Spořit a pracovat, vyzval guvernér ČNB Michl. A to není vše

14.01.2023 23:32

Značnou pozornost budí v posledních dnech slova guvernéra České národní banky (ČNB) Aleše Michla, který Čechy vyzval, aby začali spořit, „a to hned“, a varoval před „zahálkou“. „Příliš jsme se namlsali, přejedli, prostě rozšoupli,“ tvrdil ve svém nedávném komentáři Michl, načež velké reakce sklidil rovněž titulek rozhovoru viceguvernérky ČNB Evy Zamrazilové pro SeznamZprávy.cz. „Za rok bude inflace začínat trojkou,“ stálo v něm. Aktuálně se však podle guvernéra naší centrální banky máme připravit spíše na to, že bude inflace téměř „začínat dvojkou“. V prvních letošních měsících totiž predikuje inflaci až k 20 %.

Spořit a pracovat, vyzval guvernér ČNB Michl. A to není vše
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ekonom Aleš Michl na debatě s veřejností v Ostravě

Anketa

Chcete, aby Danuše Nerudová zůstala v politice?

3%
94%
hlasovalo: 17814 lidí
Nemalé reakce budí již jedno z prvních vyjádření od guvernéra České národní banky. Ve svém komentáři pro Mladou frontu DNES totiž Aleš Michl vyzval, aby lidé „začali spořit“. „A to hned!“

„Musíme začít spořit, všichni. A nejen peníze, ale třeba i svůj volný čas. Čtěme, učme se, zdokonalujme se. Jen práce a píle nás i celou zemi posune někam dál, ne zbytečná zahálka při sledování nesmyslných seriálů,“ obrátil se k české veřejnosti guvernér české centrální banky, jejímž hlavním úkolem je dosažení a udržení cenové stability.

„Bude k tomu potřeba náprava hospodářství. Příliš jsme se namlsali, přejedli, prostě rozšoupli. V období deseti let před covidem byly úrokové sazby příliš nízké, dlouhou dobu nulové. Koruna byla po několik let uměle oslabována. Vše roztáčelo inflaci. Rozjížděla se filozofie ‚půjčte si, půjčte si, půjčte si, kupte si, kupte si, kupte si‘. S novou bankovní radou se, myslím, shodujeme na tom, že úrokové sazby zůstanou po určitou dobu vyšší, než jsme byli v předchozích deseti letech zvyklí. Chceme motivovat lidi a firmy ke spoření a investování,“ uvedl dále guvernér ČNB, jež při prosincové inflaci 15,8% držela svou klíčovou dvoutýdenní repo sazbu na 7 %.

Následně varoval před „zahálkou“. „Měnová a fiskální politika se snaží tlumit výkyvy v hospodářském cyklu. V posledních třech letech se soustředily zejména na krátkodobé záplatování covidové a energetické krize. Nesmíme ale zapomínat na politiku dlouhodobou. Růst ekonomiky závisí na produkční kapacitě ekonomiky, respektive na nabídce – tedy na lidech a jejich píli, kapitálu a technologiích v ekonomice. Chci, aby lidé spořili, aby se kumuloval kapitál na investice. Chci, aby růst reálných mezd odpovídal růstu produktivity práce. Úsporami mám na mysli nejen peněžní úspory, ale třeba i to, jak nakládáme s volným časem. Během lockdownu měl každý z nás příležitost buď přečíst spousty knih, naučit se programovat, zdokonalit se v cizím jazyce, anebo sledovat nesmyslné seriály. První možnost je přesně to, co si pod úsporami představuji, ta druhá je zbytečná zahálka,“ vyjádřil se.

Podle Michla lze silné koruny a nízké inflace docílit jen prostřednictvím naší „práce, píle, podnikatelského ducha a spoření“.

Předseda Národní rozpočtové rady a bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl však tento Michlův komentář považuje za text, v němž se má guvernér ČNB podle něj „dopouštět tolika neuvěřitelných tvrzení, že je nelze ponechat bez komentáře“.

„Pokud hovoří o tom, že je třeba, aby úrokové sazby zůstaly po určitou dobu vyšší, je potřeba připomenout to zásadní. Právě Michl k současné žádoucí vyšší hladině úrokových sazeb nepřispěl vůbec nijak,“ uhodil Hampl ve své reakci na Michla.

Poukázal i na Michlova slova, v nichž guvernér ČNB píše, že „nová bankovní rada přebrala vedení centrální banky v období historicky nejvyšší inflace. Naprostou prioritou tak je podstatné snížení inflace“.

