Starosta Roudnice nad Labem: Vypořádání s církvemi dle zákona o restitucích je třeba změnit

06.04.2014 13:11

V rámci předčasných voleb podpořil svou kandidaturou hnutí ANO. Co nyní říká na to, že hnutí vstoupilo do vlády, a na co by si podle něj mělo dávat pozor? Největší vrásky dělá Vladimíru Urbanovi (Společnost pro Roudnici) zákon o vyrovnání s církvemi, jehož schválení značně komplikuje realizaci projektů zásadních pro životy místních obyvatel. V čele města je první volební období, a i když bylo vlivem různých zvratů na radnici dosti hektické, chtěl by letos obhájit svůj mandát. S jakým cílem?

Starosta Roudnice nad Labem: Vypořádání s církvemi dle zákona o restitucích je třeba změnit
Foto: Společně pro Roudnici
Popisek: Vladimír Urban, starosta Roudnice nad Labem

Pane starosto, v rámci předčasných voleb jste se neprobojoval za hnutí ANO do sněmovny, přestože získalo hnutí o něco málo méně hlasů nežli první ČSSD. Byl jste tak zklamán, že vaše kandidatura nebyla úspěšná? A byť je má otázka nyní spíše irelevantní, co byste chtěl jako poslanec změnit?

Nepočítal jsem, že se do sněmovny dostanu. Svou kandidaturou jsem chtěl zde na Podřipsku pouze podpořit sympatické hnutí pana Babiše, protože jsem se ztotožnil s jejich názory. Být na šestém místě je ve volbách do Poslanecké sněmovny pro mne vcelku úspěch. Nejedná se tedy o žádné zklamání a jsem rád, že náš lídr Richard Brabec se stal ministrem životního prostředí.

Co bych býval chtěl jako poslanec změnit? Zajisté bych se držel týmové strategie, se kterou hnutí ANO šlo do voleb. Vzhledem k tomu, že mám blízko ke sportovnímu prostředí a komunální politice, tak bych se jistě zasazoval o rozvoj školství, sportu, volnočasových aktivit mládeže, např. zavádění více tělocviku do škol, čímž se nyní zabývá pan ministr Chládek.

Jedna z věcí, kterou bych rád změnil, je vypořádání s církvemi dle zákona o restitucích, který právě teď v našem městě blokuje výstavbu tolik očekávaného a pro Roudnici velmi důležitého obchvatu. I přestože se dle představitelů kraje jedná o jeden z nejlépe připravených projektů, jehož realizace by mohla začít do dvou měsíců od rozhodnutí, kvůli blokaci pozemků se stavba odloží minimálně o dva roky.

Na co by si poslanci hnutí ANO měli podle Vás ve vládě dávat pozor vůči ČSSD nebo KDU-ČSL?

Jsem přesvědčený, že by se především měli vyvarovat politického jednání prostého kompromisů.

Každému rozhodnutí by měla předcházet dohoda všech zúčastněných tak, aby byly co možná nejvíce zohledněny potřeby občanů. Nebylo by správné, aby občané dopláceli na neústupnost některých politických uskupení a konflikty vznikající z nedostatku ochoty slevit ze svých požadavků.

Od řádných komunálních voleb prošlo město řadou problémů a změn. Mělo to nějaký negativní vliv na fungování radnice?

Je pravdou, že minulé volby byly kvůli problémům v jednom z okrsků hektické. Opakované volby pozměnily výsledek voleb o jeden mandát a koalice 11:10 byla velmi křehká. V průběhu volebního období došlo také k odvolání místostarosty a většiny členů rady města. I přes příchod nového vedení je situace s rozložením hlasů obdobná, takže na fungování radnice měly události jistě negativní vliv. Celá situace vnesla nervozitu mezi zastupitele i zaměstnance. S blížícími se komunálními volbami se však situace zklidňuje. Za úspěch bezesporu považuji schválení rozpočtu města již před koncem roku, což v letech minulých nebývalo pravidlem.

Věřím, že v příštím volebním období si k sobě zastupitelé najdou pozitivní vztah, nebudou se ke svým odpůrcům stavět kategoricky a naváží spolupráci ve prospěch města a jeho obyvatel.

