Starosta Hlučína: Rozhodně nehodlám dělat populistické kroky

14.05.2015 12:43

S jakými nejtěžšími problémy se musel po nástupu do funkce vypořádat? A co jej aktuálně nejvíce tíží? Nejen o tom jsme hovořili se starostou Pavlem Paschekem (Občané pro Hlučín). Vyjádřil se také k připravovanému územnímu plánu města či k projektu Dýchejme čistý vzduch!, do kterého se Hlučín zapojil. A nejen k tomu…

Starosta Hlučína: Rozhodně nehodlám dělat populistické kroky
Foto: Facebook Pavla Pascheka
Popisek: starosta Hlučína Pavel Paschek

V politice jste nováčkem a hned ve funkci starosty. Jaký máte pocit z prvního půlroku ve funkci? Neobáváte se, že jste si, lidově řečeno, ukousl moc velké sousto?

Je pravda, že mě mnohé věci překvapily. A to jak příjemně, tak i nepříjemně. Práce starosty zabere opravdu více času, než jsem předpokládal. Navíc v diskusích s lidmi, svými mnohaletými sousedy, cítím, že obecně nemají důvěru k politikům, i k těm komunálním. Nejvíce je to patrné, když se snažíme s občany projednat některá nepopulární rozhodnutí, která jsou ovšem často nezbytná. Získat si důvěru lidí nebude nic jednoduchého, ale věřím, že se mi to podaří, i když nebudu populistický.

Co pro vás jako starostu bylo v prvních měsících nejtěžší? 

Asi nejtěžší bylo přejít na úplně jiný styl práce. Protože jsem zvyklý na způsob práce v podnikání, kde musí být člověk rychlý, pružný, byl pro mě zpočátku těžkým oříškem těžkopádnější postup při každém rozhodování. Chápu, že na radnici rozhoduje rada nebo zastupitelstvo po projednání věcí na odborech a ve výborech. Ovšem časově je ten rozhodovací proces velmi zdlouhavý. 

Jako starosta byste se chtěl mimo jiné zasadit o maximální transparentnost a otevřenost úřadu směrem k občanům. Domníváte se, že má v tomto směru radnice nějaké resty? A co konkrétního byste chtěl změnit?

Pořád je co zlepšovat. Momentálně jednáme o nových webových stránkách města. Co nejdříve by tam měly přibýt kontakty na jednotlivé zastupitele, aby se lidé mohli obracet přímo na ně, a to včetně těch opozičních. Také naše Hlučínské noviny již prošly úpravami, nabídli jsme v nich prostor i opozičním zastupitelům. V zastupitelstvu nově hlasujeme elektronicky, aby bylo lehce dohledatelné, jak který zastupitel rozhodoval. Na jednáních zastupitelstva jsme vyčlenili speciální časový prostor pro vystoupení občanů k jakýmkoliv problémům, které je ve městě trápí. Já osobně se poohlížím po možnosti videopřenosu ze zasedání zastupitelstva, ale to je ve fázi zkoumání možností. Ale hlavně se já osobně i paní místostarostka snažíme být na co nejvíce akcích, kde s námi mají možnost o svých názorech a postřezích hovořit i lidé, kteří nedostanou odvahu třeba si jednoduše sjednat schůzku na radnici. Je to pro mě i ona cesta k hledání důvěry občanů.

Jak často, při jakých příležitostech, obecně komunikujete s občany? Mohou se na vás obrátit, například na telefonu, 24 hodin denně?

Čtyřiadvacet hodin denně mi občané skutečně volat nemohou, noční telefonáty očekávám tak jedině od městské policie nebo hasičů, pokud se něco děje. Ostatně myslím, že i moje rodina si na mě oprávněně může dělat alespoň někdy nárok. Ale jinak není problém mi zavolat, domluvit si osobní setkání. Názory lidí si také často vyslechnu na různých setkáních seniorů, zájmových organizací. A třeba nejvíce jsem se v poslední době od spoluobčanů dovídal při náhodných setkáních na hlučínských farmářských trzích. 

