Srbsko-chorvatská hranice a uprchlíci. Co bude po ultimátu?

23.09.2015 20:12

Na hlavním srbsko-chorvatském hraničním přechodu Bajakovo-Batrovci se odpoledne obnovil provoz, ale nákladní auta ze Srbska projíždět dál nesmějí. Oznámila to chorvatská média, která dřív hlásila, že přechod je volný pro veškerou dopravu v obou směrech a skončila tak blokáda srbských kamionů zavedená Záhřebem kvůli množství migrantů přicházejících ze Srbska.

Srbsko-chorvatská hranice a uprchlíci. Co bude po ultimátu?
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil uprchlický tábor na Sicílii

Chorvatský premiér Zoran Milanović podle televize B92 řekl, že si počká, co Srbsko podnikne po půlnočním ultimátu. V úterý podle úřadů do Chorvatska dorazilo rekordních 8750 migrantů a celkem tak do této země přišlo za poslední týden 44.000 běženců mířících dále do západní Evropy.

Na 2900 uprchlíků našlo dočasné přístřeší ve stanovém městečku v přijímacím centru ve východochorvatské obci Opatovac. Podle chorvatských médií dnes v táboře došlo ke střetům. Policie prý použila slzný plyn a několik lidí utrpělo zranění. Podle televize N1 plyn zasáhl i dvě děti, které pak byly kvůli tomu převezeny do nemocnice Červeného kříže. Ministr vnitra Ranko Ostojić na Twitteru napsal, že policie použila pepřový sprej, aby zachránila děti před ušlapáním.

Vláda v Zábřehu chce Srbsko přimět, aby směrovalo migranty i do Maďarska

Na přechodu Bajakovo-Batrovci se napětí zvýšilo v noci na dnešek poté, co ho na srbské i chorvatské straně zablokovaly kamiony na protest proti chorvatské blokádě srbské nákladní dopravy. Záhřeb k tomu přistoupil v pondělí jako k odvetnému opatření vůči Bělehradu za to, že údajně pouští do Chorvatska příliš velké množství běženců. V úterý úřady vjezd obnovily jen částečně pro kamiony s nebezpečným nebo rychle se kazícím nákladem.

"Situace na přechodu (Bajakovo-Batrovci) je daleko horší než včera (v úterý), kvůli pozastavení osobní i nákladní dopravy a protestu kamionů," řekl dnes dopoledne srbský ministr obchodu, turistiky a telekomunikací Rasim Ljajić srbským novinářům.

Vláda v Zábřehu chce Srbsko přimět, aby směrovalo migranty i do Maďarska a do Rumunska a ulevilo tak Chorvatsku zaplavenému množstvím uprchlíků. Srbský premiér Aleksandar Vučić Záhřebu pohrozil odvetnými kroky, pokud do dnešní půlnoci přes hranice nepustí srbské kamiony.

Jeho chorvatský kolega Zoran Milanović ale podle srbského tisku řekl, že si to Bělehrad netroufne. "Chorvatsko je členem EU. Srbsko, i kdyby chtělo, proto nemůže žádná opatření vůči Chorvatsku zavést, protože má s EU dohodu. Všechno, co Srbsko udělá, nebo pomyslí na to, co udělá, udělá proti EU a já jsem si jist, že to oni neudělají," řekl.

Před půlnocí ...

O něco později v Bruselu, kam přijel na summit EU, podle bělehradské televize B92 prohlásil, že je nepřípustné, aby Srbsko dávalo ultimáta členské zemi Evropské unie. "Oni že dávají ultimáta? Tedy už se nemůžu dočkat půlnoci, moc mě zajímá, co obsahuje to Vučičovo ultimátum," řekl.

Mezitím chorvatský ministr vnitra Ostojić prohlásil, že zákaz pro nákladní dopravu ze Srbska do Chorvatska trvá a bude zrušen pouze tehdy, pokud Srbsko začne směrovat migranty na sever do Maďarska. Chorvatská i srbská média předtím odpoledne mylně informovala, že blokáda srbské nákladní vozy skončila, když protestující řidiči kamionů na obou stranách uvolnili příjezdy k přechodu a v obou směrech začala vozidla opět jezdit.

Vučić se podle chorvatského tisku obrátil kvůli blokádě na vůdce zemí Evropské unie a v srbských médií uvedl, že srbské firmy by se mohly kvůli vzniklé škodě domáhat na Chorvatsku kompenzací.

Zatím není jasné, zda je pro nákladní dopravu znovu otevřen i přechod ze srbského Šidu do chorvatského Tovarniku. Podle agentury Reuters tam přes hranici mohla projíždět jen osobní auta a autobusy, kamiony musely objížďkou přes Bosnu.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …