Spolupracovník ministra Stropnického pohovořil v rádiu o tom, co táhne Putina do Sýrie. A přidal důrazné varování Evropanům

02.10.2015 18:10

V dnešním vydání Dvaceti minut Radiožurnálu byl hostem Heleny Šulcové bezpečnostní analytik a poradce ministra obrany Lukáš Dyčka. Mluvili spolu o situaci v Sýrii, o budoucnosti země a také o okolnostech a dopadech ruského vstupu do konfliktu.

Spolupracovník ministra Stropnického pohovořil v rádiu o tom, co táhne Putina do Sýrie. A přidal důrazné varování Evropanům
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Ruský prezident podle Dyčky skvěle zvládl svoje vystoupení v OSN, jelikož místo toho, aby všichni odešli, celý Západ poslouchal, co má Rusko za lubem. Dyčka tvrdí, že Putin má v Sýrii dva hlavní cíle. „Chce zabránit návratu islamistů do Ruska,“ protože mezi islamisty je podle zpravodajských služeb mnoho ruských občanů, a zároveň chce „logicky podpořit prezidenta Asada“, protože ruská pomoc je jediný způsob, jak udržet Asada u moci.

„Porazit ISIS je pěkné rétorické gesto,“ míní Dyčka a dodává, že z ruského a Asadova pohledu je ale nejdříve nutné „zlikvidovat umírněné povstalce,“ o kterých Dyčka tvrdí, že „kdo tam patří, se nedá říci“, a označuje je za nepřehlednou obrovskou velkou změť.

„Rusové přebrali rétoriku Asadova režimu, který podporují,“ říká Dyčka a dodává, že „ze strany vlády jsou teroristé úplně všichni, ze strany Ruska tedy úplně každý, kdo bojuje proti vládě. A ruský vstup do konfliktu považuje za bezchybný, přičemž očekává, že jejich vojenská přítomnost bude narůstat.

Ve válečných konfliktech se podle Dyčky nedá zabránit ztrátám na životech civilistů, „jsou integrální součástí konfliktů“ a zároveň i jeho oběťmi. Mnohdy jsou použiti i čistě jako štít.

Celý pořad zde

„V současné době nečelíme v Sýrii žádnému dobrému řešení,“ vysvětluje Dyčka, že ani ISIS, ani Bašár Asad nejsou dobrým koncem pro Sýrii, neexistuje k nim však žádná alternativa, jelikož sami tzv. umírnění povstalci nevědí, co by se mělo dít, až Asada svrhnou. To samé však platí pro Evropu a USA. „V současnosti na stole žádné řešení není a nikdo ho nezná.“ Následně dodává, že pokud lze věřit statistikám, počkáme si na konec konfliktu ještě tak šest let.

Ruský vstup do konfliktu hodnotí rámcově pozitivně, minimálně co se týká jeho vlivu na syrskou armádu. Dodalo jí to totiž ono velmi potřebné pozvednutí morálky. A co se týká západních zájmů, je nutné konflikt co nejrychleji ukončit, a tím i zastavit migrační vlnu. „Nechat trpět tak velké množství lidí není pro evropské politiky dobrá vizitka,“ tvrdí Dyčka, na druhou stranu dodává, že by se do konfliktu neměla Evropa vůbec vměšovat, jelikož by tak mohla paradoxně posílit Islámský stát, který by tak získal další stěžejní bod své propagandy.

„Samozřejmě já si neumím představit, kdy se tyhle dva dohodnou,“ komentuje možné jednání mezi Ruskem a USA a dodává, že na Kurdy a ISIS žádná dohoda platit nebude a pomůže opravdu jen čas.

Putinovi celá akce zvedla kredit a prestiž. „Nemyslím si, že by si tím chtěl něco léčit,“ uvažuje Dyčka na závěr o Putinových motivacích.

 

reklama

autor: spa

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…