Stanjura: Zemanovi nebudeme dávat deadline, bylo by to neslušné

12.10.2021 15:30

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura prohlásil, že ODS v čele s kandidátem na premiéra Petrem Fialou nebudou dávat prezidentovi Miloši Zemanovi žádný deadline na pověření sestavení vlády. „Je vrcholně neslušné, abychom mu my stanovovali nějaký deadline. Nic takového dělat nebudeme,“ řekl Stanjura, který doufá, že předání moci od hnutí ANO proběhne hladce.

Stanjura: Zemanovi nebudeme dávat deadline, bylo by to neslušné
Foto: Screen ČT24
Popisek: Tisková konference ODS ve Sněmovně

„Dnes jsme měli ustavující zasedání našeho klubu, volby dopadly tak, že jsme všichni obhájili své pozice, takže já zůstávám předsedou klubu a Jana Černochová 1. místopředsedkyní,“ spustil Stanjura na tiskové konferenci.

Vítězná koalice Spolu podle něj nebude dávat prezidentovi Zemanovi žádné datum, dokdy by s nimi měl začít jednat, protože se to nesluší. „Pan prezident je nemocný, já mu přeji brzké uzdravení a je vrcholně neslušné, abychom mu my stanovovali nějaký deadline. Nic takového dělat nebudeme a v okamžiku, kdy bude schopen vykonávat svou funkci a bude mu lépe, tak s ním bezesporu navážeme kontakt. Ale žádný deadline nebude, slušnost musí být na prvním místě a já si vůbec nedovedu představit, jak bychom mohli nějaký deadline stanovit,“ prohlásil rázně Stanjura.

V rámci příštích dnů a týdnů se bude pracovat na ustavení nové Poslanecké sněmovny a ustavení nové vlády. „V tuto chvíli se pracuje na ustavení Poslanecké sněmovny, takže všichni z nás přemýšlejí, v kterých výborech by chtěli pracovat a předpokládám, že do ustavující schůze Sněmovny, která nejspíše proběhne v pondělí 8. listopadu, tak budeme i v rámci koalice Spolu vědět, jaké bude vedení Sněmovny a vláda bude muset podat demisi a pak už bude otevřená cesta k tomu, abychom ustavili novou vládu,“ vysvětloval další postup Stanjura.

Klíčové v příštích dnech prý bude domluvit programové prohlášení vlády. „Zítra máme v rámci obou koalic schůzku a tam bychom chtěli domluvit především harmonogram a tým, který bude pracovat na programovém prohlášení vlády. Až budeme mít program, tak se budeme bavit o struktuře vlády a teprve potom přijdou na řadu personálie. Hlavní slovo v tomto bude mít předseda Petr Fiala a já předpokládám, že on si bude vybírat tým z řad ODS a uvidíme, jak to dopadne,“ řekl Stanjura, že debaty a spekulace o různých postech jsou předčasné.  

„Personálie budeme řešit v rámci těch koalic, kde se určí kolik a jaké posty budou mít obě koalice k dispozici a poté předpokládám, že si to ty koalice vyřeší mezi sebou,“ dodal Stanjura s tím, že pozice předsedy Sněmovny by měla být obsazena někým z koalice Spolu. „Jako vítězové voleb chceme, aby byl předsedou Sněmovny někdo z koalice Spolu, což musíme nejdříve vyjednat s našimi partnery a poté vybereme někoho kvalifikovaného a vhodného pro tuto pozici,“ má jasno Stanjura.

Koalice Spolu je prý připravena respektovat poměrný systém, takže by ve vedení Sněmovny měli být i zástupci hnutí ANO. „Už včera jsme opozici upozorňovali, že pokud bude probíhat předání moci hladce, tak budeme respektovat poměrný systém jak ve výborech, kde to ukládá zákon, tak ve vedení Sněmovny. Pokud to nepůjde hladce a bude se někdo zkoušet sestavit vládu, přestože nemá žádnou šanci získat důvěru, tak to bude muset být tvrdší. Ale jsme zatím připravení respektovat poměrný systém i tam, kde to zákon nepřikazuje,“ ubezpečil Stanjura a dodal, že ve vedení Sněmovny by mohl být i zástupce SPD.

Prohlášení hnutí ANO, že se s ODS pokusí navázat spolupráci jsou podle něj naprosto zbytečná. „My jsme podepsali memorandum o spolupráci těch pěti stran, kde je také závazek, že žádná strana nebude jednat s jinou stranou, takže pokud přijde od hnutí ANO nějaká nabídka, tak to bude formalita. Oni ale asi s ničím nepřijdou, protože dobře vědí, že je to bezpředmětné,“ dodal Stanjura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…