy dávají prostor všem, vypadá to, že straní té straně, která se jinam skoro vůbec nedostane.

Prostor zde dostává každý, kdo se chce projevit. A je zde i rubrika politiků, která vychází z toho, že právo komunikovat s voliči má celé zvolené politické spektrum. A na tuto rubriku redakce vůbec nemá vliv.

„Parlamentní listy nejsou názorové médium, jen zprostředkovatel názorů jiných. Je to veřejnoprávní médium v pravém slova smyslu,“ říká otevřeně Voráček.

Debata o „proruském webu“ nebo náklonnosti k extremistům je pro něj kuriózní. „Věc, která vzniká v dobré víře a snaží se nabídnout pravdivý obraz společnosti prostřednictvím spektra názorů, je veřejně nemilosrdně negativně démonizována,“ kroutí hlavou. Ukazuje to prý, že na svobodě názorů v této zemi zdaleka nemají zájem všichni. A v tom lze spatřovat i cíl boje proti Parlamentním listům.

Michal Voráček zdůrazňuje, že jde o zvolené politiky s mandátem od veřejnosti, kteří své názory mohou říkat v parlamentu či jinde, ale když se jejich slova objeví napsaná na ParlamentníchListech.cz, je to podle některých špatně. Pokud není v zákoně, že se některé myšlenky nesmí publikovat, tak má kdokoliv právo své názory šířit a není možné jej ignorovat. „Na otázky čtenářů Parlamentních listů reaguje Tomio Okamura, Karel Schwarzenberg i prezident a premiér. Tak komu z nich to máme zakázat,“ ptá se řečnicky.

Aktuální vydání týdeníku HROT:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…