Pokud se nemýlím, chtěl byste letos obhájit váš mandát. Co očekáváte od nadcházejících komunálních voleb, s čím do nich jdete?

Nemýlíte se, rozhodl jsem se opět kandidovat a pokusit se obhájit svůj mandát. V těchto komunálních volbách opět budeme sestavovat kandidátku Sdružení nezávislých kandidátů, tak jako v předchozích obdobích. Nejedná se tedy o kandidaturu zaštítěnou politickým uskupením, ale budeme si shánět podpisy občanů. Touto cestou chceme propagovat naše uskupení a zároveň zmapovat zájem veřejnosti. Tento rok bychom také chtěli snížit věkový průměr kandidujících a oslovit tak i mladší voliče.

V tomto volebním období jsme byli finančně omezeni a nedostávalo se prostředků na opravy a investice do majetku města. Nepříznivou situaci jsme však zvládli a město nezadlužili. Závěrečný účet naopak ukázal, že jsme byli schopni v tomto těžkém období uspořit, a právě teď nastává čas realizace našich vizí a projektů, které byly v uplynulých letech vypracovány.

Jak jste se vyjádřil na podzim pro ParlamentníListy.cz, dokončení obchvatu Roudnice nad Labem je na nejlepší cestě. Jak se ale ukázalo, roudnický obchvat minimálně v následujících třech letech dostavěn nebude. Na poslední chvíli do startu výstavby zasáhly církevní restituce. Co vy na to?

Jak jsem již zmiňoval, obchvat je stavbou, na kterou se Roudnice těší již několik let. Všichni, včetně pana hejtmana Bubeníčka, jsme věřili, že stavba započne již tento rok, a nebýt zákonu o církevních restitucích, který výstavbu pozastavil, tak se i stalo. Vše je připraveno dle podmínek tak, aby mohla stavba tento rok začít, nicméně zákon nelze porušit, takže stavba bude zahájena v nejbližším možném termínu.

Nabízí se tak i další otázka. Jaký je váš názor na zákon o vyrovnání s církvemi?

Jak jsem řekl, zákon nás nyní postavil do nepříjemné situace. Souhlasím s potřebou navrácení majetku, který byl sebrán právoplatným majitelům. Je třeba narovnat tyto majetkové vztahy státu a církví. Bylo by však vhodné posuzovat případy individuálně a zodpovědně především ve spojení s veřejnými zájmy. Za naše město jsem pro přednostní vypořádání jednotlivostí bránících v realizaci projektů zásadních pro životy místních obyvatel.

Na obchvat si ale vyčlenila radnice také peníze z rozpočtu. Budou tak použity na jiné investice? Jaké?

Vzhledem k tomu, že se jedná o projekt financovaný krajem a z fondů EU, městu se tak neuvolnily finance, které by mohly být proinvestovány jiným způsobem. Věřím, že je vše na dobré cestě a obchvat bude realizován co možná nejdříve.

Jak to vypadá s žádostí na dotaci na obnovu po povodních zničeného plaveckého bazénu?

Je pravdou, že náš plavecký bazén byl povodní značně poškozen, avšak povedlo se nám ho rekonstruovat a uvést v krátké době znovu do provozu. Opravy měly na starost Roudnické městské služby a finanční prostředky nebyly dotační, ale z pojistného plnění. V rámci výstavby vodní elektrárny se nám také podařilo pro bazén získat levnější energii.

V současné době, vzhledem k energetické náročnosti stavby, žádáme o dotace na realizaci rekuperace a zateplení objektu. Součástí projektu je i vybudování bezbariérových přístupů.

A co další škody, které ve městě napáchaly povodně? Jak to vypadá s jejich odstraněním?

Roudnice nebyla posledními povodněmi na levém břehu Labe nějak zásadně poškozena. Byly vytopeny sklepy a přízemí v ulicích Havlíčkova a Jana z Dražic. Dále povodeň postihla nádraží, ale i to je již zrekonstruováno. Nyní v této lokalitě proběhne oprava povrchu komunikací.

Druhý břeh, který je sídlem mnoha sportovních klubů, byl postižen daleko hůře. Zde se však jedná o katastrální území obce Vědomice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…