„V první řadě není jasné, co myslí ‚novou bankovní radou‘, o níž opakovaně mluví. Početní většina stávající rady jsou mazáci, kteří jsou v ní dlouhá léta. Dva členové skoro šest let, dva – včetně Michla – přes čtyři roky. Vyžaduje mimořádnou dávku otrlosti pokoušet se vymazat tak dlouhou osobní historii v nejvyšším orgánu ČNB dětinskou hrou na to, že jsem tam tak nějak vůbec nebyl, za nic nemůžu a začínám až teď,“ připomíná mu také.

Nemenší pozornost vyvolal také rozhovor viceguvernérky ČNB Evy Zamrazilové pro SeznamZprávy.cz, v němž zaznělo, že bude inflace za rok „začínat trojkou“. „Už ten příští leden by měl začínat trojkou,“ uvedla Zamrazilová k predikci inflace na začátku roku 2024.

Právě tato její slova se dostala i do titulku, což vzbuzovalo nemalé pozdvižení na sociálních sítích.

Titulek byl po této, ČNB zřejmě ne zcela chtěné, pozornosti pozměněn, šířit se však článek nepřestal a slova sdílel i bývalý poslanec KSČM Jiří Dolejš. Ten raději specifikoval, že hodnoty inflace na 30 % ani 300 % Zamrazilová neočekává, ale myslela inflaci „pod 4 %“.

V aktuálním roce však podobná míra inflace, jež v rámci vyjádření přírůstkem indexu spotřebitelských cen ke stejnému měsíci roku předchozího činila v prosinci 15,8 %, zůstane ještě pouze snem. Snové mají být úrovně blížící se dvouprocentnímu cíli ČNB zejména na počátku letošního roku, jelikož by se měla od inflačního cíle vzdalovat až téměř desetinásobně.

Guvernér ČNB Aleš Michl totiž v rozhovoru pro pořad Partie Terezie Tománkové 8. ledna uvedl, že v lednu a únoru očekává inflaci „kolem 20 %“. „Ve druhé polovině roku se dostane pod 10 %, příští rok by už měla být na nízkých hodnotách,“ predikoval.

„To nejdůležitější pro nás je, aby teď domácnosti doopravdy začaly šetřit, přestaly utrácet, to se zatím děje, doopravdy útraty domácností jakoby jsou menší a menší, čili to je první dobrá zpráva, protože to je všechno protiinflační jev,“ poznačil v rozhovoru Michl.

Důležité však podle něj je, aby se začalo šetřit i na platech. A to včetně platů ústavních činitelů, kteří si od nového roku polepšili o desítky tisíc korun. „Teď máme nejvyšší inflaci v historii, tudíž musíme šetřit a úplně na všem, říká se mi to strašně špatně, teď jsem vám nechtěl zkazit náladu v neděli takhle po obědě, ale nárůst platů musí být strašně malý,“ upozornil.

Ke zkrocení inflace podle něj také potřebujeme „ještě i malý nárůst nezaměstnanosti a možná i nějaké bankroty podniků“. „Možná i nějaký menší nárůst nesplacených úvěrů lidí, to je prostě běžný jev, který prostě nastane, když se krotí inflace,“ podotkl.

Jak poukázal ekonom Lukáš Kovanda, z vyjádření budoucího viceguvernéra bankovní rady ČNB Jana Fraita lze vyčíst, že letos centrální banka zřejmě své úrokové sazby ponechá na aktuálních úrovních.

„Trh doposud sázel na to, že by ve druhém pololetí mohla základní úrok snížit ze 7 na 6 %. ČNB ale chce dusit spotřebu lidí, která se už teď propadá historicky nejvíce,“ podotýká Kovanda.

A senátor Tomáš Czernin při současné míře inflace poukázal, že na tom nejsme zdaleka nejhůře, jelikož se v Maďarsku zvyšují ceny mnohem drastičtěji a inflace tam již činí 24,5 %.

„Mějme to na paměti, až zase někdo bude slibovat ‚maďarské cesty‘ a bědovat na euro,“ komentoval to Czernin a doplnil, že v eurozóně je inflace 9,2 %.

Důležité je však v rámci této připomínky zmínit, že ze zemí platících eurem jsou na tom mnohé ještě hůře než Česko a v Lotyšsku je 20,7 %, v Litvě 20 %, Estonsku 17,5 %. V sousedním Slovensku je pak inflace na 15 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…