Starého pedagoga uštvala k smrti kauza práv v Plzni, píše server

16.03.2012 11:12

Ve čtvrtek skonal vysokoškolský pedagog Zdeněk Masopust, člen vědecké rady Ústavu státu a práva Akademie věd ČR. Prvnízprávy.cz tvrdí, že jde o první oběť útoku na plzeňská práva, kde čtyřiasedmdesátiletý odborník přednášel. Advokátka Klára Samková považuje toto tvrzení za hodně nadnesené.

Starého pedagoga uštvala k smrti kauza práv v Plzni, píše server
Foto: Josef Dvořák
Popisek: Právnická fakulta v Plzni, součást Západočeské univerzity

Vysokoškolský pedagog Zdeněk Masopust se podle serveru Prvnízprávy.cz stal spolu s celou právnickou fakultou terčem Akreditační komise. Její předsedkyně profesorka Vladimíra Dvořáková často kritizovala fakt, že na škole přednáší lidé jeho věku. Podle informací serveru nesl Masopust kritiku školy velice nelibě a zvláště po útocích v posledních dnech se jeho zdravotní stav výrazně zhoršil.

Například v den Masopustova skonu se premiér Petr Nečas nechal slyšet, že hádky o právnickou fakultu v Plzni připomínají hádky malých kluků. „Kdyby se jednalo o dvě party kluků, tak bych řekl, že soutěží, kdo z nich, s prominutím, dámy prominou, vyčůral výš,“ komentoval necitlivě spor při interpelacích ve sněmovně premiér.

Negativně vnímal tlak médií i Akreditační komisí

Podle svědectví kolegů odcházel Masopust ze školy rozhorlen a ve stavu, v jakém ho prý jeho spolupracovníci už dlouho neviděli. Velice negativně prý vnímal mediální tlak vykonávaný sdělovacími prostředky a vůbec celou Akreditační komisí. Byl přesvědčen, že pokud nebude možné přijímání nových studentů, bude to pro celou fakultu znamenat ekonomickou likvidaci.



Plzeňská právnická fakulta měla skončit podle stanoviska Akreditační komise kvůli nízké kvalitě studia letos v červenci. Ministr školství Josef Dobeš ale fakultě prodloužil akreditaci do roku 2016. Mezi komisí a Dobešem se rozhořela pře, ministr čelí i trestním oznámením. „Ti, kteří Zdeňka Masopusta znali, říkají, že byl výjimečný pedagog,“ uvádějí Prvnízprávy.cz.

Byl svázán s StB, ale poslanecký mandát nesložil

Jiný pohled nabízí advokátka a bývalá politička Klára Samková. „Určitě to byl jeden z nejchytřejších a nejvzdělanějších lidí, které jsem kdy znala. Pamatuji si jej však ještě i jinak: v momentě, kdy se ve Federálním shromáždění odtajnily seznamy spolupracovníků, zjistilo se, že JUDr. Zdeněk Masopust byl nejen svázán s StB, ale také s KGB,“ píše Samková na svém facebookovém profilu.

Od ledna 1990 do konce roku 1992 byl Zdeněk Masopust poslancem Federálního shromáždění. „Když jej někteří členové Federálního shromáždění vyzývali, aby složil poslanecký mandát, vysmál se jim se slovy: ´Pro moje voliče (KSČ) je ovšem moje angažmá doporučení ...´. Takže mám jisté pochybnosti o tom, kdo byla ta ´oběť´ a čí byla. Říci o profesoru Masopustovi, že byl obětí ´plzeňské šikany´ se mi zdá opravdu HODNĚ nadnesené,“ dodává proto Samková.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…