Starosta Břeclavi: Je pro nás menší zlo, když pochody budou organizované

20.04.2012 9:31

V Břeclavi se obyvatelé připravují na neklidný víkend. Vedení břeclavské radnice totiž nezakáže nedělní shromáždění radikální Dělnické mládeže. Extremisté chtějí podpořit patnáctiletého chlapce, kterého před týdnem brutálně zbila trojice mužů, zřejmě Romů. "Myslím, že kdybychom akci zakázali, tak by radikálové do Břeclavi přijeli ve větším množství,“ vysvětlil starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý.

Starosta Břeclavi: Je pro nás menší zlo, když pochody budou organizované
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

Na městský úřad do Břeclavi přišly už tři žádosti o povolení shromáždění. První od Dělnické mládeže a druhá od zástupců břeclavských obyvatel, kteří akci svolali prostřednictvím Facebooku. I tu třetí svolávají fyzické osoby. Český rozhlas ale upozorňuje na to, že přestože se vedení města obává projevů extremismu, nechce bránit právu na shromažďování. Proto radnice ve čtvrtek rozhodla, že se nebude zabývat jejich případným zákazem, i když byly všechny ohlášeny se zpožděním.

„Je pro nás menší riziko, když ty pochody proběhnou organizovaně s odpovědnými osobami, než kdyby ty akce proběhly divoce se všemi možnými důsledky. Myslím, že kdybychom akci zakázali, tak by radikálové do Břeclavi přijeli ve větším množství,“ vysvětlil rozhlasu starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý proč radnice nebude dnes jednat o zákazu demonstrací.

 „Pochod je u těchto lidí motivován snahou o podporu zraněného chlapce. Tou třetí skupinou pak jsou odpůrci radikálů,“ zmínil dále k událostem Rašavý. 

 „Napětí mezi většinou a menšinou je v Břeclavi znatelné a latentně trvá delší dobu. V předposledním volebním období nám tady vzniklo ghetto, kde se soustředila ´lidská bída Břeclavi´ a toto jsou určitě nepříznivé jevy. Velmi úzce spolupracujeme s Agenturou pro sociální začleňování v romských lokalitách, řešíme problémy v oblasti Riegrovy ulice, kde ten problém byl nejpalčivější,“ popsal dále pro rozhlas starosta. 

Protože spolu všechny zmiňované akce kolidují, jejich pořadatelé se musí domluvit na případné změně trasy pochodu nebo termínu konání. Pokud to neudělají, přednost dostane Dělnická mládež, protože její žádost přišla na radnici jako první. 

Budeme mít jednání složek záchranného systému

„Dnes ještě proběhne jednání všech složek záchranného systému – policie, městské policie, hasičů, záchranářů, dopravních společností. Odhadujeme, že do Břeclavi dorazí stovky lidí,“ dodal k akcím starosta. 

Jako jednu z důležitých příčin napětí starosty pak jmenoval snížení počtu městských strážníků o 20 procent jeho předchůdcem v čele města. 

"Pokud si někdo myslí, že se přijede na jižní Moravu vyřádit, tak je na omylu. Zákon a pořádek si tady narušovat nenecháme," řekl včera pro ČTK jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Vyzval prý ministra vnitra Jana Kubiceho a vládu, aby úsporné škrty neohrozily bezpečnost v zemi. Připomněl, že za uplynulé dva roky na jihu Moravy ubylo 500, na Břeclavsku 60 a přímo v Břeclavi 20 republikových policistů.

Proč se demonstrace vlastně děje? Původně chtěli demonstraci uspořádat chlapcovi přátelé. Nazvali ji "pochod za Peťu a naši bezpečnost". Leták s kritikou romské komunity vyvěsili na Facebook, ale nevěděli, jak mají akci ohlásit. Do situace se nakonec vložila Dělnická mládež propojená s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti. Ohlásila protest, prý aby s organizačními problémy pomohla.

Napadli ho tři muži

Nakonec se uskuteční nejen avizovaný "Pochod za Peťu", ale i shromáždění Dělnické obce a ještě jedna demonstrace. U dvou akcí se jen kryjí místa konání. Pořadatelé se budou muset domluvit, aby se každé z těchto shromáždění konalo na jiném místě.

Chlapce v neděli večer napadla trojice mužů, podle jeho slov tmavé pleti. Jeden z nich ho prý požádal o cigaretu. Když řekl, že nemá, muži jej brutálně zbili. Hoch zatelefonoval matce, která jej odvezla do nemocnice. Lékaři mu museli odebrat ledvinu. Má poškozená i játra. Jeho matka řekla, že útočníkům nešlo o peníze, protože synovi nic nevzali, ale chtěli si jen vybít zlost. Mužům hrozí až deset let vězení.

Břeclav má asi 27 tisíc obyvatel. Kolik z nich je Romů, nikdo neví. K romské národnosti se podle oficiálního sčítání přihlásilo asi 30 lidí. Podle odhadů jich žije ve městě asi tisíc.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…