Starosta Pelhřimova: Nelze zneužívat situaci kolem hokeje k získání politických preferencí

13.10.2015 14:17

Od loňských komunálních voleb uplynul již rok. Co se za tu dobu pod novým vedením v Pelhřimově změnilo? A na co nového se mohou občané těšit v nadcházejících měsících a letech? Nejen o tom jsme si povídali s Františkem Kučerou (ČSSD). Vyjádřil se i ke svému působení v představenstvu firmy Městská správa lesů Pelhřimov či k situaci kolem pelhřimovského hokeje.

Starosta Pelhřimova: Nelze zneužívat situaci kolem hokeje k získání politických preferencí
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Pelhřimova František Kučera (ČSSD)

Pane starosto, loni v říjnu jste nahradil v čele úřadu Leopolda Bambulu z ODS. Jak byste hodnotil svůj první rok ve funkci? Mnozí uznávají, že před vstupem do aktivní politiky se dívali na řadu problémů skrz růžové brýle. Byl to i váš případ? Do jaké míry se naplnila očekávání, s nimiž jste kandidoval?

Rozhodně jsem se na funkci starosty města nedíval přes růžové brýle, protože jsem velmi dobře věděl, co mě čeká. Od roku 1991 jsem zaměstnancem „města“. Nejdříve jsem vykonával funkci ředitele a později jednatele organizace, jejímž stoprocentním vlastníkem je město Pelhřimov. Zároveň mám zkušenost z práce v různých komisích či výborech rady a zastupitelstva města. V minulém volebním období jsem byl rovněž zastupitelem města, což znamená, že problematiku chodu města i samotného městského úřadu jsem poměrně dobře znal. Jinak nejsem typ člověka, kterému se říká „hodinář“, to znamená, že jsem byl vždy připraven věnovat práci tolik času, kolik bylo potřeba. Jediné, co mě trochu více zaskočilo, je velké množství společenských povinností.

Kromě funkce uvolněného starosty města vykonáváte zároveň funkci jednatele firmy Městská správa lesů Pelhřimov, byť jste se odmítl vyjádřit, zda za funkci jednatele pobíráte i plat. Domníváte se ale, že lze obě funkce časově naplno zvládnout? A čím byste vyvrátil kritiku ze střetu zájmů?

Ano, stále zůstávám jednatelem Městské správy lesů Pelhřimov s.r.o., tedy mi zůstává právní odpovědnost za společnost a některá právní jednání, která nelze podle platných zákonů svěřit prokuristovi, s tím, že za tuto funkci nepobírám žádnou odměnu. Není pravda, že jsem se k této otázce odmítl vyjádřit. Vždy jsem jasně říkal, že je třeba určitý čas několika týdnů až měsíců než bude podle platné legislativy převedena větší část povinností současného jednatele společnosti na nově vytvořenou funkci prokuristy společnosti. Dvakrát tyto materiály projednalo zastupitelstvo města, několikrát rada města a valná hromada Městské správy lesů s.r.o., dále byly vypracovány nové stanovy společnosti a změna zakladatelské listiny formou notářského zápisu. 

Co konktrétně se vám podařilo prosadit ze svých priorit?

V současné době je před dokončením revitalizace kaple Kalvárie v Pelhřimově, která bude slavnostně otevřena letos 27. října. V plném proudu je oprava hlavního chodníku vedoucího přes Děkanskou zahradu, která je pro občany města příjemným oddechovým místem v centru města. Tím bude završena první etapa rekonstrukce této zahrady, kdy její střed zdobí zhruba od poloviny letošního července nová busta monsignora Františka Bernarda Vaňka. Tento uznávaný duchovní a spisovatel působil v Pelhřimově od roku 1906 až do roku 1942. V termínu byla dokončena rekonstrukce čistírny odpadních vod, která nyní funguje bez vážnějších nedostatků ve zkušebním provozu. Dokončena byla rovněž frekventovaná komunikace, která se nachází nedaleko centra města – ulice Příkopy. Dále se podařilo opravit řadu chodníků, přibyla nová parkovací místa. Plusem je i větší informovanost o dění ve městě a na radnici.

Vnímáte vystřídání koalice s opozicí jako velkou změnu?

Nevnímám to jako velkou změnu, protože ČSSD s ODS v orgánech města spolupracovala v minulých volebních obdobích ve věcných otázkách bez problémů. Vůbec si nemyslím, že by na radnici mělo jít o nějaké velké politikaření, protože celé radniční koalici jde o společné věci. Radnice je vesměs jednotná.

Začátky bývají obvykle obtížné. Nyní ale máte před sebou tři roky „starostování“.  Jaké máte plány, co byste rád uskutečnil a jakým směrem by se podle vás město mělo ubírat?

V příštím roce chceme zahájit úpravu Městských sadů. Hledáme řešení multifunkčního hřiště, které se nachází v Pelhřimově za okresním soudem. Uvažujeme i o zbudování nové cyklostezky. Počítáme se spojením Pelhřimova a Starého Pelhřimova. Dále se chceme zaměřit na zvýšenou údržbu a dovybavení zimního stadionu i dalších částí sportovního areálu. Naším cílem je, aby se lidem ve městě a jeho místních částech dobře žilo a aby o dění na radnici a akcích pořádaných městem Pelhřimov získávali aktuální informace.

Rezonujícím tématem je v Pelhřimově situace kolem pelhřimovského hokeje. Proč jste přesvědčen, že vámi navrhované změny budou ku prospěchu hokeje a občanů? A můžete vyloučit, že nějak zásadně ovlivní provoz stadionu?

Provoz stadionu bude úplně jiný, protože za jeho spravování převzaly plnou odpovědnost Technické služby města Pelhřimova. Co se týká pelhřimovského hokeje, musíme otázku rozdělit do dvou podotázek, jednak jde o mládežnický hokej a pak o hokej dospělých. Oproti minulosti by v mládežnickém hokeji nemělo dojít k žádným změnám. Co se týká financování hokeje dospělých, respektive A týmu, bude o jeho budoucnosti rozhodovat 4. listopadu zastupitelstvo města. Zastupitelům bude předložen záměr, kde by s předstihem ukázali svoji vůli, jak velkou finanční částkou jsou ochotni financovat hokej v Pelhřimově. 

Máte vůbec vysvětlení, proč vyvolávají změny takové emoce?

Domnívám se, že někdo změny, které jsou v současné době nutné, využívá k získávání politických preferencí.

Co nového čeká Pelhřimov do konce letošního roku?

Zásadní věcí je sestavování rozpočtu pro příští rok. Dále je to založení nové společnosti s ručením omezeným pro čistírnu odpadních vod (ČOV), kdy ji bude provozovat nová městská společnost s ručením omezeným s tím, že stoprocentním vlastníkem bude město Pelhřimov. Společnost vznikla v souladu s podmínkami dotace ze strany Státního fondu životního prostředí (SFŽP). Nová firma začne fungovat nejpozději do 25. února 2016. Rekonstrukce ČOV za 250 milionů korun skončila letos v červnu.

V Pelhřimově je téměř nulová nezaměstnanost a plná průmyslová zóna. Momentálně se zde staví také největší strojírenská hala v České republice.  Co vás ale nyní jako starostu nejvíce ,,pálí“?

Pálí nás to, že podniky shánějí velké množství kvalifikovaných, odborně vzdělaných lidí, které nemají. Jinak si myslím, že Pelhřimov podnikatelům nabízí komplex příznivých faktorů, a proto se průmyslová zóna neustále rozvíjí. Pelhřimov je pro investory z ekonomických a strategických důvodů dobré rozhodnutí. Pokud chce jakýkoliv podnikatel zrealizovat svůj záměr, a to kdekoliv, tak si jej nejdříve dobře prověří z různých pohledů. V neposlední řadě je důležitá i dobrá komunikace mezi radnicí, Hospodářskou komorou a jednotlivými podnikateli, což u nás funguje. Jsem rád, že ve městě vznikají firmy, které u nás nemají historii, a budují se zde nová netradiční odvětví.

Nezaměstnanost a nedostatek pracovních příležitostí bývají hlavními faktory úbytku obyvatel. Předpokládám, že v Pelhřimově je tak situace opačná. Mám pravdu? A pokud ano, snažíte se nárůstu obyvatel přizpůsobit? Mám na mysli především po stránce občanské vybavenosti a dostupnosti základních služeb.

Ano, to je pravda. Nárůst obyvatel sice nemáme, ale není to tím, že by lidé odcházeli pryč, ale tím, že se v okolních obcích objevily možnosti výstavby na levnějších pozemcích. Je to i tím, že si u nás někteří obyvatelé nehlásí trvalé pobyty. Myslím si, že po stránce občanské vybavenosti a dostupnosti základních služeb je Pelhřimov dobře zajištěn. Je pravda, že v současné době je většina pozemků pro výstavbu rodinných domů vyprodána, a právě z toho důvodu si město Pelhřimov vytipovává, jakým směrem bude dál pokračovat. V návrhu rozpočtu města na příští rok je proto podstatně vyšší částka na výkup pozemků než v minulých letech. Aktuálně se město nachází ve fázi oslovování vlastníků jednotlivých vytipovaných pozemků. Jenom připomenu, že Pelhřimov se díky odkupu pozemků od dědiců pana Františka Kralerta (český lékař – působil jako první primář a ředitel pelhřimovské nemocnice, dále byl uznávaným politikem, ve 2. polovině 19. století starosta Pelhřimova či poslanec Českého zemského sněmu a Říšské rady) stal v 90. letech minulého století vlastníkem poměrně zajímavých pozemků na kraji města, které v rámci územního plánu, studií a poté i investicí rozparceloval tak, že se vytvořila lokalita Polní dvůr, jejímž základem jsou právě rodinné domky. Do této doby jich tam bylo v šesti etapách postaveno přibližně 180. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…