Starosta Blanska: Opozice na radnici vystupuje konstruktivně, i když…

19.10.2015 9:18

Jaké problémy nejvíce trápí občany Blanska a co nového koalice ve městě plánuje? Nejen s tím se svěřil Ivo Polák (ČSSD) pro ParlamentníListy.cz. Radnici se daří hospodařit v kladných číslech a zřejmě tomu tak zůstane i příští rok. Přesto by ale uvítal ze strany státu spravedlivější rozdělení financí. Neopomněli jsme ale ani řadu aktuálních témat včetně schvalování obsazenosti průmyslové zóny či problematiky nedostatku parkovacích míst u nemocnice.

Starosta Blanska: Opozice na radnici vystupuje konstruktivně, i když…
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Blanska Ivo Polák (ČSSD)

Pane starosto, pomalu, ale jistě se blíží konec roku, a vás tak čeká schvalování rozpočtu. Máte představu, jaký bude?

Rozpočet, který budeme předkládat ke schválení zastupitelům města, nebude schodkový. Objem finančních prostředků na příjmové i výdajové stránce bude stejný. V minulém roce jsme hospodařili s přebytkem, a i přes potíže v úvodu tohoto kalendářního roku s příjmy v oblasti daní očekáváme, že hospodaření v letošním roce bude podobné.

Ve skladbě rozpočtu kromě běžných výdajů máme navrženy investice, které vycházejí z Programového prohlášení Rady města na volební období 2014–2018.

Stát přenáší na města a obce stále více povinností. Domníváte se, že se tomu i adekvátně zvyšuje finanční daňové příjmy?

Přenesení povinností na města by mělo být prioritně zohledněno v příspěvku na výkon státní správy. Tento příspěvek se od roku 2010 nenavýšil. Valorizace o 1 % je počítána až pro rok 2016. Tato valorizace však nepokryje nárůst výkonu státní správy přenášené na obce. Daňové příjmy se nezvyšují s přenosem povinností. Příjem ze správních poplatků se zvyšuje, ale zdaleka nepokryje přenesený výkon státní správy.

Jak městu pomohla novela RUD, kterou schválila ještě Nečasova vláda?

Město získalo na daňových příjmech v roce 2013 o 20 mil. Kč více než v roce předchozím. Část navýšených příjmů však byla určena na pokrytí výdajů ve školství, neboť přestala být poskytována dotace na školství a obce už neplatí za dojíždějící žáky. Současně je třeba uvést, že vyšší daňový příjem byl mimo jiné způsoben i vyššími celostátními daňovými výnosy.

Jaká je v této chvíli zadluženost města?

Podíl z uhrazených splátek a úroků z úvěru na celkových příjmech za rok 2014 činil u města Blansko 4,86 %. Město nemá problémy se splácením úvěrů.

Kromě již zmíněného schvalování rozpočtu jaké další důležité rozhodnutí vás čekají do konce roku?

Je to schválení obsazenosti průmyslové zóny. Po zveřejnění pronájmu a následném odprodeji pozemků v průmyslové zóně se přihlásilo několik firem, každá s jiným požadavkem na plochu pozemku. Nyní bude úkolem investiční komise jako poradního orgánu Rady města, radních a posléze zastupitelů, aby posoudili a vybrali z uchazečů ty, kteří budou následně v průmyslové zóně působit. Zájmem a cílem města je, aby to byly firmy stabilizované s co největší nabídkou pracovních míst, které budou přínosem pro rozvoj města a budou se podílet na snižování nezaměstnanosti v Blansku a blízkém okolí. 

Na spolupráci jste se stejně jako v předchozím volebním období domluvili s ODS, KDU-ČSL a VPM. I z výše uvedeného vyplývá, že se model současné koalice osvědčil. Jak byste ale hodnotil práci politické opozice na radnici?

Dosavadní model koalice se osvědčil již v předchozích volebních obdobích a mohu říci, že již všichni víme, co můžeme navzájem od sebe očekávat. Snažili jsme se po volbách při sestavování programového prohlášení dohodnout na kompromisu, který by byl průnikem volebních programů koaličních stran a hlavně prospěšný pro město a jeho občany.

S opozicí na radnici jsou vcelku dobré zkušenosti. Většinou opozice vystupuje konstruktivně, i když někdy je snaha kritizovat vždy a za každých okolností. To se projevuje především u nově zvolených kolegů, kteří se z počátku v problematice ne vždy orientují a pak jejich kritika většinou vychází z neznalosti. Rozumím ale tomu, že kritika je hlavní náplní opozice a od toho tu opozice je. 

Jak jste se svěřil pro naše stránky, pro toto volební období je pro vás podstatné zaměřit pozornost především na zlepšení dopravní infrastruktury, revitalizaci středu města a vytvoření příznivých podmínek pro život obyvatel v Blansku. Co konkrétně podle vás lidem ve městě nejvíce chybí?

Nechci tvrdit, že nejvíce, ale myslím si, že ve městě bychom mohli více „zapracovat“ na nabídce kulturních programů. Z toho, co jsem měl možnost vyslechnout či vypozorovat za mého dvouletého působení, usuzuji, že lidem chybí více koncertů, divadelních představení či hudebních festivalů a jiných kulturních aktivit, které by svým množstvím a kvalitou byly hodny okresního města. Nejde jen o to, aby město tyto akce samo pořádalo, ale také o vytvoření podmínek pro soukromé osoby a sdružení, jež by takovéto akce chtěly pořádat. I když blízkost Brna je velkou konkurencí, jsem přesvědčen, že pokud by byla nabídka pestrá a kvalitní, lidé dají přednost akcím v místě před dojížděním.

Jak konkrétně budete chtít zlepšit dopravní infrastrukturu? A plánujete v nejbližší době i nějaké investice do parkování?

Na zlepšení dopravní infrastruktury ve městě jsme se v posledním roce podíleli společně s Jihomoravským krajem, kdy byly provedeny rekonstrukce průtahů městem a městskou částí Lažánky.

Kromě vozovky byly provedeny opravy vodovodního řádu, kanalizace, chodníků, veřejného osvětlení, byl zrealizován nový kruhový objezd a zálivy pro autobusové zastávky. V rozpočtu pro příští rok je navržena položka parkoviště u nemocnice v řádu 16 mil. Kč. Je to jedna z nejdůležitějších investic ve městě, protože problémy s parkováním u nemocnice jsou dlouhodobé a již neúnosné. Podařilo se nám v minulém roce vykoupit pozemky potřebné pro tuto realizaci, a tak v příštím roce vznikne u nemocnice 134 nových parkovacích míst. Jsem přesvědčen, že vznik parkoviště zvýší komfort návštěvníků nemocnice.

Jaký problém je třeba vyřešit, ale není to ve vašich možnostech nebo na to nemáte finanční prostředky?

Tímto problémem je řešení přemostění řeky Svitavy a železničního koridoru na Staré Blansko.

V současné době vykupujeme pozemky a podařilo se vybrat konečnou variantu studie a prosadit zařazení této investice do Plánu investic JMK. Nyní vše stojí na finančních prostředcích a čekáme, zda v IROP najdeme vhodný dotační titul. V tomto volebním období chceme dokončit výkupy a projektovou dokumentaci, tak abychom byli připraveni na podání žádosti. Stálé zpřístupnění této části Blanska, při častém uzavření železničního přejezdu je nanejvýš důležité nejen pro obyvatele a podnikatele, ale především pro Integrovaný záchranný systém. Tam často rozhodují minuty.

Otázka na závěr. Co vznikne na místě bývalého hotelu Dukla, který byl na základě výsledku referenda zbourán?

Na místě bývalého hotelu Dukla vznikne v příštím roce oddechová zóna. V této části se zelení, pergolou, vodním prvkem, hracími prvky, outdoorovým koutkem a kavárnou najdou své místo jak senioři, maminky s dětmi, tak i mládež. Prostor je bezbariérový a měl by sloužit k setkávání generací a především k oživení středu města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…