Do konce roku vás také čeká schválení územního plánu města. Prozradíte nám již nyní svoji vizi? Co je podle vás třeba pro město udělat z dlouhodobého hlediska?

Nový územní plán města je pořád ve fázi vývoje. Ještě nás čeká jedno veřejné projednávání a na podzim pak snad jeho schválení v zastupitelstvu města. Z dlouhodobého hlediska se snažíme neudělat z Hlučína další město, které bude obehnáno nevzhlednými krabicemi super- a hypermarketů.

Hnutí Občané pro Hlučín vzniklo teprve loni a hned jste slavili úspěch ve volbách. Stejně tak ale i v řadě jiných měst a koneckonců i na celostátní úrovni lze sledovat nárůst popularity nových politických stran a uskupení. Jde podle vás o dočasný jev, nebo je to trvalejší fenomén, který může zásadním způsobem změnit současný politický systém, kde dosud dominovaly spíše tradiční strany?

Všichni víme, že výsledky komunálních voleb bývají nejen reakcí na práci místních politiků, ale často odrážejí nálady obyvatel vůči politikům na parlamentní úrovni. A nedivím se, že u podzimních komunálních voleb byl tak průkazný posun směrem k nezávislým sdružením. Tradiční politické strany určitě nezmizí, pokud pro ně ovšem budou výsledky posledních voleb dostatečným varováním, že své chování vůči voličům musejí změnit. Zatím totiž není jisté, zda nové politické subjekty po čase občany nezklamou stejně jako ty předchozí. V Hlučíně jsme rozhodnuti udělat maximu, aby se to nestalo.

Nakolik mohou být nové strany pro společnost prospěšné? Nemohou vnést do společnosti a posléze i politiky větší chaos a nestabilitu?

Myslím si, že v menších městech a obcích jde o posun k lepšímu. Lidé volí kandidáty, které znají osobně, a ne jen z plakátů a podle dojmu, jenž nastylizují profesionální agentury.

Zastupitelé města Hlučína na svém zasedání schválili zákaz hazardu na celém území města. Nová městská vyhláška začne platit od 1. července letošního roku. Jaké dopady to bude mít na rozpočet města? Jsou totiž i města, která absolutní zákaz mírní právě s ohledem na rozpočet.

Každoročně město z provozu hracích automatů získalo cca 5 milionů korun. To ovšem neznamená, že tato částka bude již v příštím roce chybět. Hrací automaty, jejichž provoz povoluje město, od příštího roku nebudou v provozu. Videoterminály, které povoluje Ministerstvo financí, budou ubývat postupně až do roku 2019, jak jim bude končit povolení. Takže úbytek financí z provozu hracích automatů bude pozvolný a věřím, že se ho podaří plně nahradit jinými příjmy města. 

Radnice se zapojila do nového projektu s názvem Dýchejme čistý vzduch!, který Sdružení obcí Hlučínska chystá pro letošní rok. Co konkrétně si od toho slibujete?

Lepší informovanost občanů o škodlivosti topení nekvalitními palivy. Upřímně přiznávám, že tedy tak trochu spoléháme na vliv těch nejmenších, které učíme dobrému vztahu k životnímu prostředí. Když sedmiletý kluk řekne tátovi, že přece nemůže topit svinstvem, protože pak dusí nejen sousedy, ale i vlastní rodinu, tak není možné, aby se situace nezlepšila. 

Kvalita ovzduší je dlouhodobým problémem města. Plánujete tak i nějaké investice do moderních technologií na zlepšení kvality ovzduší v Hlučíně? Nebo jak se problém budete snažit řešit?

Máme v plánu modernizace některých školních kotelen. A každoročně nabízíme občanům zvýhodněné půjčky na rekonstrukci kotelen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…