Spor pokračuje. Proč Piráti nezamázli zákon s milionovými tresty pro rebelující hospodské?

22.01.2021 16:37

Pořádná mela se v posledních dnech strhla mezi Trikolórou a Piráty. Důvodem je způsob, jakým se Ivan Bartoš a jeho spolustraníci postavili k hlasování o Senátem zamítnutém zákonu, který má navýšit pokuty pro podnikatele za porušování vládních opatření souvisejících s bojem proti Covid-19. Českem se totiž rozlétla zpráva o tom, že k prosazení tohoto zákona vládě pomohli údajně právě Piráti. Ti to však odmítají. Václav Klaus ml. však namítá, že kdyby Piráti vládě nepomohli, kontroverzní zákon by už rovnou skončil v koši.

Spor pokračuje. Proč Piráti nezamázli zákon s milionovými tresty pro rebelující hospodské?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus ml.

O co šlo? Vláda chce, aby podnikatelům, kteří budou porušovat vládní nařízení, hrozily podstatně vyšší pokuty, než je tomu doposud. Podnikající právnické nebo fyzické osobě by tak hrozila pokuta až do výše 3 milionů korun. Ministerstvo vnitra včele s Janem Hamáčkem proto předložilo novelu krizového zákona, který prošel jak vládou, tak poslaneckou sněmovnou. Stopku mu však vystavilo až 59 ze 68 přítomných senátorů, který poslanci schválený návrh zákona zamítli. 
 
 
Poslanecká sněmovna tak musí o návrhu zákona hlasovat. Pokud jej chce vláda prosadit, musí hlasy minimálně 101 poslanců přehlasovat senátní veto. Jenže právě v tento okamžik nastal problém. Během úterního projednávání vládní poslanci zjistili, že tolik hlasů ve Sněmovně nemají a hrozí, že celý zákon tak spadne pod stůl. „Já třeba férově řeknu, že jsme se spočítali a nemáme potřebný počet hlasů z toho důvodu, že pět lidí vládní koalice je bohužel v karanténě. Tudíž bych poprosil, navrhuji procedurálně, abychom hlasovali o přerušení tohoto bodu do příští schůze,“ snažil se celou situaci vyřešit Jan Chovojka, předseda poslaneckého klubu ČSSD. 
 
 
Následující hlasování pak vzbudilo rozruch, protože návrh na odložení projednávání zákona zřejmě až do chvíle, kdy budou mít vládní poslanci potřebnou většinu 101 hlasů, podpořili nejen poslanci ANO, ČSSD a KSČM, ale také deset poslanců za Piráty. Zde je kompletní přehled hlasování
 
„Vzhledem k tomu, že důvod, proč vládní koalice neměla v sále 101 poslanců, se týkal karantény některých vládních poslanců, podpořila část našeho klubu odložení projednávání. Na výsledku hlasování to nic nezměnilo, protože koalice měla většinu na tento krok i bez Pirátů. Chtěli jsme podpořit princip, že o podobě zákonů u nás nemá rozhodovat epidemie. Zbytek klubu přerušení nepodpořil kvůli výhradám ke znění zákona,“ vysvětlovali Piráti svůj krok na svém oficiálním profilu
 

Anketa

Mělo by být Lukašenkovu Bělorusku odňato pořádání letošního hokejového mistrovství světa ?

14%
86%
hlasovalo: 8445 lidí
 
Piráti se zároveň ohradili proti kritice, že tím pomohli vládě prosadit tento kontroverzní zákon. „Václav Klaus ml. vyfabrikoval příběh, že odročení prošlo díky našim hlasům (což není pravda) a od něj tuto nepravdu převzala a nafoukla iniciativa Chcípl PES, která si natvrdo vymyslela, že koalice by to bez Pirátů neprohlasovala (což je úplný nesmysl). Podpora přerušení skutečně není podpora návrhu. Máme za to to, že doba covidová vyžaduje elementární míru kolegiality a ve vztahu ke karanténě se má parlament chovat fér,“ dodali Piráti s tím, že stejně férově se vláda v minulosti zachoval k Pirátům, kteří se kvůli karanténě nemohli zúčastnit projednávání exekučního řádu v ústavněprávním výboru. 
 
Obhajobu Pirátů však odmítl předseda Trikolóry Václav Klaus ml. „Byl jsem Piráty osočen, že jsem „vyfabrikoval“ příběh, jak pomohli vládě se zákonem zavádějícím drakonické tresty za porušení “opatření” pro hospodské a různé provozovny a lidi. Můj původní status je však slovo od slova pravda,“ reagoval poslanec Klaus ml. 
 
 
„Výmluva Pirátů, že by to prošlo bez jejich hlasů je úsměvná, nemohli před hlasováním vědět, kdo bude jak hlasovat. Kdyby se projednávání neodročilo, zákon by ve Sněmovně patrně neprošel, pokud by tedy Piráti opět nepomohli, protože vládní koalice neměla potřebných 101 hlasů, aby přehlasovala veto Senátu,“ byl zklamaný z postoje Pirátů předseda Trikolóry.
 
 
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…