Starosta Otrokovic: Postavení Bohuslava Sobotky v čele současné vlády je složité

01.02.2015 13:39

Ačkoliv přivedl ČSSD v Otrokovicích k jasnému vítězství, po volbách ho někteří straníci vyzvali, aby okamžitě přestal rozkládat sociální demokracii kvůli svým osobním zájmům. Naši redakci zajímala nejen jeho reakce, ale hovořili jsme také o vnitrostranické situaci uvnitř strany. V čase jsme se také vrátili k hodnocení uplynulého roku a prozradil nám své cíle, jež si stanovil pro nadcházející roky. A nejen to…

Starosta Otrokovic: Postavení Bohuslava Sobotky v čele současné vlády je složité
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Budek, starosta města Otrokovice

ČSSD v Otrokovicích v komunálních volbách s převahou zvítězila a vy jste úspěšně obhájil mandát. Na koalici jste se následně dohodli s hnutím ANO, Nezávislí a Občané OE. Jaké jste si stanovili hlavní priority?

Vzhledem k tomu, že uplynulé volební období bylo ve znamení významných investičních akcí, kdy jsme se ne příliš důsledně věnovali péči a obnově majetku města a tak zvýšili jeho vnitřní zadlužení, shodli jsme se, že v novém volebním období se zaměříme právě na tuto oblast. Rovněž nastala shoda v úsilí po celé volební období vytvářet přebytkové či vyrovnané rozpočty a tak snižovat dluh města. Z dalších priorit bych pak jmenoval zachování nulové tolerance hazardu, další budování cyklostezek, které budou napojeny na páteřní cyklostezky do Zlína, či cyklostezky podél Baťova kanálu. Pro občany našeho města je určitě dobrá zpráva, že nebudeme zvyšovat současnou výši místních daní a poplatků, navýšíme ve všech částech města počet parkovacích míst a podpoříme finančně výuku cizích jazyků na základních školách prostřednictvím rodilých mluvčích. Rovněž zachováme na stejné úrovni podporu mladých rodin a seniorů, sociálních služeb, sportu, kultury a spolků.

Vy sám jste ale ztratil od výboru MO ČSSD mandát k vyjednávání za ČSSD a současně jste byl vyzván, abyste okamžitě přestal rozkládat sociální demokracii kvůli svým osobním zájmům. "Je také nepřípustné, aby starosta města pro své osobní politické názory zneužíval oficiální média města, jako jsou například radniční webové stránky. Dále vyzýváme Jaroslava Budka, aby přestal jménem sociální demokracie šířit lživé informace, jednat prostřednictvím médií a dále tak poškozovat dobré jméno ČSSD," zaznělo doslova ve výzvě. Co vy na to? Nezvažoval jste, že byste řady sociální demokracie opustil? Proč?

Výsledky voleb do zastupitelstva byly v našem městě mimořádně příznivé pro sociální demokracii. Občané tak dali jasný signál, že s končícím vedením města, kde sociální demokracie měla většinové zastoupení a kde jsem vykonával funkci starosty, byla spokojena. V předvolebním období, kdy jsme se připravovali na volby, jsem byl s velkou převahou zvolen lídrem sociální demokracie v Otrokovicích a samozřejmě se ujal svých povinností. Jak jsem již výše uvedl, ve volbách ČSSD výrazně uspěla. S velkým náskokem jsem zvítězil, když jsem obdržel výrazně nejvíce preferenčních hlasů. Bohužel někteří z nově zvolených zastupitelů za ČSSD mě v prvním povolebním setkání sdělili, že se mnou v dalším volebním období na funkci starosty již nepočítají. Bohudík většinový názor nově zvolených zastupitelů ČSSD byl jiný s poukazem, že máme povinnost respektovat přání voličů. Opustit sociální demokracii jsem nezvažoval, vždyť převaha těch slušných mi umožnila pokračovat v započaté práci.

Jestliže se ještě pozastavíme u strany. V březnu se koná volební sjezd ČSSD a napětí se očekává především při volbě statutárního místopředsedy, kde se proti sobě postaví dvojice ministrů - Milana Chovance (vnitro) a Jiřího Dienstbiera (legislativa a lidská práva) - spolu s bývalým šéfem poslanců ČSSD Jeronýmem Tejcem. Prozradíte nám vašeho favorita?

Mým favoritem je v této chvíli pan Milan Chovanec.

A jak byste hodnotil Bohuslava Sobotku jako předsedu strany a premiéra?

Postavení pana Bohuslava Sobotky v čele současné vlády je věru složité. Oceňuji na něm rozvahu a trpělivost, s kterou se mu daří hledat a nalézat řešení často velmi složitých situací. Je zcela evidentní, že umí komunikovat s lídry koaličních stran a přitom hájit zájmy sociální demokracie, neztratit tvář. Občas se mu vyčítá, že není ta viditelná dominantní osobnost, není na první pohled lídr, ale ohlédněme se zpět, jak si poradil s nedávnou krizí v sociální demokracii a jak zvládá vedení současné vlády.

Pokud se vrátíme zpět k vám. Jak byste ve stručnosti hodnotil uplynulý rok? Považujete jej za úspěšný?

Rok 2014 byl rokem úspěšným. Podařilo se nám realizovat projekt, který významně ovlivnil kvalitu života občanů v našem městě, když jsme výstavbou nového vjezdu do průmyslové zóny firmy Toma křížením se železniční tratí za více než 100 milionů Kč odklonili významné dopravní zatížení mimo město. Rovněž výstavba páteřní cyklostezky z Otrokovic do Zlína byl počin, který byl občany dlouho očekáván. Rovněž pozitivně vnímám vznik nových spolků, obzvláště v oblasti kultury, které prostřednictvím kulturních zařízení prezentují výsledky své činnosti a tak obohacují kulturní život v našem městě.

Co pro vás osobně rok 2014 znamenal?

Uplynulý rok byl rokem, který byl pro mě ve světle povolebních "zážitků“ hodně poučný. Nicméně převažovala pozitiva, a to jak v práci na radnici, tak také v osobním životě. Jsem rád, že mohu pracovat v týmu schopných a talentovaných lidí, kteří mají naše město rádi a společně se nám daří stále zlepšovat kvalitu života občanů v Otrokovicích. No a v osobním životě? Dceři se narodil syn a udělala ze mě už dvojnásobného dědečka. A já jsem jí za to opravdu moc vděčný.

Existuje nějaký problém či rest, který budete muset z předchozího roku vyřešit?

Problém, který nastal v naší městské organizaci na sklonku loňského roku, bude potřebné řešit. Pokud budeme chtít v příštích komunálních volbách uspět, musíme všichni najít společnou řeč, sjednotit se a táhnout za jeden konec provazu. Toto je má, a pevně věřím, že i ostatních přátel v naší městské organizaci, priorita číslo jedna. V oblasti vedení města je to, jak jsem i v úvodu rozhovoru zmínil, snížení vnitřního zadlužení, tedy věnovat se péči a obnově současného majetku města.

A prozradíte nám vaše cíle pro ten letošní rok?

V letošním roce budeme řešit financování vjezdu podjezdem pod železniční tratí do průmyslového areálu firmy Toma. To nám pro letošní rok odčerpá téměř všechny finance určené pro investice. Jedinou plánovanou investiční akcí pak zůstane revitalizace ulice Nerudova, kde občané dlouhodobě snášeli denně průjezd stovek kamionů, které směřovaly do Tomy. Tato investice je součástí projektu Vjezd do průmyslového areálu a. s. Toma křížením se železniční tratí a poskytovatelem dotace je Regionální operační program Střední Morava. Nicméně v letech následujících plánujeme několik významných investičních akcí a chceme se na ně připravit. Využijeme proto letošní "období prázdnin“ v oblasti investic pro projektovou přípravu akcí následujících. Projektovým manažerům jsme předali seznam "tvrdých a měkkých“ projektů pro čtyřleté volební období a ti pak budou vyhledávat výzvy od případných donátorů. A samozřejmě začneme naplňovat priority, které jsme našim občanům přislíbili ve volebním programu. K nejzajímavějším patří umístění zastřešeného pódia na náměstí 3. května a v letním období nabídneme hudební produkce formacím v Otrokovicích a blízkém okolí. Takto chceme oživit náměstí a nabídnout toto přirozené místo pro setkávání občanům. Ze stejných důvodů budeme premiérově pořádat farmářské trhy. Zahájíme finanční podporu jazykového vzdělávání na základních školách a budeme navyšovat počet parkovacích míst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…