Staněk chtěl klást ČT nepříjemné otázky, ale Sněmovna ho zarazila. Víme, proč. A máme ony dotazy

07.11.2019 20:06

Další hlasování o ČT ve Sněmovně! Tentokrát poslanci jednali o seznamu nepříjemných otázek, které se týkaly i údajného střetu zájmů šéfa televize Petra Dvořáka. Jenže usnesení neprošlo. Víme, proč.

Staněk chtěl klást ČT nepříjemné otázky, ale Sněmovna ho zarazila. Víme, proč. A máme ony dotazy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vůz České televize

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek odmítla předložit Radě ČT soubor jedenácti otázek týkajících se hospodaření veřejnoprávní televize. Hnutí ANO mělo volné hlasování, jedna jeho poslankyně byla dokonce proti. K tomu, aby usnesení prošlo, scházelo dolní komoře jedenáct hlasů. 

Všechny nepříjemné otázky, které chtěla skupina zákonodárců do ČT poslat, má redakce k dispozici. Podívejte se sami.

Anketa

Chcete generála Petra Pavla za prezidenta?

7%
93%
hlasovalo: 30497 lidí

Na sjetině hlasování lze najít dvě zajímavosti, u kterých visí otazníky. Za prvé, mezi poslanci hnutí ANO se zákonodárci buď zdrželi, nebo hlasovali pro schválení usnesení. Až na jednu výjimku, kterou je Barbora Kořanová z Plzeňského kraje, která otevřeně hlasovala proti. Za tím podle našich zjištění mohou být osobní vztahy, které poslankyni pojí údajně se samotným šéfem ČT.

Druhá zajímavá věc je, že poslanecký klub TOP 09 nehlasoval jednotně. Všichni přítomní poslanci samozřejmě návrh tohoto usnesení svými hlasy odmítli, až na jedinou výjimku. Tou byl šéf klubu Miroslav Kalousek, který se zdržel.

Na plénu Sněmovny návrh usnesení přednesl bývalý ministr kultury z ČSSD Antonín Staněk. A co návrh s otázkami pro radní České televize obsahuje? Úvodem se mluví o tom, že na známém neveřejném semináři, jehož obsah poté unikl na veřejnost, slíbila Rada České televize zodpovědět dotazy, které během semináře padly, ale přímo na místě je nikdo z ČT nedokázal zodpovědět. 

„Protože se tak dosud nestalo, navrhuji zařadit do programu schůze bod s názvem: Výzva Radě České televize ke zodpovězení otázek týkajících se hospodaření České televize,“ uvedl za pultíkem Staněk.

  • Přehled hlasování ZDE.

V rámci předneseného bodu by Poslanecká sněmovna vyzvala zodpovědět Radu ČT následujících 11 otázek:

  1. Kolik vysílacího času od roku 2012 doposud věnovala Česká televize propagaci společnosti Leica Gallery? A o jaké pořady se jednalo?
  2. Jaké byly náklady na výrobu pořadů, v nichž byla propagována společnost Leica Gallery?
  3. Jakým způsobem a s jakým výsledkem proběhlo šetření, zda je generální ředitel České televize tím, že spolu se svojí ženou vlastní společnost Leica Gallery, ve střetu zájmů, podle článku 22 Kodexu České televize, popřípadě dalších zákonných či podzákonných ustanovení?
  4. Proč v posledních dnech dochází k odstraňování pořadů, v nichž byla propagována společnost Leica Gallery, z archivu vysílání České televize a kdo je za rozhodnutí o odstraňování těchto pořadů zodpovědný?
  5. Jaký výsledek přinesla kontrola průběhu nákupu a implementace všech modulů ekonomického a provozního systému Hellios Green? Jedná se především o dodržení celkové vysoutěžené ceny ze strany vítěze soutěže, firmy Asecco Solutions a. s. 
  6. Jaký výsledek přinesla kontrola oprávněnosti dodatečně vypsané soutěže na implementaci ekonomického a provozního systému Hellios Green v situaci, kdy na implementaci tohoto systému měla již uzavřenou smlouvu firma Asecco Solutions, a jaký výsledek přinesla kontrola splnění kvalifikačních předpokladů, požadovaných v zadávací dokumentaci, vítězem této soutěže, společností Leading s. r. o.? Jedná se o výběrové řízení č. 161210000.
  7. Z jakého důvodu pracovali na implementaci systému Hellios Green také zaměstnanci České televize, když implementaci tohoto sytému měly podle uzavřených smluv s Českou televizí zajistit společnosti Asecco Solutions a.s. a Leading s. r. o.? 
  8. Jaké byly interní náklady na implementaci systému Hellios Green a budou tyto náklady vymáhány na firmách, které měly implementaci systému zajistit?
  9. Od roku (?) trvale klesá hodnota veškerého majetku České televize. Jaká je hranice, pod kterou by již hodnota majetku ČT klesat neměla? Kdo a podle jakých kritérií tuto hranici stanovil a kdy této hranice má být dosaženo? (údaje prosíme uvést u jednotlivých druhů majetku zvlášť)
  10. Jaký výsledek přinesla kontrola výběrového řízení č. 160902800 na zajištění dopravy osob pro Českou televizi, a to především s ohledem na splnění kvalifikačních předpokladů vítěze soutěže?
  11. Jakým způsobem proběhla a jaký výsledek přinesla kontrola situace, kdy kontrakt na dopravní služby v hodnotě 15 580 262 Kč byl bez výběrového řízení převeden ze společnosti HALOTAXI, IČ: 25628747 na společnost HALOTAXI - TRANSPORT, IČ: 25748084, tedy na zcela jiný subjekt podnikající pod jiným identifikačním číslem osoby?

„To vše jsou dotazy, které zazněly nejen na semináři, ale také v rozpravě při projednávání Zpráv o hospodaření ČT za roky 2016 a 2017, zde v Poslanecké sněmovně. Všechny tyto otázky se týkají hospodárného a zákonného nakládání s veřejnými prostředky a veřejnost si zaslouží, aby otázky takového typu byly zodpovězeny. Proto vás žádám o podporu zařazení tohoto bodu do programu,“ dodal Antonín Staněk na plénu Sněmovny. 

Jak jsme již uvedli, návrh usnesení nicméně Sněmovnou neprošel, pro hlasovalo celkem 65 ze 150 přítomných poslanců. K tomu, aby byla věc schválena, by se pro ni muselo vyslovit minimálně 76 zákonodárců. Scházelo tak 11 hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…