Stanislav Křeček důrazně varuje před omlouváním imigrantských zločinů. Hrozí rozpad právního státu, zcela vážně

20.01.2016 20:15

K ignoranci základních právních hodnot dochází podle zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka ze strany imigrantů. Nejde jen o známé sexuální násilí nebo překračování státních hranic. Křeček má obavy, že hrozí zhroucení celého právního systému.

Stanislav Křeček důrazně varuje před omlouváním imigrantských zločinů. Hrozí rozpad právního státu, zcela vážně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupce Veřejného ochránce práv Stanislav Křeček

„Předpisy, které v Evropě platily, se velmi rychle zhroutily. Ukazuje to slabý nátěr právního státu,“ myslí si zástupce ombudsmanky, který poskytl rozhovor televizi Prima. Varuje v něm před pozitivní diskriminací, při které se přivírají oči nad přečiny imigrantů, zatímco domorodí obyvatelé jsou stíháni velmi striktně.

„Lidé začínají mít dojem, že právo již neplatí obecně. Že v důsledku nějakých vyšších cílů rezignujeme na právní řád. Na ochranu hranic, na rovnost lidí před zákonem... A to je pro právní vědomí lidí velice nebezpečné,“ vysvětluje Křeček, někdejší poslanec ČSSD.

Jak dodal reportér TV Prima, který rozhovor vedl, běženci páchali drobnou kriminalitu již po cestě do cílové země. Policisté to však přehlíželi a nechávali je pokračovat dále. „Kradli tu auta a kola a jeli s nimi dál do Vídně, do Rakouska a dál do západní Evropy,“ vyprávěl starosta pohraničního maďarského města.

Při jejich pochodu docházelo k pikantnostem, že policisté běžence nechali volně procházet, když však narazili na někoho, kdo měl všechny papíry v pořádku, třeba na evropského novináře doprovázejícího migrační proud, zahojili se na něm, dali mu pokutu, případně jej rovnou na několik hodin zavřeli do vězení za nelegální překročení hranice mimo přechod.

„Říkáme lidem, že budeme vyhošťovat, že budeme trestat, ale lidé nic takového nevidí. Vyhostit není koho, protože ti lidé zmizeli v Německu. Trestat. Jak chcete potrestat stovky lidí? Právo selhává, jestliže je porušováno masivně,“ varuje zástupce ombudsmanky.

Reportáž televize Prima, ve které zástupce ombudsmanky vystoupil, se masivně šíří po internetu, zejména v rámci facebookové skupiny „Já jsem tady doma“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…