Srpen 1968. Američané věděli. A vyhovovalo jim to, slyšel Milan Syruček

01.03.2023 21:46 | Ze sítí

Publicista Milan Syruček (*1932) od padesátých let minulého století spolupracoval s Mladou frontou. Z pozice novináře hodnotil i rok 1968, k němuž se v myšlenkách vrátil i po letech, a konstatoval, že Američanům vlastně vývoj situace v Československu v té době vyhovoval. Pár slov věnoval i válce na Ukrajině. Pro mnohé zřejmě překvapivých...

Srpen 1968. Američané věděli. A vyhovovalo jim to, slyšel Milan Syruček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Syruček

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31658 lidí
Jako novinář s kontakty v Sovětském svazu, který měl styky i na Západě, slyšel prý Syruček o srpnu 1968 leccos. „Když jsem se pak později Kissingera ptal, proč Američané zaujali v srpnu takový postoj, tak mi řekl tři důvody: Za prvé tady byly dohody, už jaltské. Za druhé, pro Američany bylo důležitější pokračovat v rozhovorech o snížení jaderných zbraní než se zaplést s nějakým srpnem 1968 v Praze. A za třetí to, že oni si pražské jaro ani nepřáli, protože si samozřejmě nepřáli, aby socialismus ukázal svou životaschopnost. Takže jim tak vyhovovalo, že pražské jaro bylo udušené. To mi řekl sám Kissinger,“ prozradil Syruček v rozhovoru pro server Svobodné universum.

On sám prý o tom, že se chystá invaze, věděl od svého sovětského kamaráda od dubna 1968. Už v dubnu se prý sovětští vojáci učili orientovat v mapách Československa a učili se některá česká slovíčka. Příslušná bezpečnostní opatření podle Syručka přijali i Američané.

„Nevím přesně, v jakou dobu, ale Američané byli informováni, protože stáhli své jednotky rozmístěné v tehdejším Západním Německu padesát kilometrů od hranic, aby nedošlo náhodou k tomu, že by některý Sovět, sovětské vojenské vozidlo přejelo hranice a tam se nedostalo do kontaktu s americkými jednotkami. Takže to je operace, která je jednoznačně, když pominu, že jsou ještě záznamy toho, co Dobrynin, sovětský velvyslanec ve Washingtonu, říkal americkému prezidentu Johnsonovi, markantním důkazem o tom, že to věděli předem,“ poznamenal zkušený publicista.

Pár slov věnoval i ruské invazi na Ukrajinu. Vzpomněl si přitom na Alexandra Solženicyna, autora slavného díla „Souostroví Gulag“.

„Když třeba loni začala ruská válka na Ukrajině, tak první otázka byla: kde je příčina? Co dovedlo Putina k tomu, že se takhle rozhodl? A když jsem to zkoumal a samozřejmě se radil s přáteli, tak jsem si uvědomil, že nejbližším Putinovým rádcem byl Alexandr Solženicyn, a to až do své smrti. A Solženicyn v roce 1998 napsal knížku, která se jmenuje Rossia v rozvale, česky přeloženo „Rusko v troskách“, a tam hned úvodní věty znějí: „Bůh žehnej Ukrajině. Ale její neodpustitelnou chybou by bylo, kdyby chtěla svou nezávislost a samostatnost.“ A pak pokračuje dál výčet toho, co všechno by mělo Rusko dostat zpátky. Protože on tam píše, že vlastně existují jenom tři Rusi: Velká Rus, Bělorus a Malá Rus, a Malá Rus je Ukrajina, která nemá právo na svou samostatnost, protože vždycky byla součástí Ruska, a tudíž tam patří, a tak dále. A to je, myslím, kořen toho, proč Putin do toho jde tak zarputile, protože on je hluboce, do morku svých kostí, přesvědčen, že Ukrajinu vrací tam, kam ji Solženicyn zařadil, to je do Ruska,“ konstatoval Syruček.

Svou úvahu o Rusku okořenil prohlášením, že Rusko lze milovat, či nenávidět, ale nelze ho pochopit. Jako Člověk, který v Rusku působil, to tak vnímá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …