Stará svině Andrej Babiš? Pořádné dusno kolem EET, které dnes jde do další fáze

01.03.2017 8:51

Od půlnoci se rozjela druhá vlna elektronické evidence tržeb, která zahrnuje sto deset tisíc obchodníků. Evidovány jsou veškeré tržby všech maloobchodních prodejen, supermarketů, večerek i trafik, řezníků, bazarů či e-shopů. Tedy ne všech – někteří se raději rozhodli své podnikání ukončit.

Stará svině Andrej Babiš? Pořádné dusno kolem EET, které dnes jde do další fáze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Zhruba třetina obchodníků podle MF DNES spustila EET již dříve. Týká se to zejména velkých supermarketů a řetězců prodejen. Podle jejich zástupců nutnost evidence nepatrně zpomaluje transakce, zhruba o vteřinu, ale není to nic zásadního. „Úkony EET probíhají většinou paralelně s vrácením drobných,“ uvedl Richard Procházka ze společnosti Lagardere Travel Retail, provozující řetězec trafik.

Následně deník MF DNES píše, že řada obchodníků do poslední chvíle váhala, zda se do elektronické evidence připojovat, pokud jejich obchodní činnost pod EET částečně spadá a částečně nikoliv. Typicky pokud někdo prodává cizí zboží, ale zároveň část sortimentu sám vyrábí (na to se EET ve druhé vlně nevztahuje). Finanční správa vzkazuje, že přihlásit se má každý, u kterého činí tržby z prodeje zahrnutého pod EET více než 49 procent celkových tržeb a nebo více než 175 tisíc za loňský rok.

Následně deník ujišťuje, že podle zpráv z trhu obchodníci přechod na EET zvládají hladce, a pokud tomu tak není, jako v pondělí v řetězci Lidl (vytištění účtenky trvalo více než 10 sekund, u pokladen se tvořily fronty), tak je na vině chyba u prodejce. A nakonec se čtenář dozví, že již od července bude probíhat účtenková loterie, ve které mohou zodpovědní zákazníci vyhrát. Některé řetězce prý uvažují, že v rámci péče o zákazníka budou všechny své zákazníky přihlašovat do loterie samy.

Anketa

Zaznamenali jste zdražení potravin?

3%
hlasovalo: 6971 lidí

Předseda Svazu českých a moravských spotřebních družstev, provozujícího řetězec venkovských samoobsluh COOP, pak deníku popsal, že od některých dodavatelů slyšel, že malé samostatné prodejny a večerky často mají dvě kasy, z nichž je na EET připojena jen jedna, aby mohly evidovat jen část tržeb. Staré babičky, které nakupují ve venkovských obchodech, si podle něj nejsou schopny všimnout, že dostaly účtenku bez kódu na EET.

Navzdory optimismu v tisku se však objevují informace, že některé prodejny místo pořizování nového pokladního systému raději ukončí činnost. Svůj konec takto odůvodňuje například prodejna použitého zboží Vlasta. Mezi hrníčky, obrazy a suvenýry, které prodává, se v únoru objevila cedule s informací: „Z důvodu usnesení vlády ČR – „EET“ – se ruší prodejna od 1. 3. 2017.“

Jinou cestu, jak vyjádřit svůj názor, pak všem nabízí pražská hospoda U Starý svině, která spadla do první vlny EET již vloni v prosinci.

Její majitel vyjadřuje svůj názor na otce EET, ministra financí Andreje Babiše, každý den přímo na tabuli u vchodu do výčepu. Tam se objevují různé originální vzkazy adresované ministru financí. A servítky si majitel Jára Zahradník rozhodně nebere.

Jednou mu například na tabuli adresoval dotaz skrytý do početní úlohy: „Kolik takhle velkých hospod s EET je třeba na zaplacení jedné podvodné nemorální dotace na Čapí hnízdo, soudruhu?“ zajímal se.

Jindy zase varoval: „Estébáky si koupíš, soud si koupíš, ale historii, tu neochčiješ, Bureši. Sorry jako.“ A nebo ministrovi sepsal výčet jeho nejproslulejších afér: „StB, Petrimex, Čapí hnízdo, dotace, dluhopisy.“ A k tomu přidal výčet ran, které dopadly v posledních letech na hospodské: „Světová krize, rumová aféra, zákaz forbesů, EET, zákaz kouření, a co dál?“ ptá se z tabule, vedle které je paradoxně ve výloze vystaven portrét prezidenta Miloše Zemana.

Lidová tvořivost se na Andreji Babišovi dovede vyřádit mimořádně

Server Echo24.cz hospodského vyzpovídal a ten se mu svěřil se svými obavami, že ačkoliv EET zavedl a vše má v pořádku, přesto bude po volbách přinucen skončit. Kvůli tomu, že si stovky obyvatel pražské Michle denně mohou přečíst z tabule jeho názory. Na nich však nic měnit nehodlá. „EET mám, ale nesouhlasím s tím, aby všichni museli být on-line a hlavně s tím, aby v čele ministerstva financí byl estébák, podnikatel a největší příjemce dotací,“ vzkazuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…