Srandou proti vedení města: Kůže se lepí na zadek. Rádio stojí za prd. Muslimy vítáme, zpíváme s nimi při západu slunce

10.08.2015 21:00

Opozice použila v Brně proti hnutí Žít Brno její vlastní zbraň – mystifikační satirický web. Před komunálními volbami 2014 Žít Brno proslavily její internetové stránky, kde hnutí vtipně a tvrdě kritizovalo zejména tehdejšího brněnského primátora Romana Onderku. Sám název Žít Brno má inspiraci v Onderkově předvolebním sloganu.

Srandou proti vedení města: Kůže se lepí na zadek. Rádio stojí za prd. Muslimy vítáme, zpíváme s nimi při západu slunce
Foto: Youtube.com
Popisek: Matěj Hollan (vlevo) a režisér Jan Látal

Webové stránky Žít z Brna mají téměř totožný vzhled jako Žít Brno – duhový titul se liší pouze v předložce „z“, takže při zběžném pohledu opravdu může dojít k záměně obou webů. Zatímco web současných členů brněnské koalice přináší hlavně tiskové zprávy o aktivitách hnutí Žít Brno a aktuální komentáře členů, jeho satirická parodie přináší smyšlené články, které mají zesměšňovat hnutí Žít Brno. Kromě toho jsou na webu Žít z Brna každý měsíc aktualizovány částky, které dosud pobrali na platech jednotliví členové hnutí v uvolněných funkcích. Například Matěj Holan si podle webu Žít z Brna zatím přišel na 1 014 438 Kč, celé hnutí pak na 4 820 257 Kč.

Na webu Žít z Brna je možné najít hlavně satirické verze zpráv o krocích hnutí na radnici. Někdy se cílem stává i koaliční Strana zelených. Pod titulkem „Ander i Hollan odhazují kola, vedení Krna nakoupí 5 nových limuzín za 5 milionů“ lze číst:

„Vedení města tak vyčlenilo 5 milionů korun na pořízení pěti nových krnovozů. ,Staré služebáky jsou už opravdu v katastrofálním stavu, za těch pár let, co jsou v provozu, mají najeto skoro 50 tisíc kilometrů. To není dobré,‘ popsal svůj dojem z vozového parku náměstek pro čistý vzduch a zeleň Martin Ander ze Strany zelených. Ještě větší kritiku si zdevastovaný vozový park vysloužil od nejlepšího náměstka pro kulturu a kola v ulicích Matěje Hollana. ,Fouká na mě okny, když jedu z Magistrátu na jednání na Svoboďák nebo na Krajský úřad, lidé mě poznávají, protože okna navíc nejsou pořádně zatmavená. Rádio stojí také za prd a nekvalitní kůže se mi lepí na zadek. Ale hlavně, není tam bar s telkou. Přitom je to dnes standard,‘ dal průchod svému rozhořčení Hollan.


Podoba webu zitzbrna.cz

Jeden vyřízený telefonát na Zeleném telefonu za 2000 korun

Terčem satiriků z webu Žít z Brna je i milionová dotace na Zelený telefon, který provozuje ekologický institut Veronica, který vede matka Matěje Holana Yvonna Gaillyová. V článku „Zájem o rady klesá, vedení Krna přesto nic nepodceňuje“ se píše:

„Každým rokem klesá zájem obyvatel o naši službu asi o 20%. Je to logické, lidé si informace na internetu dokážou najít sami a volají méně. Tím, že jsme telefon poslední tři roky neprovozovali, zájem patrně ještě zeslabí. Předpokládáme, že v letech 2015 až 2019 tak vyřídíme kolem pěti set dotazů volajících, tedy zhruba sto ročně,“ přiblížila předpokládané pracovní využití operátorů linky Yvonna Gaillyová Hollanová, ředitelka ekologického institutu Veronica, který zakázku na provozování Zeleného telefonu od města získal. Celkové náklady, které město Veronice za chytrou ekologickou a potřebnou linku zaplatí, činí 1 000 000 Kč, ročně tedy 200 000 Kč. Na tom, že při předpokládaném zodpovězení 100 dotazů za rok, vyjde město Krno jeden telefonát na 2000,-Kč, ředitelka ekologického institutu nevidí nic špatného. ,Jde o informace a ty jsou dneska drahé. Město by navíc mělo podporovat ekologické organizace jako je ta naše. Děláme dobré věci a neděláme to přece pro sebe,‘ vysvětlila vysoké náklady zelené linky ředitelka Gaillyová.“


Facebooková podoba "Žít z Brna"

Satira Žít z Brna se objevuje i ve facebookové verzi a na sociální síti si na mušku bere i vážnější témata, jako je postoj k imigraci. Matěje Hollana například atakuje kvůli vyjádřením podpory uprchlíkům, kdy město Brno deklarovalo ochotu běžence přijímat. Odkazuje například na blog Lubomíra Kvapila, který pod titulkem „Žít Šaría Brno“ píše:

„Brno se v brzké době stane evropským multikulturním centrem v srdci Evropy a pod taktovkou pestrokšandovitého náměstka primátora pana Hollana nám budou brzy z náměstí Svobody znít v podvečer zpěvné maghriby, neboli muslimské modlitby při západu slunce. Pan zastupitel Hollan se nedávno několikráte vyjadřoval k situaci s uprchlíky a z jeho slov mi vyplynulo, že on je připraven s otevřenou náručí muslimy vítat ve velkém. Brnu prý toto multi-kulti oživení prospěje a pozvedne ho na ještě vyšší úroveň. Konec konců, už tu prý hodně cizinců žije, tak by to neměl být zas takový velký problém.“

Za internetovými aktivitami Žít z Brna stojí bývalý starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka, který je nyní v čele brněnské ODS. Doména je registrována na jeho jméno, tvrdí ale, že ne všechno, co se na webu objevuje, jsou jeho příspěvky. „Určité odlehčení k politice patří. Je to ale určeno lidem, kteří se zajímají o dění v Brně, témata jsou reálná, web se na ně dívá jen ze specifického úhlu. Cílem není primárně lidi rozesmát, ale přimět k zamyšlení. Myslím, že se to děje. Když v minulosti něco podobného dělalo Žít Brno, bylo to v pořádku, když to teď děláme my, je to podle některých šíření lží, nepravd a manipulace – paní Jana Drápalová ze Strany zelených to označila za štvavé a pomlouvačné kampaně, což je slovník jako z dob tuhé normalizace. Překládám si to tak, že podle zastánců Žít Brno je satira a recese dobrá, jen když ji dělají sami,“ říká Libor Šťástka, který tvrdí, že ho hysterické reakce na aktivity Žít z Brna vcelku baví.

Náměstek primátora Matěj Hollan se k satiře namířené proti jeho hnutí i jemu samotnému nijak záporně nevymezuje, pro ParlamentníListy.cz uvedl, že je satira ze strany opozičních politiků zcela legitimní a nemá s ní žádný problém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…