Stanjurova daň nevynese skoro nic. Koalice řeší, jak lidi zkasírovat přes DPH

14.04.2023 10:03

Bouřlivou odezvu a nesouhlas dokonce i ve vlastních řadách vzbudily materiály z dílny ministra financí Zbyňka Stanjury týkající se zvyšování některých daní a naopak snížení daně z hazardu. Vůbec poprvé se na toto téma včera sešli ministři, aby o něm debatovali. Podle všeho zatím ale zůstalo jen u hledání společného stanoviska. Opoziční hnutí ANO zatím vládě v této souvislosti hrozí hlasováním o nedůvěře.

Stanjurova daň nevynese skoro nic. Koalice řeší, jak lidi zkasírovat přes DPH
Foto: pixabay.com
Popisek: Hazard - ilustrační foto

Zpravodajská televize CNN Prima NEWS situaci po jednání ministrů okomentovala tak, že podle jejích informací ke shodě v názorech nad návrhy ministra Zbyňka Stanjury (ODS) nedošlo a že se situace nadále vyhrocuje. Řeč přitom byla i o úvahách hnutí ANO, které v souvislosti s materiály uniklými z Ministerstva financí a hlavně v souvislosti s uvažovaným snížením daně z hazardu avizovalo, že opět požádá o vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy (ODS).

O tom, že jednání ministrů nebyla jednoduchá a na důležitých daňových otázkách shoda zatím nepanuje, svědčily i reakce některých z nich. Z těch bylo možné usoudit pouze to, že se dohodli na tom, že se budou dohadovat i nadále.

„Došli jsme do shody, že budeme pokračovat dál. Diskutujeme, každý má vlastní návrh, takže řešíme, co kdo přinesl,“ sdělil reportérům CNN Prima NEWS po odchodu z jednání ministr školství Vladimír Balaš (STAN) a potvrdil tak, že vláda není jednotná a každý z ministrů přišel na jednání s jiným řešením.

Konkrétní nebyl ani nový ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

„Řešíme to, diskutujeme, až budeme mít shodu, tak to oznámíme.“

 „Pro mě je důležité, abychom ty změny v oblasti DPH dokázali udělat tak, pokud je chceme dělat, aby nám zlepšily situaci nízkopříjmových obyvatel,“ řekl na kameru ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a nepřímo potvrdil nekonkrétní výstupy, ke kterým vláda zatím dospěla.

Na druhou stranu si ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) myslí, že určitého pokroku dosaženo bylo.

„Myslím si, že progres byl učiněn. U řady bodů došlo ke shodě, někde bude potřebovat položky dopilovat,“ řekl, ale konkrétní oblasti či položky, na kterých byla shoda, nejmenoval.

Ze slov premiéra Petra Fialy (ODS) pak následně vyplynulo, že debata nad zvyšováním daní bude ještě velmi dlouhá.

„My tu debatu vedeme velmi důkladně. Pro nás je důležité, abychom konsolidovali veřejné finance. A musíme to udělat u všech opatření, budeme zvažovat dopad na jednotlivé sociální skupiny,“ uvedl.

Jak bylo již zmíněno, opozice s navýšením daní u některých potravin a služeb nesouhlasí a podle všeho to bude dávat velmi hlasitě najevo. Jako červený hadr na býka ale na ni působí uvažované snížení daně z hazardu, které by mělo podle Stanjurova rezortu přijít současně ve chvíli, kdy bude občanům zvyšována daň, např. za vodné a stočné.

„Snížit zdanění loterií z 35 na 25, resp. 30 % považuji dosud za největší nehoráznost této vlády,“ nechala se v této souvislosti slyšet bývalá ministryně financí a šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová s tím, že hnutí už s ohledem na chystaná daňová opatření pohrozilo vládě, že by se mohlo pokusit znovu prosadit hlasování o její nedůvěře.

Podle ANO by nemělo Ministerstvo financí s návrhem na snížení daně z hazardu vůbec přicházet.

„Pokud by se tak přece jen stalo, považovali bychom to za důvod pro vyslovení nedůvěry vládě,“ uzavřela Schillerová.

Dodejme, že zvýšení daní na některé potraviny a služby, či snížení daně z hazardu není prvním sporným opatřením z dílny Ministerstva financí. V poslední době se třeba hodně mluví o tzv. „Windfall Tax“, tedy dani z nadměrného zisku, kterou vláda uvalila na cca deset firem z oblasti energetiky a bankovnictví.

Tato daň z mimořádných zisků se týkala třech energetických firem a sedmi bank a ministr Stanjura si od ní sliboval příjem 80–100 miliard do státního rozpočtu. Už teď je ale jasné, že ve svých odhadech velmi vysoko přestřelil.

Největší část příjmu z daně měly podle serveru Echo24.cz zajistit státu dvě největší banky, Česká spořitelna a ČSOB. Generální ředitel ČSOB Aleš Blažek se ale už nechal slyšet, že banka nebude platit „téměř nic“. Je předpoklad, že podobně se situaci „přizpůsobily“ i další banky.

Co se týká energetických firem, vypadá to, že s penězi lze počítat pouze od polostátního ČEZu. Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského totiž loni hned po rozhodnutí o uvalení windfall daně podle Echo24.cz oznámil přesun své společnosti EP Commodities do zahraničí a energetická skupina Sev.en Pavla Tykače také dala najevo, že bude více obchodovat v zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fialova liberální banda už neví, koho by okradla, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion , 14.04.2023 10:15:39
na jedné straně okrade důchodce, na straně druhé dá na obranu 2% HDP, za který nakoupí nepotřebný americký šrot. Na jedné straně seškrtá vše, co je ku prospěchu lidem, na straně druhé sponzoruje stovkami milionů vybraná servilní mainstreamová média, neziskovky, šílené genderové projekty, posílají se peníze na podporu vzdělávání kdesi v Africe atd. atd. Lidé jsou okrádáni na každém kroku - od státu, od obchodníků, od podvodníků... v ČR už byl snad každý druhý občan nějakým způsobem okraden, podveden, napálen či jinak oloupen. To co se děje u nás, nemá ve světě obdoby.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…