Starosta Pelhřimova: S politikou ODS jsem zajedno

19.09.2013 11:11

V čele pelhřimovské radnice je již třetí volební období a ambice znovu kandidovat nemá. Více jak 10 let ve funkci však hodnotí pozitivně. Jaký aktuální problém je ale potřeba ve městě vyřešit? O tom, ale i o nezaměstnanosti, která je v Pelhřimově dlouhodobě pod 5 % jsme hovořili se starostou Leopoldem Bambulou (ODS).

Starosta Pelhřimova: S  politikou ODS jsem zajedno
Foto: Redakce
Popisek: starosta Pelhřimova Leopold Bambula (ODS)

Jak jste se vyjádřil pro naše stránky, kandidatury pod značkou ODS jste se nikdy neobával. Řady ODS ale opouští řada jejích členů, protože podle nich není schopna v současné ideové vyprázdněnosti prosazovat skutečnou poctivou pravicovou politiku, jak ji prosazovala v době vzniku. Souhlasíte s touto kritikou? Nedomníváte se, že by ODS měla jít zpět doprava?

Především nesouhlasím s tím, že řady ODS opouští „řada jejích členů“. Každý má svobodnou možnost být organizován, kde chce. Já zůstávám členem ODS, jelikož s  politikou této strany jsem zajedno.

A jak vnímáte skutečnost, že se prozatím do čela ODS odmítl vrátit její zakladatel Václav Klaus a naopak vzniká za jeho podpory volební blok Hlavu vzhůru!, v rámci kterého bude kandidovat také několik bývalých členů ODS? Co to podle vás pro stranu znamená?

Pana Václava Klause jsem si vždy osobně vážil. Pokud se, jako bývalý prezident republiky, rozhodne pro jakoukoli politickou budoucnost, přeji mu jen štěstí a úspěch. Mimochodem, pokud by se rozhodl pro vlastní další politickou cestu, tato situace již jednou nastala a ODS to neublížilo.

Vy osobně jste ve funkci starosty již třetí volební období a vzhledem ke svému věku již zřejmě nebudete chtít obhajovat mandát. Když se ale ohlédnete zpět, podařilo se vám naplnit všechny vaše priority? A co byste vyzdvihl?

Mou prioritou vždy bylo nezadlužit zbytečně město a zajistit především výstavbu ČOV, která je pro další rozvoj města životně důležitá. A to se povedlo. Kromě toho se povedlo vybudovat v Pelhřimově domov pro seniory, který zde velmi chyběl, vystavět některá nová sportoviště a opravit a zateplit školská zařízení.

Jaký úkol-problém naopak zůstane pro vašeho nástupce? Co občany nejvíce trápí či co v Pelhřimově postrádají?

Problémem zůstává nedokončený obchvat města. I ten je však již přislíben, takže věřím, že občanům v tomto ohledu přenechávám reálnou naději.

Nezaměstnanost v Pelhřimově je dlouhodobě pod  5% a během sezonních prací ještě klesla, což je jistě pro obyvatele velkou výhodu a plusem. Projevuje se to tak i na demografickém vývoji? Je ve městě příznivý? A jaké další výhody život v Pelhřimově nabízí?

Demografický vývoj v podstatě kopíruje vývoj celorepublikový. Město Pelhřimov pak nabízí pracovní možnosti, fungující podnikatelskou sféru, široký sortiment služeb, bydlení a čisté životní prostředí.

Co očekáváte od rekonstrukce dálnice D1 a především, jak byste tak hodnotil infrastrukturu na Pelhřimovsku? Starostové některých obcí volají po obchvatu. Souhlasíte?

V otázce obchvatu jsem se již vyjádřil, i u nás je velmi potřebný. Od rekonstrukce dálnice D1 mohu pak očekávat pouze to, co ostatní její naši (i zahraniční) uživatelé. Konec „vlnitého plechu“ zejména cestou na Brno.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…