Starosta Železného Brodu: Nevidím důvod, proč nevyvěšovat vlajku EU

16.04.2013 10:13

Poté, co úspěšně kandidoval bývalý starosta města Václav Horáček do PS, jej v posledních komunálních volbách nahradil André Jakubička (hnutí Občané po změnu - pro změnu občané), který chtěl ve městě mimo jiné zřídit osadní výbory, naučit úředníky slušnému chování či získat více dotací. Podařilo se mu to? A co naopak považuje za největší problémy města? Nejen s tím, ale i se svým názorem na výhody a nevýhody členství v EU, se svěřil našim stránkám.

Starosta Železného Brodu: Nevidím důvod, proč nevyvěšovat vlajku EU
Foto: Redakce
Popisek: starosta Železného Brodu Jakubička André (hnutí Občané po změnu - pro změnu občané)

Česká republika má nového prezidenta, který se od svého předchůdce liší především v postoji k Evropské unii. Na začátku března tak byla nad Pražským hradem vztyčena vlajka EU. Jaký zaujímáte ke vztyčení postoj? Myslíte si, že zde má své místo?

I když jsem hrdý patriot České republiky, nevidím důvod, proč nevyvěšovat vlajku EU. Jsme přece dobrovolně její součástí. Lidé si to sami rozhodli v referendu. Škoda, že se tento nástroj nevyužívá častěji…

Pokud se pozastavíme u EU. Jste jejím příznivcem, a proč?

Nic není černobílé. Členství v EU má své výhody i nevýhody. Mezi hlavní výhody řadím to, že jsme se rychleji stali znovu součástí západního světa, ekonomicky i právně. Co se mi na EU nelíbí, jsou některé centralistické tendence, které ovšem má v posledních letech i náš stát. Myslím, že je lepší, pokud se rozhoduje o maximálním možném množství věcí na místní úrovni. Obce a kraje vědí obvykle lépe, co jejich občané potřebují. Samozřejmě některé věci mají být společné a mají být zajišťované „zhora“ – jako třeba obrana, školství, zdravotnictví apod.

Co mi opravdu vadí, je neefektivní přerozdělování peněz z Bruselu, na kterém se živí příliš mnoho institucí a firem. Jenže v rozdělování peněz je příliš velká politická moc, kterou si EU chce nechat pro sebe.

Nicméně obecně se snažím hledat spíše pozitiva. Doufám, že u našeho členství v EU stále převažují.

Vy osobně jste se stal po šestnáctiletém vládnutí starosty Václava Horáčka v posledních komunálních volbách novým starostou města. Jak byste své dosavadní působení hodnotil a budete se snažit obhájit příští rok váš mandát?

Hodnocení ponechávám na občanech. Snažím se každý den dělat maximum, ale jestli je to dost nebo málo, nemá smysl řešit. Přinesli jsme do Železného Brodu spoustu nových přístupů. Vnímám, že nejsem sám, kdo si myslí, že město jde opět nahoru. Rád bych tento trend pomohl udržet, ať už jako starosta nebo jako zastupitel.   

Vaším cílem bylo zřídit osadní výbory, úředníky naučit slušnému chování a získat více dotací. Podařilo se Vám splnit vaše cíle?

Ano, to jsou některé cíle, které jsme si stanovili. Inicioval jsem vznik osadních výborů, partnerů pro rozvoj jednotlivých místních částí. Hlad po znovuzapojení se občanů do rozhodování byl větší, než jsem čekal. Vzniklo 14 osadních výborů ve městě, které má 6 500 obyvatel! Mnoho z nich dnes působí jako jakási občanská sdružení, kdy dokonce realizují vlastní projekty jako výstavby dětských hřišť, rekonstrukce návse nebo nátěry autobusových čekáren. Myslím, že náš úřad byl a je vstřícný k občanům. Zavedli jsme prodlouženou pracovní dobu, úředníci více komunikují s občany třeba při investičních záměrech Města, informovanost z jednotlivých odborů se zvýšila. V dotacích se nám doposud velice dařilo, nyní ještě ustát všechna ta úskalí kontrol, kontrol kontrol a kontrol předchozích kontrol. Z ROPu jsme získali 55 mil. Kč na bus terminál, 10 mil. Kč na dozateplení základní školy a zateplovat z OPŽP budeme i všechny tři mateřské škoky a Dům dětí a mládeže. Každý rok jsme realizovali z dotace MMR etapy revitalizace panelových sídlišť.      

Město čeká letos stavební rok. Hlavně má začít stavba nového autobusového nádraží u nádraží vlakového. Jaké vidíte výhody tohoto projektu a co říkáte na kritiku, že desetimilionová spoluúčast města by se dala využít jinak?

Nezaznamenal jsem žádnou větší kritiku. Snad pouze z řad opozice, která se ale snaží dělat svou práci čím dál konstruktivněji. Stav autobusového nádraží, které je významnou veřejnou plochou v centru, je žalostný a jsme jedno z mála tak významných měst, kde autobusy musí při vyjíždění couvat, což je proti současné normě. Stavba bude pro město náročná, ale promění se tak dvě velice zanedbaná místa. Navíc se podařilo optimalizací původního projektu, který byl v projekčních cenách přes 100 mil. Kč výrazně snížit celkové náklady (nyní na 65 mil. Kč ), a tím i nutnou spoluúčast. Odpadli tak dva kruhové objezdy, parkovací dům atd. Získali jsme řešení úměrné potřebám a velikosti našeho města, které nás nezatíží finančně více než je nutné. I když si Železný Brod vede finančně dobře, přece jenom je před námi mnoho dalších velkých úkolů jako je např. rekonstrukce sokolovny anebo Malého náměstí.  

Jaké jsou v současnosti největší problémy, které trápí zdejší obyvatele a jak se je snažíte řešit?

Jednoznačně je to zaměstnanost a ekonomická situace vůbec. Po umělém zániku Železnobrodského skla, největšího zaměstnavatele, se nezaměstnanost dostala přes 16 %. V posledních dvou letech se stabilizovala pod 10 %, ale za cenu toho, že velká část obyvatel nalezla práci mimo Brod.  Tím trpí místní obchody a služby, peníze se zde tolik netočí. Věřím ale Broďákům, vždycky platili za ty schopnější a podnikavější než lidé z okolních měst. 

Co se týče nezaměstnanosti, radnice nemůže nijak významně pomoci. To je na podnikatelích. Snažíme se alespoň podpořit turistický ruch. Nabídkou sportovního a kulturního života udržet lidi ve městě, stejně jako zlepšováním úrovně bydlení a veřejného prostoru. Prostě udělat ze Železného Brodu příjemné místo k životu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Katka Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…