Starosta Kunštátu: Vzhledem k nenažranosti některých „mocných“ světa je strach o naši budoucnost na místě

06.05.2015 10:57

Budeme mít totální přehled o mase nevycvičených a boje neschopných občanů, které je možné obětovat v první linii, než strůjci válečného dění zjistí, že nezvítězí, a dohodnou se jinak. Tak okomentoval Zdeněk Wetter (ČSSD) návrh ministra obrany obnovit brannou povinnost. V rozhovoru, který poskytl naší redakci, se vyjádřil i k řadě aktuálních ozbrojených konfliktů ve světě a nejen k tomu. Hovořili jsme také o vleklém sporu města se svazkem a prozradil nám, co nového v nejbližší době v Kunštátě plánuje.

Starosta Kunštátu: Vzhledem k nenažranosti některých „mocných“ světa je strach o naši budoucnost na místě
Foto: archiv starosty
Popisek: Náměstí v Kunštátě

Ačkoliv je Kunštát malým městem, komunální volby se neobešly bez negativní kampaně a následná povolební vyjednávání jste sám ohodnotil jako nepříjemná. Jak byste hodnotil atmosféru na radnici nyní? Nedochází uvnitř radnice k výraznějším neshodám, jež by mohly mít negativní vliv na prosazení vašich záměrů?

V první řadě nejde o mé záměry, ale o společný program rozvoje města. Rozhodujeme kolektivně a hlasy zastupitelů jsou pro mě prioritou. Neshody na radnici nejsou. I při různorodosti názorů na věc se nakonec dobereme k většinovému rozhodnutí a čas sám ukáže, nakolik bylo správné. Naopak oproti dřívější době vnímám větší zájem o dění ve městě i výraznější snahu pracovně se zapojovat. Snad to vydrží.

Jaká rozhodnutí jsou nyní před vámi?

Stále trvá mnohaleté dohadování s ŘSD Brno o realizaci koncentrovaných autobusových stanovišť. Je potřeba tuto myšlenku dokončit. A čeká nás spousta dílčích investic v různých částech města. I nadále je co udržovat a budovat. Žádný megaprojekt nechystáme.

Velice kladně jste v minulosti ohodnotil spolupráci s vedením kraje. Nakolik jste ale spokojen s komunikací s vládou? Ozývají se totiž i hlasy, že vláda na problémy malých měst kašle.

Domnívám se, že situace se ku prospěchu menších měst obrací k lepšímu. Obrovský podíl na tom má neskutečná a obří práce vedení SMO v čele s panem předsedou ing. Jiránkem, který zájmy členských obcí ve státě hájí velmi razantně a dobře. Dále vnímám po své stranické linii i zájem o názory „ze spodu“, a to zájem upřímný. Ono spojit a prosazovat zájmy komunálních politiků, a tím řečeno občanů, se zájmy a představami členů vlády vyžaduje více pracovního úsilí a nepředstíraného porozumění hlavně od těch vysokých politiků. A někteří už to pochopili.

Z hlediska rozvoje města jsou pro vás důležitým zdrojem příjmů dotace. Jaká je vaše úspěšnost v jejich čerpání a jaké projekty byste vyzdvihl?

Město Kunštát je podle mého úsudku dlouhodobě úspěšné v získávání dotací i v jejich realizaci. Teď dokončujeme revitalizaci rybníku u základní školy. Díky půlmilionové dotaci se místní „stoka“ změnila na vzhlednou a reprezentativní část centra s upravenou vodní plochou a odpočinkovými zónami. Získali jsme 90 % dotací a pořídili biokontejnery s nosičem za 2,4 milionu korun. Za dotace jsme upravili park před kulturním domem a okrasné náměstí v přidružené obci Rudka, zprovoznili okružní cyklotrasu kolem města, navazující na stezky a trasy směřující do Kunštátu, obnovili historický ovocný sad „Třešňůvku“ v podzámčí s více než dvěma sty dřevinami. To je výčet jen za poslední dva roky. Očekáváme získání dotací na přístavbu mateřské školky ve výši čtyř milionů a opakovaně jdeme do žádostí na zateplení sportovní haly a výstavby chodníků též v řádu milionů korun.

