Spor o Tchaj-wan se může stát nejdůležitější bitvou 21. století, píše server

06.08.2022 17:50

V případě, že by došlo k napadení Tchaj-wanu, americký prezident Joe Biden slíbil, že by Spojené státy přišly na pomoc. Jak píše server Novinky.cz, v případě, že Američané chtějí zůstat nejmocnější zemí světa, musí Tchaj-wan před Čínou ubránit.

Spor o Tchaj-wan se může stát nejdůležitější bitvou 21. století, píše server
Foto: Repro Twitter @iingwen
Popisek: Pelosiová navštívila Tchaj-wan

Tchaj-wan, jak píše server Novinky.cz, je klíčový pro obě velmoci, a to zejména ze dvou důvodů: kvůli téměř monopolní výrobě mikročipů a kvůli svému geografickému umístění.

„Tchajwanská společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) je tak největším světovým výrobcem specializovaných polovodičů včetně logických čipů, která už svým významem přesáhla význam běžné firmy i mezinárodní korporace,“ konstatuje server s dovětkem, že její technologie výroby nelze jednoduše vzít a přesunout jinam.

„Pokud by Čína obsadila a ovládla Tchaj-wan, získala by volný koridor pro vysílání svých jaderných ponorek do světa bez povšimnutí a měla by volnou cestu i pro konvenční letectvo a námořnictvo. To by jí spolu s ovládnutím výroby čipů mohlo pomoci sesadit Spojené státy z pomyslného trůnu světa a stát se velmocí číslo jedna. Podle některých analytiků je tak ozbrojený spor o Tchaj-wan zřejmě nevyhnutelný a může se stát nejdůležitější bitvou 21. století,“ zakončuje server Novinky.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…