Sranda? Pohoda jazz? Ani náhodou. Získali jsme přehled trestů, které hrozí, když si dáte panáka nebo víno na veřejnosti

15.10.2020 13:11

Od pondělí 5. října platí v České republice nouzový stav z důvodů zhoršení epidemické situace v souvislosti s výskytem koronaviru. Nouzový stav má platit 30 dní a o jeho vyhlášení rozhodla vláda na mimořádné schůzi. S ním souvisí také zavedená opatření, ta nejnovější, která platí od středy 14. října, jsou například zavření škol, restaurací, barů či zákaz pití alkoholu na veřejnosti.

Sranda? Pohoda jazz? Ani náhodou. Získali jsme přehled trestů, které hrozí, když si dáte panáka nebo víno na veřejnosti
Foto: Repro ČT24
Popisek: Vláda 12.10. na tiskové konferenci oznamuje mimořádná opatření v boji proti koronaviru

My jsme se zaměřili konkrétně na zákaz pití alkoholu, kde nás zajímalo, jaké pokuty mohou přijít, pokud se někdo rozhodne tento zákaz nerespektovat. Proto jsme se obrátili na tiskové oddělení policie. 
 
„Výše pokut naleznete v platné legislativě, v tomto případě v § 34 odst. 3 zákon č. 240/200 Sb. Krizový zákon,“ přiblížil nám vedoucí oddělení tisku policie Ondřej Moravčík.
 

Anketa

Akceptujete nově vyhlášená vládní opatření?

80%
20%
hlasovalo: 24784 lidí
Z tohoto zákona vyplývá, že fyzická osoba je v době krizového stavu povinna například: „…uposlechnout výzvy oprávněných orgánů krizového řízení k zaevidování na stanoveném místě z důvodu uložení pracovní povinnosti nebo pracovní výpomoci, strpět omezení vyplývající z krizových opatření stanovených v době krizového stavu, vykonávat uloženou pracovní povinnost nebo pracovní výpomoc či poskytnout požadované věcné prostředky.“
 
A právě zákaz konzumace alkoholu se vztahuje k omezením, které vyplývají ze zákona. Pokud ho osoba nesplní, dopustí se přestupku, za který může podle zákona dostat pokutu do 20 000 korun. 
 
Připomeňme si případy, které se staly za nouzového stavu, který zde platil na jaře letošního roku. Muž, který ukradl láhev vodky, dostal podmínku, dalšího muže za krádež pečiva čeká 18 měsíců ve vězení. U soudu se ocitl i muž, který ukradl sladkosti v hodnotě necelých tří stovek. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Barbora Richterová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …