Starosta Moravské Třebové: O „dobré“ vůli zvolených zastupitelů mám někdy pochybnosti

22.11.2014 16:24

Stejně jako v minulém volebním období povede město koalice ČSSD, KSČM a SNK v čele s Milošem Izákem (ČSSD). Jak sám ale dodává, obavy neměl ani z neúspěchu. „Jsem totiž slušně sociálně zajištěn." V rozhovoru, který poskytl naší redakci, se rozpovídal nejen o prioritách koalice pro nadcházející volební období, ale opřel se i do svých protikandidátů ze stran pravice. Proč?

Starosta Moravské Třebové: O „dobré“ vůli zvolených zastupitelů mám někdy pochybnosti
Foto: Archiv MI
Popisek: JUDr. Miloš Izák (ČSSD) starosta Moravské Třebové

V uplynulých volbách jste úspěšně obhájil mandát. Co podle vás mělo největší vliv na výsledek voleb a jaký z něj máte pocit?

Z výsledku letošních komunálních voleb mám velmi dobrý pocit. Ne už však z předvolebního období.

Čelili jsme hrubým, vulgárním a pomlouvačným atakům ze strany pravice, ač my jsme se chovali slušně a zdrženlivě. Cením si toho, že lidé se nenechali svést na jejich platformu, ale že dali přednost jistotě, slušnosti a že nám svými hlasy dali důvěru k práci pro město v následujícím volebním období.

Pokud byste ve volbách neuspěl, máte představu, co byste dělal?

Pochopitelně jsem musel být připraven i na možný neúspěch. Konečně bych měl čas na svoji rodinu, na své aktivity, kterých není zrovna málo. Jsem totiž slušně sociálně zajištěn.

Jaké jsou vaše hlavní priority pro následující volební období?

Mezi naše, nikoliv moje hlavní priority, patří práce pro další zvelebování našeho krásného města. To znamená pokračovat ve stávajících projektech a připravovat projekty další. Prioritou je stavba nové R35, příprava územních podkladů a projektové dokumentace budoucí nové průmyslové zóny v místě křížení silnic R35 a R43, využít prostory bývalého dětského odd. nemocnice ve městě, výstavba bytů, domů řadových i bytových, podpora využití opuštěných výrobních hal a areálů. Dále posilovat stav bezpečnosti ve městě, podpora podnikatelských aktivit v cestovním ruchu, revitalizace městských parků, dokončit komplexní pozemkové úpravy s cílem vybudování suchého poldru mezi částí města Boršov a obcí Útěchov, podpora stávajících sociálních služeb, udržení kvality a rozsahu zdravotnických služeb ve městě, v oblasti školství je cílem nová koncepce předškolního a základního školství, udržení stávajících středních škol, rekonstrukce školního bazénu na II. ZŠ Palackého, rozvoj cyklistické dopravy ve spolupráci s Asociací města pro cyklisty. Dále zadáme vytvoření nové koncepce Kulturních služeb  města, podpora městské památkové rezervace, aktivit vně i v areálu zámku, Městského muzea, spolků a sdružení a organizací při pořádání kulturních, společenských i sportovních akcí.

S čím začnete? Jaké téma je pro město zásadní?

Hlavním cílem je dokončení projektu odkanalizování částí města, zateplení II. ZŠ, pokračovat v revitalizaci lokality Knížecí louka. Zásadním je také stavba nové R35 a příprava vzniku nové průmyslové zóny.

Koalici ve městě jste podepsali stejně jako v minulém volebním období s KSČM a SNK. Prozradíte nám ve stručnosti hlavní programové body koalice pro následující volební období?

Hlavní programové body naší koalice se ještě tvoří a budou obsaženy v Programovém prohlášení Rady města na r. 2014 – 2018, které by mělo být schváleno RM 24. 11. 2014. Mohu jen dodat, že jsme ve shodě natolik, že se v hlavních záměrech nerozcházíme.

Jaké investiční akce v nejbližší době plánujete a z čeho by měly být financovány?

Plánování investic je zatím ve stavu představ, tedy zatím se nemohu zodpovědně vyjádřit. Připravuje se realizace zateplení II. ZŠ Palackého, kde máme státní dotaci a počítáme i s vlastní spoluúčastí.

Nabízí se také otázka, jaký bude rozpočet města? A jaká je vaše bilance končícího roku?

Město bude mít od 1. 1. 2015 rozpočtové provizorium (zastupitelstvo bude schvalovat 1. 12. 2014) a 9. 3. 2015 se předpokládá schválení rozpočtu na r. 2015 v zastupitelstvu města. Nyní probíhají přípravné činnosti na tvorbě nového rozpočtu.

Dokončujeme největší projekt v novodobé historii města – rozšíření kanalizace a rekonstrukci čistírny odpadních vod.

Začali jsme významný projekt, a to v lokalitě Knížecí louka vybudováním biocentra, in-line stezky a cyklostezky, což přineslo velmi dobrou odezvu mezi občany města.

Trendem posledních voleb bývá, že vítězové voleb putují do opozice. Čemu tento negativní jev přičítáte? A domníváte se, že jsou za tím skutečně jen zájmy zastupitelů, dohodnout se na nejlepším možném řešení pro město, nebo jim jde spíše o křesla?

O „dobré“ vůli zvolených zastupitelů mám někdy pochybnosti.

Přednost mívají osobní ambice a úsilí obsadit „křesla“, o město samotné jim tolik zase nejde. Tím ale nechci zatím myslet naše stávající zastupitele. Ještě se totiž všichni neprojevili (mimokoaliční).

Ve svém okolí jsem nyní neviděl, že by vítěz voleb šel do opozice, alespoň v našem regionu Moravskotřebovsko a Jevíčsko, jehož jsem předsedou, tomu tak není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…