Po mnoha různých jednáních i soudních stáních se vám podařilo mimosoudně dohodnout o vyrovnání ve prospěch města ve dvou kauzách ohledně nezákonného obohacování svazku a jeho provozovatele. V jaké fázi je ale soudní spor o majetkovém narovnání se svazkem, který podle vašeho vyjádření zadržuje podstatnou část vodohospodářské infrastruktury a požaduje 11 milionů, přičemž vy jste ale přesvědčeni o opaku, a požadujete majetek převést a doplatit osm milionů?

Koncem loňského roku došlo ke změně ve vedení Svazku vodovodů a kanalizací Blansko, a tím i ke změně v přístupu k současné kauze s městem Kunštát. Nové předsednictvo svazku začalo se zástupci města jednat o možnosti ukončení soudního jednání a kompromisním majetkovém narovnání. Shodli jsme se na nesmyslnosti protahování soudního sporu na další léta předpokládaným odvoláváním obou stran při nejistotě konečného výsledku a dalším utápěním financí na právní a soudní výlohy a prodlužováním komplikovaného souběžného provozování jedné infrastrukturní sítě. Na základě odborných posudků zpracovaných v průběhu vleklého soudního sporu a na základě již dřívějších neakceptovaných návrhů ke smíru ze strany města nakonec obě strany došly ke shodě. Město Kunštát, zastupující i obec Zbraslavec, se kterou společně vystoupilo ze svazku, zaplatí svazku ve dvou splátkách 8,2 milionu korun a svazek městu splatí za neobnovování provozované části sítě částku 2,6 milionu. Pro město je to bolestný a mezní kompromis, ale přesto tuto dohodu, kterou již schválili všichni účastníci, považuji za vítězství. Kunštát po sedmi letech bude konečně spravovat celou vodohospodářskou síť sám a podle svých představ.

Byť se zdá, že nyní máte již téměř vyhráno, především vleklost a finanční náročnost kauz se negativně podepsaly na fungování města. Čemu zdlouhavost celého procesu přisuzujete? Je na straně špatná komunikace, nebo je podle vás i chyba v zákonech?

Hlavními problémy byly nevraživost na straně svazku a neochota se domluvit. Dalším negativním faktorem byla zdlouhavá práce soudu, který několik let nereagoval, a když začal, odmítal do problému zabřednout hlouběji z důvodů značné komplikovanosti vlastního procesu a spoléhal na znalce, kteří si sami někdy nevěděli rady.

Na 8. května letošního roku připadá výročí 70. let od konce II. světové války. Plánujte při té příležitosti i něco výjimečného v Kunštátě?

Ne, neplánujeme. Ale rádi bychom si to vynahradili za tři roky při příležitosti konce I. světové války, a to přemístěním pamětní desky obětí z chodby základní školy na veřejně přístupné místo a vytvořením důstojného pomníku.

V souvislosti s aktuálním děním na Ukrajině či na Blízkém východě máte obavu o naši budoucnost? Proč?

Vzhledem k vyspělému zbrojnímu potenciálu, jeho přístupnosti a nekontrolovatelnému užívání a vzhledem k nenažranosti a rozpínavosti některých „mocných“ světa s možností rozhodovat je strach na místě. A nejde jen o Ukrajinu a Blízký východ. Ohnisek, kde se bojuje nebo je konflikt na spadnutí, je povícero a nikdy nemůžeme vědět, v jaké globální důsledky to vyústí.

Jaký je váš osobní názor na obnovení branné povinnosti pro muže i ženy, tak jak navrhuje ministr obrany?

Ač se mě to pravděpodobně nebude týkat, nespatřuji v tomto rozhodnutí nějaké pozitivum. Budeme mít totální přehled o mase nevycvičených a boje neschopných občanů, které je možné obětovat v první linii, než strůjci válečného dění zjistí, že nezvítězí, a dohodnou se jinak. Tohle by měla řešit profesionální armáda a tam bychom měli investovat. A spíše bych se zaměřil na obnovení výchovy občanů v civilní obraně, kde jsou neomluvitelné mezery ve znalostech v případě jakýchkoli katastrof.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…