Starosta Chocně: ODS prochází výraznými změnami

24.06.2015 15:07

O možnosti zavést v Chocni vlastní městskou polici, o rekonstrukci nového domova pro seniory či o řadě dalších investic, které vedení města plánuje, jsme hovořili se starostou Ladislavem Valtrem (ODS). Vyjádřil se ale také k nedávnému kongresu ODS či ke změnám uvnitř strany. A nejen k tomu...

Starosta Chocně: ODS prochází výraznými změnami
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Chocně Ladislav Valtr (ODS)

V komunální politice se pohybujete již třetí volební, starostou jste ale první volební období. Co pro Vás bylo v nové úloze nejnáročnější?

Na podobnou otázku jsem Vám již minule odpovídal v tom smyslu, že v mém konkrétním případě příliš rozdílů v každodenní reálné práci pro naše město nepociťuji vyjma vědomí mnohem větší odpovědnosti.  Mám na mysli odpovědnost za všechno veřejné dění ve městě, zvláště pak za všechny případné nedostatky práce i kohokoliv jiného na radnici. Náročný a mnohem koncentrovanější je pak život, pod trvalým drobnohledem veřejnosti, ryze osobních aktivit nevyjímaje.

Domníváte se, že jako starosta máte dostatek prostoru a možností pro prosazení svých názorů, nebo vnímáte Vaši funkci spíše formálně a máte svázané ruce?

Jako starosta pociťuji určitě dostatek prostoru a možností pro prosazení svých názorů. Navíc se mohu opřít o velmi bezpečnou a pohodlnou většinu ve zdejším zastupitelstvu.

Jaká nejdůležitější rozhodnutí jsou nyní před Vámi?

Zda i v našem městě zavést vlastní městskou policií nebo se raději dohodnout na spolupráci v oblasti dohledu nad bezpečností se sousedním Vysokým Mýtem?

Po nástupu do funkce jste sliboval změny v komunikaci radnice. Co konkrétně se již změnilo a jaké další změny v tomto směru plánujte?

Snažím se nevynechat žádnou příležitost k osobní diskusi s lidmi typu výročních schůzí místních spolku, oddílů podobně.  V Choceňském zpravodaji jsem zavedl rubriku „INFO z radnice“ a „Zastupitel odpovídá“, kde se snažím osobně pravidelně občany informovat o dění v našem městě a tímto pak i aktivovat ostatní zastupitele. Ve fázi programování jsou dále nové a doufám i informačně otevřenější webové stránky města. Již v příštím týdnu nás pak čeká takový „kulatý stůl“ s veřejnou diskusí ke koncepci Strategického plánu města s nabídkou dalšího zapojení občanů do jeho tvorby.

Při jakých příležitostech, jak často, komunikujete s občany Vy sám?

To myslím již dostatečně vyplývá z mé předchozí odpovědi. Jsme relativně malé město, tedy i malá radnice. To znamená, že víceméně při všech příležitostech a ve všech veřejných diskusích komunikuji osobně já.

V jaké fázi je realizace nových bytů pro seniory v přízemí domu s pečovatelskou službou?

Realizace celkové rekonstrukce domu s pečovatelskou službou je rozdělena do etap po jednotlivých patrech. Nyní jsme ve fázi, kdy přízemí tohoto domu bylo v květnu řádně zkolaudováno a pět nových tamních bytů je již i přiděleno.

Plánujete v nejbližší době investice i do sociálních či do tzv. startovacích bytů pro mladé? Je to potřeba?

Takový projekt jsme v Chocni již zrealizovali, systém se osvědčil a o tento druh bydlení je zájem. Proto je velmi pravděpodobně, že se v druhé půli ještě tohoto volebního období pustíme do dalšího objektu tohoto typu.

Jednou z hlavních dominant měst je místní renesanční zámek.  Čím dalším láká radnice turisty? A na co byste čtenáře pozval do města o prázdninách?

Návštěvu Chocně doporučuji všem nejen o prázdninách. Kromě místní architektury se můžeme pochlubit přírodním parkem Peliny, bohatou zelení, ale i všudypřítomným klidem.  V letním období si zde přijdou na své mimo jiné cyklisté, in-line bruslaři i vodáci. 

Poslední květnový víkend se konal 26. kongresu ODS. Jak jste spokojen s novým logem a celkovými závěry kongresu strany?

Víte, já osobně nejsem žádný „zarytý straník“, abych si nějak zvláště analyzoval ten či onen kongres. V této své životní etapě se zkrátka jen snažím svým dílem přispět k veřejnému dění našeho města a kraje. A používám k tomu vlastní selský rozum…

Jak se změnila ODS od doby, kdy ji vedli Klaus a Topolánek?

Změnila se určitě, tak jako se trvale mění vše kolem nás. Je to zákonitý jev. Jestli chcete slyšet, zda k lepšímu nebo k horšímu, tak já říkám, že se v této relativně krátké době změnila a mění vcelku překvapivě velmi výrazně - tedy tak, jak bylo a je v měnících se podmínkách nutné.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…