Starosta Černošic: Klaus i Zeman výrazně poškodili jméno republiky v zahraničí a snížili vážnost prezidentského úřadu

15.12.2014 13:42

Černošická radnice vyvěsila na úřadě ukrajinskou vlajku na podporu Ukrajiny a současně její představitelé odsoudili výroky prezidenta Miloše Zemana k ukrajinské krizi a vyjádřili rozhořčení nad změnou zahraničně-politického směřování Česka. V rozhovoru, který poskytl starosta Černošic Filip Kořínek (Věci Černošické) naší redakci, se rozpovídal nejen o ukrajinské krizi, ale zhodnotil také všechny tři porevolučních prezidenty. Koho a proč si nejvíce váží? Vrátili jsme se také k uplynulým komunálním volbám, kde s přehledem obhájil svůj mandát a prozradil nám své plány pro příští čtyři roky.

Starosta Černošic: Klaus i Zeman výrazně poškodili jméno republiky v zahraničí a snížili vážnost prezidentského úřadu
Foto: archiv FP
Popisek: Starosta Černošic Mgr. Filip Kořínek (Věci černošické)

Věci černošické, které jste vedl do voleb, získaly téměř 43 % hlasů. Očekával jste takový výsledek, Čemu jej přičítáte?

Doufal jsem, že snad lidé ocení, co se za poslední čtyři roky v Černošicích změnilo, a dají nám důvěru i nadále. Při kandidatuře dalších osmi uskupení byl námi dosažený výsledek asi maximem možného. Důvěra, kterou nám lidé dali do příštích čtyř let, nás těší i zavazuje.

Co pro Vás tento závazek znamená, čeho byste chtěl v následujících čtyřech letech dosáhnout?

Chtěli bychom během příštích dvou let dokončit hlavní stavební projekty, které jsme v předchozím období připravili. Jde o sportovní halu, půdní vestavbu ve škole, dokončení zateplení školních budov, dokončení rekonstrukcí komunikací, rekonstrukci a přístavbu tzv. vily Tišnovských na novou radnici. Současně s tím chceme velký důraz klást na vnitřní fungování naší komunity, na co nejzajímavější a nejkvalitnější život naší obce, na činnost kulturních i sportovních spolků, na kvalitu škol a školek apod.

Co je pro Vás nyní prioritou? Jaký problém je třeba vyřešit, ale v uplynulém volebním období jste to již nestihl?

Prioritou je nyní sportovní hala a půdní vestavba pěti nových tříd pro základní školu.

Starostou jste druhé volební období. Jestliže srovnáte průběh kampaně a povolebních vyjednávání změnilo se něco nějak zásadně?

Nezměnilo. V minulých volbách jsme s troškou štěstí získali hned dvanáct mandátů, takže jsme měli v 21 členném zastupitelstvu většinu, ale stejně jsme do rady přibrali další dva koaliční partnery. Spolupráce se velmi osvědčila, a tak po letošních volbách bylo přirozené s těmito partnery pokračovat. Lídr silnějšího z nich byl zvolen místostarostou, jinak složení rady zůstalo stejné.

S koncem roku Vás také čeká schvalování rozpočtu. Prozradíte nám, jaký bude? A jaké hlavní investice v příštím roce plánujete?

Rozpočet jsme schválili již 3. prosince. Je formálně schodkový, nicméně fakticky vyrovnaný. Největší výše zmíněné investice budeme z velké části hradit ze získaných dotací a z prostředků, které se městu podařilo v uplynulých dvou letech ušetřit. Přímo z rozpočtu se hradí řada investic menších a středních, kromě toho jsme posílili městskou policii, rychle také splácíme dříve přijaté úvěry.

V jaké finanční kondici je vlastně město?

Město má fakticky vyrovnaný rozpočet, dobré provozní výsledky, úvěrové zatížení na dobré úrovni. Naše hlavní financující banka pěje na naše hospodaření chválu. Úvěry ve výši kolem 80 milionů, získané za velmi výhodných podmínek, byly využity na doplnění a zkvalitnění dlouhodobé městské infrastruktury a vybavenosti. Jsou jen střednědobé, a jakmile dokončíme hlavní investice, budou se moci celkem rychle snižovat. Díky dobrému řízení městských financí, lepší situaci celé české ekonomiky a vyššímu výběru daní, a také díky plošnému posílení rozpočtů menších měst a obcí je finanční kondice Černošic celkem dobrá. Nesrovnatelná s rokem 2009, kdy si město muselo vzít kontokorentní úvěr na svůj základní provoz (např. svoz odpadu) a pak jej splatit prodejem dvou městských domů. Do takové situace se Černošice, doufám, již nikdy nedostanou.

Radnice vyvěsila na radnici ukrajinskou vlajku jako symbol podpory samostatné, nezávislé, územně celistvé a demokratické Ukrajiny. Chcete tím také vyjádřit nesouhlas s výroky prezidenta Miloše Zemana k ukrajinské krizi a rozhořčení nad změnou zahraničně-politického směřování Česka. Současně jste vyzvali další města, aby následovala Váš příklad. Vidíte nějakou cestu z tohoto vleklého konfliktu?

Projevil bych nedostatek soudnosti, kdybych se pokoušel navrhovat scénář ukončení konfliktu na východě Ukrajiny, který dnes intenzivně hledají mnohem povolanější –  např. ukrajinští i evropští vládní představitelé a jejich poradci, kteří k tomu mají mnohem lepší informace a předpoklady. Za důležité jsme ale považovali vyslovit podporu Ukrajině coby státu, který se dostal do problémů a pod tlak sousedního Ruska. Domnívám se, že Ukrajina potřebuje podporu z Evropy už jen proto, že její aktuální problémy začaly nesouhlasnou reakcí jejích obyvatel, když bývalý prezident a premiér před rokem nečekaně odmítli podepsat asociační dohodu právě s Evropskou unií. Stejně jako Češi potřebovali a vítali každou podporu ze Západu během své sametové revoluce v roce 1989, potřebuje Ukrajina a její proevropské a demokratické hnutí Majdan a současná ukrajinská vláda podpořit ve svém úsilí o demokratické a proevropské směřování své země a nezávislost na sousedním Rusku.

V čem konkrétně se podle Vás změnilo zahraničně-politické směřování Česka? A domníváte se, že nás to může v zahraničí poškodit? Jak?

Česká republika si v minulosti vysloužila v zahraničí velmi dobrou reputaci díky své sametové revoluci, díky prezidentu Václavu Havlovi, díky své zahraniční politice, která kladla důraz na lidská práva po celém světě. Další dva prezidenti bohužel tehdejší hodnotový žebříček a priority nepřevzali, naopak aktivně pracovali a pracují na jejich rozkladu. Rozdělují českou společnost, zastávají až nepochopitelně proruská stanoviska, kladou obchodní zájmy firem výše než základní principy demokratické společnosti. Pro zahraniční partnery ve strukturách, do kterých dlouhodobě patříme – v Evropské unii, v NATO apod. – jsme výrazně méně čitelní a důvěryhodní, což nás v důsledku oslabuje a posunuje na okraj důležitosti. S enfant terrible se nikdo moc nebaví a nenechá ho rozhodovat.

Jakého z prezidentů si Vy sám vážíte nejvíce a proč?

Ze tří porevolučních prezidentů si vážím pouze Václava Havla, přestože i on měl samozřejmě svá slabší místa. Václava Klause jsem si vážil jako strůjce ekonomické transformace v počátku devadesátých let, ale jen zhruba do chvíle, kdy snad v roce 1997 podle mne ukvapeně a populisticky prohlásil ekonomickou transformaci za ukončenou. Některé reformy, které se tehdy již neprovedly, nebyly zrealizovány dodnes – penzijní, zdravotnická aj. Nesouhlasil jsem také s opoziční smlouvou, kmotrovskými praktikami v tehdejší vládě apod. Ani prezident Zeman není důstojnou, vzdělanou a inspirující osobností s pozitivně formulovanou vizí, jakou bych si ve funkci prezidenta představoval. Podle mého názoru bývalý prezident Klaus i prezident Zeman výrazně poškodili jméno republiky v zahraničí a snížili vážnost prezidentského úřadu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…