Stará láska nerezaví. Jiří Pospíšil se v Bruselu obklopil členy ODS

25.09.2014 7:26

Jiří Pospíšil se na jaře dramaticky rozešel s ODS. Přesto nyní z bývalých spolustraníků vytvořil svůj asistentský tým v Evropském parlamentu. TOP 09 jeho personální politika nevadí. Stanislav Polčák, další na jejich kandidátce, se naopak obklopil lidmi ze „svého“ hnutí Starostů. Zato Pavel Telička, evropský lídr hnutí ANO, trvá na tom, že on zaměstnává jen odborníky.

Stará láska nerezaví. Jiří Pospíšil se v Bruselu obklopil členy ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil na 24. sjezdu ODS

Petr Sokol, bývalý funkcionář Mladých konzervativců, bude asistovat Jiřímu Pospíšilovi, se kterým se zná právě ještě z omladiny ODS. V lednu proti sobě přitom oba kandidovali na místopředsedu ODS a ačkoliv nebyl zvolen ani jeden z nich, dramatické důsledky z toho pro sebe vyvodil jen Pospíšil. Opustil stranu a kandidoval za konkurenční TOP 09. Když byl zvolen, oslovil svého bývalého kolegu, který na rozdíl od něj v ODS zůstal, s nabídkou práce asistenta.

Tím však výčet ódéesáků v kanceláři Jiřího Pospíšila nekončí. Asistovat mu bude i Milan Vyskočil, člen ODS na jeho domovském Plzeňsku. A rovněž jihočeský občanský demokrat Jan Zedník. „Já mám asistenty jen z ODS. Vybíral jsem podle kvality,“ říká k tomu sám Pospíšil pro MF Dnes.

Jeho kolega z kandidátky Stanislav Polčák naopak sáhl po osvědčených spolupracovnících z hnutí Starostové a nezávislí, koaličního spojence TOP 09, který jej vyslal nejprve do sněmovny a nyní do europarlamentu. Ani v jeho případě prý straně nevadí, že vazby na TOP 09 má pouze jeden z jeho asistentů.

Pavel Telička, který v čele kandidátky dovedl k vítězství hnutí ANO, ale prý vybíral důsledně podle schopností. A ještě složitější to bude mít Věra Jourová, která bude jako členka Evropské komise pod mnohem větším drobnohledem. Původně si koaliční strany plánovaly, že její tým obsadí svými vyslanci. EU však podobné dohody neuznává, a už vůbec se Bruselu nelíbí, že by nejbližší tým komisařky měl být z její země. Nakonec by se však prý v početném sekretariátu eurokomisařky pár míst pro české lidovce a sociální demokraty najít mělo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…