Stalin je gentleman, měl by prý říct Zeman v Moskvě. Historik se ironicky vysmál jemu i národu, zblblému komunistickou propagandou

06.05.2015 13:21

Historik Univerzity Karlovy Petr Hlaváček zásadně nesouhlasí s cestou prezidenta Zemana na moskevské oslavy konce druhé světové války. Argumentuje tím, že Rusové oslavují úplně něco jiného než Evropa a prezident Zeman je v tom ještě jede podpořit a své názory shrnul v komentáři ironicky nazvaném "Stalin je gentleman".

Stalin je gentleman, měl by prý říct Zeman v Moskvě. Historik se ironicky vysmál jemu i národu, zblblému komunistickou propagandou
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil Milovice a Čáslav

„Miloš Zeman, tato komická figurka světově proslulá díky ruské propagandistické stanici RT, se bude blahosklonně ploužit v záři reflektorů na kremelských recepcích a tribunách, tu si potřese ruku s Putinem, tu se obejme s Ficem, jinde ostentativně mine Kima (jenže ten prý stejně nedorazí, možná tak jeho dvojník), aby směsí ruštiny a angličtiny pochválil Nazarbajeva a nakonec žertovně poškádlil Tsiprase za jeho geopolitické hrátky. Už se těším na oficiální zprávy Pražského hradu z této velkolepé akce pořádané velkým Putinem, obráncem ruské pravoslavné civilizace a vší tradice, před hrozbou zahnívajícího dekadentního Západu. Je to vskutku bizarní,“ dal Hlaváček najevo své znechucení nad cestou prezidenta Zemana na moskevské oslavy konce druhé světové války.

Ruská federace přitom dle historika oslavuje úplně něco jiného než Evropa. „Svoje vlastní dějinné mýty plné imperiálního zapomínání, které jsou velice bezohledné k ruským sousedům, jež Rusko tehdy před sedmdesáti lety údajně osvobodilo,“ tvrdí Hlaváček s tím, že prezident Zeman tento velkoruský pohled jede do Moskvy ještě podpořit.

Historik v této souvislosti poukazuje na to, že samotní Češi desítky let podléhali zvláštnímu sebeklamu o konci druhé světové války a pěstovali si cenzurovaný obraz oněch událostí. „Ony omyly jsou výsledkem našeho vlastního lhaní i cenzury mnoha důležitých zahraničně-politických faktů poválečných let,“ vysvětluje Hlaváček.

Celý komentář k přečtení ZDE

Pro nás Čechy tak dle jeho názoru druhá světová válka skončila až roku 1989, neboť teprve od tohoto klíčového zlomu jsme údajně mohli svobodně a veřejně hovořit o svých vlastních dějinách, o svých hrdinech i zbabělcích, kriticky reflektovat naše vlastní národní mýty. Od toho je však dle Hlaváčka Putinovo Rusko v předvečer Zemanovy návštěvy ještě hodně daleko.

„Peroutka dobře věděl, že Hitler není gentleman. A nebyl jím samozřejmě ani Stalin, ačkoliv se o tom dnes v Moskvě nesmí veřejně hovořit. Neměl by pan prezident Zeman prolomit toto moskevské tabu jedním ze svých pověstných bonmotů?“ konstatoval na historik na závěr s odkazem na prezidentskou kauzu kolem údajného článku Ferdinanda Peroutky velebícího nacistického vůdce Adolfa Hitlera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…