Stanjura se směje Schillerové: Kozel zahradníkem

10.09.2021 18:30 | Ze sítí

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se připojila k výzvě osmi zemí Evropské unie, podle nichž se má evropský rozpočet po pandemii vrátit k vyrovnanému hospodaření. To pobavilo místopředsedu ODS Zbyňka Stanjuru, který připomněl, že právě kvůli Schillerové roste zadlužení českého státu téměř nejrychleji v Evropě. „Kozel zahradníkem,“ glosoval situaci Stanjura.

Stanjura se směje Schillerové: Kozel zahradníkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

Schillerová svým podpisem připojila Českou republiku k dalším osmi zemím, zejména ze severní a východní Evropy, které vyzývají Evropskou unii k návratu k vyrovnanému rozpočtu. Výzvu podepsalo Rakousko, Nizozemí, skandinávské země, ale i sousední Slovensko. Zahraniční server Politico upozorňuje, že přitom právě Česká republika čelí masivnímu zadlužení.

Signatáři výzvy uvádějí, že společným cílem musí být omezení výrazné míry zadlužení k poměru k HDP. „Můžeme si dovolit masivní fiskální podporu ekonomik, protože jsme před koronavirovou krizí snižovali veřejný dluh a vytvářeli si tak prostor. Konsolidujeme naše státní rozpočty, abychom se mohli vrátit k vyrovnaným rozpočtům co nejdříve,“ stojí v dopise podle informací serveru Echo24.cz.

„Zdravé veřejné finance jsou ústředním pilířem členství v EU a základem hospodářské a měnové unie. Fiskální udržitelnost kombinovaná s reformami podporujícími ekonomický růst musí proto nadále tvořit základ společného rámce hospodářské a fiskální politiky EU,“ píše se dále ve výzvě.

„Kozel zahradníkem, tohle si musel říct úplně každý, kdo zaznamenal poslední aktivitu Ministerstva financí,“ reagoval Zbyněk Stanjura v Parlamentních listech. „Alena Schillerová dostala Českou republiku do situace, kdy nám roste zadlužení druhým nejrychlejším tempem v Evropě. Rychlejší je jen Kypr, na konci roku 2024 by měl podle premiéra státní dluh dosahovat 50 % HDP. To jsou naprosto strašidelná čísla,“ upozorňuje Stanjura a diví se, proč se Schillerová za takovéto konstelace připojovala ke zmíněné výzvě.

„Do toho všeho se teď ČR přidala k dopisu Evropské komisi, který apeluje na zachování odpovědné fiskální politiky, zajišťující dlouhodobou udržitelnost veřejných financí. Jestli doteď někdo pochyboval, už nemusí. Vláda si z nás prostě dělá legraci. Změna už je ale naštěstí blízko,“ dodal s výhledem k volbám Stanjura.

Podle Schillerové je ale česká fiskální politika v dobré kondici. „Podle Eurostatu jsme šestou nejméně zadluženou zemí EU a chceme spolu s dalšími sedmi odpovědnými zeměmi bránit rozvolňování fiskálních pravidel,“ prohlásila Schillerová s tím, že v dalších letech bude Česko veřejné finance konsolidovat a postupně se vrátí k vyrovnaným rozpočtům.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…