Stanjura boří všechny rekordy v dluzích. Bez zvyšování daní to nepůjde, obává se Rusnok

02.05.2023 17:50

Schodek státního rozpočtu činil na konci dubna závratných 200 miliard korun. Meziročně je to nárůst o více než 100 miliard korun, jedná se dokonce o největší dubnový deficit od vzniku České republiky. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury za to můžou rostoucí výdaje na důchody a sociální dávky, kompenzace vysokých cen energií nebo splátka covidových dluhů. Bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok má jasno, že současná situace je neudržitelná a stát bude muset brzy například zvýšit daň z příjmů.

Stanjura boří všechny rekordy v dluzích. Bez zvyšování daní to nepůjde, obává se Rusnok
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Zbyněk Stanjura v debatě s Jiřím Rusnokem

Příjmy státní kasy za první čtyři měsíce roku dosáhly 533,9 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 11,4 procenta. Výdaje ale dosáhly 733,9 miliardy korun, proti loňsku nárůst dokonce o 26,7 procenta. Největší zátěží byly výdaje v sociální oblasti, na které stát oproti loňsku vynaložil o 52 miliard více.

Například na sociálních dávkách se letos vyplatilo 288 miliard korun, o 17,3 procenta víc než loni. Výdaje na důchody meziročně vzrostly dokonce o 19,9 procenta a za první čtyři měsíce roku stát vyplatil 226 miliard korun. Kvůli kompenzacím vysokých cen elektřiny dosáhly výdaje pro podnikatele na 52 miliard. Vzrostlo také splácení státního dluhu, které činí přes 23 miliard korun.

Dubnový schodek rozpočtu ve výši 200 miliard korun je podle Stanjury dán zejména 100 miliardami, které musel stát vynaložit na důchody a další položky. „Dosavadní nepříznivé hospodaření státu je meziročně negativně ovlivněno 100 miliardami korun navíc na rostoucí důchody a sociální dávky, kompenzacemi vysokých cen energií a více než dvojnásobnými splátkami především covidových dluhů. Takřka dvojnásobné jsou oproti loňsku také státní investice zejména na dopravní stavby a energeticky úsporné projekty,“ prohlásil Stanjura podle informací serveru Novinky.cz.

Stanjura očekává, že od poloviny roku se situace výrazně zlepší, protože do státního rozpočtu poplynou dodatečné příjmy z dividend, evropských fondů a příjmů z neočekávaných zisků. Podle schváleného rozpočtu na letošní rok by měl stát hospodařit s příjmy 1,93 bilionu korun a výdaji 2,22 bilionu korun. Deficit by tak měl být 295 miliard korun, což ale podle ekonomů není v současné situaci reálné. Vláda v květnu plánuje představit konsolidační balíček, který by měl zlepšit letošní hospodaření státu.

Podle bývalého guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka se takto nedá dále pokračovat, protože si vláda půjčuje i na běžné výdaje. „Už delší dobu si na běžné výdaje půjčujeme, a to v desítkách až stovkách miliard ročně. To je dost tristní. Takto se skutečně nedá pokračovat, škrtat se proto bude muset téměř všude. Nejcitelnější to bude u velkých položek, jako jsou důchody. Dále v provozu státu či v různých dotačních titulech,“ uvedl Rusnok pro CNN Prima NEWS.

Ten nevylučuje ani zvýšení daní, například daně z příjmu. „Myslím, že to bude dříve či později nezbytné. Bez toho se konsolidace rozpočtu neobejde,“ má jasno Rusnok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na vině je Fialův režim, protože rozhazuje kolem sebe stovky miliard, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 02.05.2023 18:12:39
Zrušení superhrubé mzdy - víc jak 100 miliard, které putují hlavně k těm nejbohatším. Dále tu máme více jak 100 miliard doplatků energetickým firmám, přičemž řada ostatních států vše co je nad 20% nad průměr před krizí zdaňuje. K tomu nabádá i EU s tím, že nikdo nesmí na krizi vydělat. Vláda se chlubila, že vydávala v přepočtu na obyvatele nejvíce na Ukrajinu. Nevím, jak je to nyní. Zvyšují desítky miliard na zbrojení. Máme tu nová ministerstva, nová koryta, rozšiřování rady ČT, nová koryta spojená s cenzurou, vyhazování peněz na politické neziskovky, Pekarová překročila rozpočet sněmovny o 141 mil., ... Kdyby vláda zakročila proti inflaci, vysokým cenám energií, danila jako jiné státy, nemusela valorizovat důchody, vyplácet sociální dávky za nezvladatelné ceny bydlení apod. Fialův režim vede zemi do katastrofy. Jediná záchrana je zbavit se neschopného Fialova režimu.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …