Starosta Nového Města nad Metují: Zda budu kandidovat v krajských volbách, záleží na nabídce

05.05.2015 11:49

Mandát starosty v Novém městě nad Metují loni s přehledem obhájil Petr Hable (BPP). Ačkoliv mu také k většině stačil pouze jeden koaliční partner, ve městě vznikla široká koalice. Proč a jak se spolupráce osvědčila? V minulosti radnice často narážela na nedostatek finančních prostředků pro financování investic. Nyní se však zdá, že svítá na lepší časy. Jaký vliv to bude mít na rozvoj města? I to zajímalo naši redakci.

Starosta Nového Města nad Metují: Zda budu kandidovat v krajských volbách, záleží na nabídce
Foto: Vychozi.cz
Popisek: Ilustrační foto Nového Města nad Metují

V komunálních volbách jste s přehledem obhájil mandát starosty. Jaká důležitá rozhodnutí jsou nyní před vámi?

Čeká nás závěrečná fáze přípravy nového územního plánu. Potřebujeme řešit problém s tělocvičnou při Základní škole Komenského.

Přestože by vám k těsné nadpoloviční většině stačil díky volebnímu výsledku pouze jeden koaliční partner, utvořili jste širokou koalici. Kromě Volby pro Nové Město budou v koalici ještě KDU-ČSL a ČSSD, které mají po třech zastupitelských mandátech, a Východočeši se dvěma zastupiteli. Proč jste se rozhodli k takovému kroku? Neobáváte se, že hledat společnou řeč může být pro čtyři strany mnohdy složité? A jak byste hodnotil první měsíce spolupráce?

Volební programy koaličních stran se téměř nelišily. Vedoucí osobnosti jednotlivých volebních seskupení nám byly zárukou dobré spolupráce. Ve městech naší velikosti není většinou důležitá stranickost, a o to více závisí politika na osobnostech.

Již v loňském roce se radnice ve spolupráci s občany pustila do aktualizace strategického plánu rozvoje města. Hlavní problémy občané vidí v nekvalitní infrastruktuře, jež je ale ve vlastnictví kraje. Jak byste tak v tomto směru hodnotil komunikaci a spolupráci s krajem? A vidíte také v nejbližší době nějaké nadějné vyhlídky na změnu?

Komunikace s krajem se určitě zlepšila a již nyní probíhá rekonstrukce klíčové Náchodské ulice. V souvislosti s rozšiřováním průmyslové zóny v Kvasinách máme reálnou naději na rekonstrukci dalších částí současné tranzitní trasy městem.

Již příští rok nás také čekají krajské volby. Pokud byste dostal nabídku kandidovat, přijal byste ji?

Kandidoval jsem i v minulých krajských volbách, a pokud dostanu pro mne přijatelnou nabídku, přijmu ji.

V minulosti radnice často narážela na nedostatek finančních prostředků pro financování investic. Nyní se zdá, že se situace začíná měnit k lepšímu. Jaký vliv to bude mít na rozvoj města? Čekají Nové Město nad Metují nějaké větší investiční akce?

Snížení rozpočtu příspěvkovým organizacím a dalším subjektům navázaným na městské finance mělo v loňském roce vést k zamyšlení, které výdajové položky je možné snížit a kde jsou rezervy dílčích rozpočtů. Město tím zároveň získalo poměrně významný zdroj finančních prostředků, které může směřovat do oblasti investic nebo dalšího rozvoje. Trend úspor určitě nechceme v letošním roce úplně opustit, ale výsledky hospodaření minulého roku nám umožňují v některých potřebnějších oblastech rozpočet mírně posílit.

Významné akce, do kterých město bude investovat finanční prostředky v roce 2015, jsou kromě jiného rozšíření městského kamerového systému, 6 000 000 Kč je vyčleněno na nákup nového hasičského vozu, dojde rovněž k navýšení rozpočtu technických služeb v souvislosti s plánovanými opravami chodníků ve městě a také byly navýšeny příspěvky sportovním oddílům.

Nejvýznamnější investiční akcí v letošním roce je také rekonstrukce Náchodské ulice, která je hlavní tepnou na Náchod. Novoměstští volali po opravě již dlouho a v březnu letošního roku její vlastník – Královéhradecký kraj – s rekonstrukcí začal. Město při té příležitosti vybuduje v tomto místě cyklostezku a opraví chodníky.

Za své internetové stránky získala radnice druhé nejlepší umístění v krajském kole soutěže Zlatý erb. Nedávno jste také v rámci politiky maximální otevřenosti městského úřadu vůči obyvatelům začali na internetu zveřejňovat smlouvy uzavírané městem. Jaké další kroky ve smyslu větší otevřenosti úřadu plánujete?

Letos jsme se přihlásili po delší přestávce, abychom porovnali nové stránky města s webovou prezentací ostatních měst našeho kraje. Nové stránky města jsou vytvořeny podle zásad schváleného grafického manuálu města a provozujeme je v redakčním systému firmy Galileo. Při snaze o maximální otevřenost a transparentnost radnice poskytujeme velmi široký okruh informací – od informací z úřadu přes informace ze samosprávy až po turistické informace a kulturní kalendář města a okolí. Druhé místo v kraji je pro nás doposud nejlepším umístěním v krajských kolech soutěže. Velmi si tohoto ocenění vážíme a zároveň nás zavazuje k další práci na zlepšování novoměstského webu.

Koncem loňského roku jsme zřídili Novému Městu nad Metují také facebookový profil jako moderní komunikační nástroj s veřejností a musím říci, že i přes počáteční obavy, že se z tohoto místa stane kniha stížností, je vývoj naprosto opačný. Zveřejňujeme zde například nyní velmi aktuální informace o rekonstrukci hlavní tepny městem, ulice Náchodské, informaci o zajímavých akcích pořádaných v našem městě nebo okolí. Jsem velmi rád, že jsme se dali i touto cestou, protože hlavně mladí lidé dnes využívají těchto komunikačních kanálů a my máme možnost informovat širší spektrum našich občanů.

Jak to vypadá se záměrem vybudovat ve městě koupaliště?

Vybudování nového koupaliště není v současné době v reálných finančních možnostech našeho města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…