Stanjura: Válečná daň. Za nezasloužený zisk

10.08.2022 12:52

Ministr financí Stanjura oznámil, že od 1. října 2022 do 20. září 2023 vláda poskytne lidem nadstandardní pomoc 5,5 miliardy měsíčně, aby lépe zvládali energetickou a inflační krizi. Ale kde na to kabinet Petra Fialy (ODS) vezme peníze? Podle Stanjury jednak z dividend společnosti ČEZ, ale pak také z válečné daně, o jejímž zavedení prý kabinet vážně uvažuje.

Stanjura: Válečná daň. Za nezasloužený zisk
Foto: Screen vysílání Prima CNN
Popisek: Zbyněk Stanjura v Partii

Inflace v Česku dál roste. V červenci se vyšplhala na 17,5 procenta. Dál rostou také ceny energií. České domácnosti se ocitají pod čím dál větším tlakem a musí šetřit.

„Každá domácnost ví nejlépe, kde musí šetřit a nepotřebuje k tomu rady ministra financí,“ poznamenal hned v úvodu rozhovoru pro CNN Prima News Stanjura. V topné sezóně podle něj vláda vyčlenila pomoc pro občany ve výši 5,5 miliardy měsíčně. Od 1. října 2022 do 30. září 2023. „To znamená, že se domácnostem pokusíme ulevit s cenami energií. A současně chci říct, že pro domácnosti, kterým to nebude stačit, jsou připravené standardní sociální dávky, které jsme zjednodušili a zdigitalizovali. A současně uděláme osvětovou kampaň, aby se nikdo nezdráhal požádat o pomoc, pokud se jeho náklady na bydlení vyšplhají přes 30 procent standardních příjmů. V Praze je tato hranice stanovena na 35 procent."

Současně s tím prý vláda přidá na odměnách i zaměstnancům úřadů práce. Stanjura proto nechápe, proč tamní odbory vyhlásily stávkovou pohotovost.

A jak to bude stát financovat? Mimo jiné i dividendami z ČEZ, kde stát letos získal asi 18 miliard.

Stanjura dal najevo, že je proti standardní sektorové dani, ale jedna daň se prý přece jen zvažuje.

„Věc, kterou vážně debatujeme, je něco jako válečná daň na moment, kdy mají některé firmy vyšší zisky, ovšem nikoli vlastním přičiněním,“ prozradil ministr Stanjura a jinými slovy popsal daň z nečekaného nadměrného zisku, jenž je způsoben vnějšími podmínkami. Tato daň by se ale podle něj měla týkat jen určitého množství firem, rozhodně ne všech a ani občané se prý nemusí bát, že by stát zvedal daně z příjmů právnických osob.

V obecné rovině dodal, že stát by nadále měl dvakrát obrátit každou korunu, než ji vydá. Stát se ale vždy musí snažit zachovat sociální smír, neškrtat v zásadních investicích a nakonec přece jen držet rozpočet na uzdě. To jsou podle Stanjury 3 zásadní pilíře, s nimiž jako ministr současně pracuje. Aby se nezvyšoval státní dluh a tím také splátky státního dluhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …