Starosta Prahy 4 se prý spojil s těmi, proti nimž roky bojoval. Výletníkovi z Kypru se to nelíbí, reaguje šéf radnice

31.03.2015 10:36

V Praze 4 před několika dny vznikla nová koalice zastupitelů zvolených za ANO, ODS, hnutí Pro Prahu a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN). Po loňských komunálních volbách vládly s Trojkoalicí TOP 09 a ČSSD. Právě zástupci TOPky zaslali ParlamentnímListům.cz své vyjádření, které jistě nepotěší starostu Petra Štěpánka.

Starosta Prahy 4 se prý spojil s těmi, proti nimž roky bojoval. Výletníkovi z Kypru se to nelíbí, reaguje šéf radnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Štěpánek

„Současný starosta a členové Trojkoalice v uplynulých volebních obdobích jako opoziční zastupitelé či jako veřejnost vehementně vystupovali proti jednáním a praktikám všech koalicí složených z ODS a ve kterých figurovali členové dnes sestavené koalice. Je zřejmé, že panu starostovi a jeho kolegům jde o moc a funkce a ne o transparentní správu městské části,“ uvedl Jan Petr, předseda TOP 09 Praha 4.

Starosta Petr Štěpánek a zastupitelé ze Strany zelených, kteří byli zvoleni za Trojkoalici do zastupitelstva Prahy 4, se podle stanoviska TOP 09 oficiálně spojili s lidmi, proti kterým bojovali z opozičních lavic uplynulých 12 let. Jmenovitě se jedná o bývalého starostu Pavla Caldra a zastupitele Jana Schneidera (zvoleni za Hnutí Pro Prahu, ex ODS) a Zdeňka Kováříka (ODS), bývalého radního hlavního města Prahy v období let 1994 - 2002.

„TOP 09, jako největší opoziční klub, bude velmi hlasitým a viditelným oponentem současné koalice, která rozhodně nevznikla z vůle občanů, ale z vůle politiků. Pokud se na koalici domluví dvě strany, které v posledních letech stály na opačné straně barikády, je to popření předvolební rétoriky,“ doplnil Jan Petr.

Již před několika dny naše redakce informovala o sporech na radnici Prahy 4. „V pátek 20. března se starosta Petr Štěpánek veřejně přiznal, že Trojkoalice má fakticky uzavřené dvě koaliční smlouvy současně. Nové koaliční partnery však dosud nezveřejnil, což je evropský unikát. Toto prohlášení ještě prohloubilo současnou politickou krizi, která se postupně projevovala už na posledních zasedáních rady, kde se Trojkoalice například pokoušela prosadit předražený nákup notebooků nebo zákaz výstavby nájezdové rampy na ulici 5. května,“ upřesnil pro ParlamentníListy.cz důvody rozčarování Jiří Bodenlos, který byl zástupcem starosty na Praze 4.

Starosta čtvrté městské části však kritiku a černé vize někdejších koaličních partnerů o hrozbě nefunkčnosti největšího pražského obvodu odmítá. „Jsou to naprosté nesmysly. Radnice normálně funguje, hospodaří, i když podle rozpočtového provizoria. I žádosti o evropské granty jsou normálně podány. Do státní správy nijak nezasahuji. Odvolal jsem ale tajemníka Dudru zodpovědného za dvě minulá volební období. Stavební úřad pod ním fungoval všelijak, což dokládají i soudem zrušená rozhodnutí. To se nelíbí jeho kamarádovi, který je místostarostou, tedy panu Petrovi, a ani výletníkovi z Kypru panu místostarostovi Bodenlosovi,“ reagoval na dotaz o vyjádření k celé záležitosti pro ParlamentníListy.cz Petr Štěpánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…