Sponzorův hon v lánské oboře. Jméno utajováno, ale marně. Vše podle zákona, ujišťuje Pavel

27.10.2023 15:52

Kolem prezidenta Petra Pavla začínají poslední dobou prosakovat informace, které na něj nevrhají pozitivní světlo. Jednou z nich je smluvní zajištění naháňky v Lánské oboře, která podle osloveného právníka byla uspořádána zřejmě jako odměna pro sponzora prezidentské kampaně. Podle všeho totiž k naháňce došlo bez smluvního vztahu a objednávky a smlouvy byly vyhotoveny dodatečně a teprve poté, co se o ně začala zajímat média. Navíc byly „doupraveny a zašifrovány“ tak amatérsky, jako by je dělal žák základní školy.

Sponzorův hon v lánské oboře. Jméno utajováno, ale marně. Vše podle zákona, ujišťuje Pavel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poblíž Lánské obory v bažantnici Amálie patřící Kanceláři prezidenta republiky se konal hon na bažanty

Na velmi spornou naháňku zvěře, při které byly střeleny kusy v hodnotě 700 tisíc korun, upozornil server SeznamZprávy.cz. Jeho reportéři zjistili, že se odstřel zvěře konal v době, kdy na něj podle všeho nebyla uzavřena žádná platná smlouva, což by ukazovalo na fakt, že se jednalo o nelegální akci.

Novináři pak sestavili i pravděpodobnou časovou osu celého příběhu, která rozhodně nevypovídá o tom, že by naháňka probíhala jako standardní akce. Vybrali jsme z ní to nejdůležitější:

 

Čtvrtek 19. 10.

V oboře proběhla naháňka pro soukromou firmu WOOD & Company. Osm lovců ulovilo zvěř za zhruba 700 tisíc korun.

Pondělí 23. 10.

Dotaz na to, kde lze dohledat objednávku, která by ze zákona měla být publikovaná v registru smluv před konáním naháňky, zůstal bez odpovědi.

Úterý 24. 10.

V registru smluv se objevuje objednávka na čtvrteční naháňku za 700 tisíc korun uzavřená 23. října a to zároveň se smlouvou o vypořádání, která právě zveřejněnou objednávku prohlašuje za neplatnou s odůvodněním, že nebyla včas zveřejněna.

Absurditu celého kroku dokresluje fakt, že smlouva zároveň naháňku potvrzuje.

Hrad zároveň oznamuje, že původní nezveřejnění objednávky bylo administrativním pochybením.

Středa 25. 10.

Hrad se ohrazuje. „Není pravda, že vámi zmiňovaná naháňka byla zasmluvněna až poté, co jste se zeptal, firma společnost WOOD & Company odslouhlasila a podepsala nabídku 25. 9. 2023,“ píše tiskové oddělení jednomu z redaktorů SZ.

Zároveň Lesní správa Lány zneplatňuje objednávku, kterou do registru smluv vložila a vkládá její kopii, kterou doplňuje nijak neoznačeným listem papíru s nabídkou honu.

 

U této objednávky se na chvilku zastavme. To, co provázelo její zveřejnění, totiž ze všeho nejvíc připomíná práci žáka v hodině informatiky, který navíc ještě nedával pozor.

Podpis na objednávce byl totiž začerněn, což není nic neobvyklého. Za pozornost ale stojí způsob, jakým se tak stalo. Standardní „začerňovací nástroje“ totiž Pražský hrad nahradil pouze vložením černého obdelníku, který umístil přes podpis objednatele.

 

Mimo jiné na to upozornil jeden z uživatelů sociální sítě X. I on vyjádřil svoje překvapení nad „hradním“ nakládáním s utajenými skutečnostmi.

„V článku o nové kauze v Lánech mě zaujala věta: Jeho jméno je sice začerněno, ale reportérům se podařilo zamazávací černý obdélník z dokumentu odstranit. Protože normálně není úplně jednoduchý něco začerněný vytáhnout, tak jsem se na to podíval, a upřímně, to i mě překvapilo,“ napsal a přiložil postup, kterým ukázal na naprosto jednoduchý postup při odstranění černého obdelníku z textu objednávky.

Dále celou věc okomentoval na Printscreenu obrazovky, kde sám odstraňuje začerněnou plochu dvěma slovy: „Neuvěřitelné podaření“.

 

Použitím zmíněné začerňovací metody ale Hrad nechtěně prozradil i jméno člověka, pro kterého byla celá akce zajišťována. A tím není nikdo jiný, než sponzor prezidentské kampaně Petra Pavla Jan Sýkora.

„U podpisu Jana Sýkory z WOOD & Company, sponzora prezidenta Petra Pavla, je ručně dopsané datum 25. 9. Datum uzavření objednávky ale v příslušné kolonce registru smluv Lesní správa nezměnila. Zůstává na 23. 10., tedy den, kdy Hradu dorazily dotazy reportérů,“ napsal k tomu ještě SeznamZprávy.cz.

K uvedeným informacím se poté vyjádřila i Transparency International, resp. její vedoucí právník Jan Dupák.

„Lesní správa Lány předvádí s předmětnými dokumenty takové tragikomické divadlo, že nemám pochybnosti o tom, že původně chtěla celou akci utajit a po odhalení se snaží zamést stopy. Administrativní pochybení vůči registru smluv se sice stát může, to ale nevysvětluje nápravu až po dotazu médií, podivné časování dokumentů, které obsahují chyby a byly zjevně zpracovány narychlo,“ uvedl s tím, že postupy přirovnává k éře Miloše Baláka, který byl nakonec za manipulace ve venkovském sídle prezidenta dvakrát odsouzen.

„Prezidentův tým v čele s kancléřkou Vohralíkovou ale změnu nepřináší. Utajovaný hon byl dokonce uspořádán zřejmě jako odměna pro finančního podporovatele prezidentovy kampaně,“ myslí si Dupák.

Pavel: Napravujeme nepořádek

Prezident Petr Pavel se ke kauze vyjádřil v několika tweetech. „V případě soukromé akce investiční firmy WOOD & Company se opravdu stalo několik administrativních pochybení, nicméně k žádné finanční újmě nedošlo,“ ujistil. Objednávka podle něj byla potvrzena 25.9.2023, tedy před honem, jen nebyla zveřejněna v registru smluv.

Nezveřejnění platné objednávky v registru podle prezidenta bezesporu je pochybení, které se ale dá napravit podle zákona smlouvou o vypořádání závazků. Ta se podle něj začala připravovat, ale není pravda, že až poté, co na problém upozornili novináři.

 

 

Od samého začátku napravujeme nepořádek minulých let, ve výběrovém řízení jsme pro Lesní správu Lány vybrali člověka, který má od začátku října na starosti veřejné zakázky,“ dodal prezident na vysvětlenou.

Pak ujistil, že v Kanceláři prezidenta republiky pracují intenzivně na tom, aby už k žádným pochybením nedocházelo.

A na závěr si nechal vzkaz pro Seznam Zprávy, které s kauzou přišly: „V uplynulých týdnech byly v některých článcích Seznam Zprávy uvedeny nepravdivé informace o fungování Kanceláře prezidenta republiky. Ani po opakovaných žádostech nebyly vypořádány, došlo pouze k jejich vymazání v elektronických verzích,“ upozornil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jednou protekční , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 27.10.2023 16:20:55
spratek,komunista,agent, zrádce, zběh a lhář,,Jo, nátura se nemění věkem jen je propracovanější,,

|  22 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…