Starosta Lázní Bělohrad: Se změnami v lázeňství jsem spokojen, ale…

28.06.2015 13:04

Do příštích krajských voleb půjde STAN v Královéhradeckém kraji s Východočechy, a jak prozradil Pavel Šubr (STAN) naší redakci, svou kandidaturu za hnutí nevylučuje ani on sám. Co konkrétně mu nejvíce na současném vedení kraje vadí? A jak hodnotí rozchod a dosavadní spolupráci STAN s TOP 09? Oproti minulému volebnímu období má na radnici obtížnější pozici, navíc zatíženou o neshody s bývalým místostarostou. Jaký vliv to má na jeho priority? A co v nejbližší době plánuje ve městě nového?

Starosta Lázní Bělohrad: Se změnami v lázeňství jsem spokojen, ale…
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Lázní Bělohrad Ing. Pavel Šubr (STAN)

Pane starosto, v uplynulém roce se vám podařilo jako lídrovi hnutí Starostové a Nezávislí se ziskem téměř 35 % hlasů úspěšně obhájit váš mandát. Jaká důležitá rozhodnutí jsou nyní před vámi?

Řešíme několik investičních akcí (kanalizace a vodovod v obci Brtev, dostavba sportovního areálu, parkoviště, komunikace atd.). Důležitá rozhodnutí se týkají některých nemovitostí a jejich dalšího využití (zámek, městský úřad, hasičská zbrojnice, škola v Brtvi, kulturní dům Jiskra, dětská léčebna atd.). Rozhodnutí jsou i o tom, zda některé nemovitosti neprodat.

Již příští rok nás také čekají krajské volby. Prozradíte nám, zda se budete znovu ucházet o přízeň voličů?

Zřejmě ano. Díky poslednímu vývoji v hnutí STAN.

Jak byste jako opoziční zastupitel hodnotil současné vedení kraje?

Záleží na lidech. S někým jsou jednání konstruktivní, s jiným méně. Zklamala mě nepřipravená optimalizace školství, kterou nakonec vedení kraje stáhlo z programu. Příliš se nehýbe tolik diskutovaná rekonstrukce náchodské nemocnice.

Objevily se spekulace, že by Starostové a nezávislí mohli jít v příštích volbách místo s TOP 09 do voleb s hnutím ANO. Co vy na to? Dokážete si užší spolupráci s hnutím představit?

Do příštích krajských voleb půjde STAN s Východočechy.

Domníváte se, že ukončení spolupráce Starostů s TOP 09 bude ku prospěchu hnutí? Jak byste zpětně hodnotil dosavadní spolupráci stran?

Bude, pokud spojení STAN s TOP 09 už příliš starostů neodradilo. Spolupráce měla určitě význam ve svých začátcích, pak ho ztrácela.

Jak jste se svěřil pro naše stránky, v minulých obdobích jste si na koalici a opozici ve městě nehráli. Nyní je ale situace přece jen trochu jiná. Má to nějaký negativní vliv na atmosféru na radnici a potažmo i na prosazení vašich priorit?

Na zasedání zastupitelstva se více diskutuje, atmosféra je vypjatější než v minulosti. Samozřejmě se tím priority prosazují obtížněji.

Čím si vysvětlujete, že bývalý místostarosta poté, co neuspěl v primárkách, si založil před volbami novou stranu? Ptám se zejména proto, že nejde na české poměry o ojedinělý případ.

Stává se to. Místostarosta městem žil a chtěl se na radnici udržet, věděl ale, že ze zadních pozic kandidátky STAN nemá tolik šancí. Výsledek primárek ho určitě také rozladil, proto šel do voleb s novým uskupením.

Nabízí se také otázka, jak se vám s novým místostarostou spolupracuje?

Spolupráce je velice dobrá, místostarosta musel řešit investiční akce a řízení technických služeb. Na městě jsme neměli pět měsíců investičního referenta, takže probíhající a připravované investiční akce ve městě za téměř 90 milionů Kč jsme zajišťovali sami. Změny na úřadě (vznik odborů, změna technických služeb na organizační složku atd.) ale z těchto důvodů probíhají pomaleji, než jsem si představoval.

V souvislosti s krizí českého lázeňství v minulých letech jste vkládal naděje do současného ministra zdravotnictví, ale i do Ministerstva pro místní rozvoj zejména a v rámci obnovení podpory cestovního ruchu a podpory budování lázeňské infrastruktury podobně, jako tomu bylo v letech 2003 až 2006. Nakolik se vaše očekávání naplňují?

Se změnami v lázeňství jsem spokojen, změna indikačního seznamu zastavila krizi českého lázeňství. Diskutovaná podpora budování lázeňské infrastruktury ze strany státu ale není.

Jak důležitou rolí je lázeňství pro město a co se z pozice starosty budete snažit udělat pro pozvednutí jeho prestiže?

Domnívám se, že lázeňství je pro menší lázeňská města z řady pohledů důležitější než pro větší. Uvědomil jsem si to třeba při diskusích se starosty Velichovek a Lipová-lázně, kde lázně skončily. Mou snahou vždy bylo lázeňství ve městě podporovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…