Stanislav Křeček pronesl vážný návrh týkající se islámu na našem území

20.08.2016 9:21

Roli islámu v naší společnosti by měl upravovat zákon. V rozhovoru pro dnešní Právo to uvedl zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček.

Stanislav Křeček pronesl vážný návrh týkající se islámu na našem území
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupce Veřejného ochránce práv Stanislav Křeček

Odmítl ale hlasy, které požadují zákaz islámu. Něco takového označil za pitomost. „Nemůžeme přece zakázat víru, sami jako národ s tím máme své historické zkušenosti. Co si ale myslím, že nám velice chybí, je zákon o islámu,“ uvedl.

Podle Křečka totiž striktní výklad islámu není slučitelný s naší kulturou a právy. „A tak mu musíme dát mantinely a stanovit, co muslimové mohou a co již nemohou dělat,“ prohlásil.

Takový zákon by podle Křečka stanovil, kdo může v ČR kázat, zda bude možné stavět mešity, zda povolíme islámské školy, kdo je bude moci postavit, kým budou financované, kdo v nich bude kázat a tak dále. „Když máme zákonem upravenu katolickou církev, tak proč ne islám? Takový zákon má ostatně Francie nebo Rakousko. Jak jsem již říkal, náboženství nesmí mít právní ani politické důsledky. Není možné, abychom v rámci integrace náboženství povolili třeba mnohoženství. Nemůžeme říct, ty jsi muslim, tak můžeš mít čtyři manželky. Být věřícím muslimem a být občanem evropského státu jsou prostě dvě nesouměřitelné věci,“ vysvětlil.

reklama

autor: vam

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…