Starostka Nového Sedla: Kvóty pro ženy považuji za nedůstojné

16.01.2015 11:12

Po nástupu do funkce mě nejvíce překvapila nekoncepčnost a mírný chaos státní správy, říká Věra Baumanová (NOVÝ KURZ). O jaké změny ve městě by se chtěla zasadit jako starostka? A jaké investice radnice plánuje v letošním roce? Nejen na to odpovídala pro ParlamentníListy.cz.

Starostka Nového Sedla: Kvóty pro ženy považuji za nedůstojné
Foto: archiv starostky
Popisek: starostka města Nové Sedlo Věra Baumanová (NOVÝ KURZ)

Paní starostko, v komunálních volbách jste nahradila v čele města Martina Loukotu. Jak byste hodnotila první měsíce ve funkci? Je něco, co Vás překvapilo?

První měsíce ve funkci bych zhodnotila jako velmi hektické. Ale vzhledem k tomu, že tuto problematiku znám, nebylo to těžké zvládnout. Ale to musí časem posoudit jiní. Překvapila mě právě nekoncepčnost a mírný chaos státní správy.

Starostkou jste se stala i přesto, že nevíce hlasů získal Váš protikandidát Srba Stanislav  z hnutí Novosedelští patrioti. Jak to? A jak byste celkově zpětně hodnotila povolební vyjednávání? Byla složitá?

Povolební vyjednávání koaličních partnerů byla korektní a shodli jsme se na vedení města tak, jak je v současné době. Se všemi současnými radními mám shodné názory a podobné programy. Dlouho již spolu v mnoha oblastech komunikujeme a spolupracujeme.

Co se v nadcházejícím volebním období budete snažit udělat pro odlehčení atmosféry na radnici, ale i pro její větší otevřenost směrem k občanům? Přeci jen je co napravovat.

Cítím, že atmosféra na radnici je již uvolněná a domnívám se, že všichni pracují, jak mají. Domnívám se, že to mohu objektivně posoudit, neboť mám zkušenosti jak ze samosprávy, tak i ze státní správy, kdy jsem na MěÚ v Novém Sedle téměř 10 let vykonávala funkci tajemníka úřadu. Takže mi prostředí není cizí. Protože jsou to propojené nádoby, tak že jsou v současné době plně funkční obě dvě strany, tj. jak samospráva, tak státní správa. Státní správa určitě zaznamená některé změny. V současné době probíhají jednání s vedoucími jednotlivých odborů a středisek a s ekonomkou, v současné době  pověřenou vedením úřadu. Připravovaná nová koncepce by měla splňovat větší otevřenost občanům ve všech oblastech.

Jaké jsou Vaše osobní priority pro nadcházející volební období?

Osobní priority? Ráda bych vytvořila pro všechny příjemnou atmosféru vzájemné tolerance, pomoci potřebným, snížení nezaměstnanosti, příležitosti pro mladé rodiny s dětmi, rozvoj a stabilizaci města. Spolupráci a pochopení pro společnou věc všech nově zvolených zastupitelů. Je nutné splnit program a sliby, které jsme dali svým voličům.

Řada měst a obcí, včetně hlavního města Prahy a všech jeho částí, od Nového roku dočasně hospodaří v rozpočtovém provizoriu. Je to i Váš případ? Je to i Váš případ? A jaké hlavní investice v letošním roce plánujete?

Ne, město Nové Sedlo schválilo rozpočet na rok 2015 v prosinci 2014, takže nehospodaříme v rozpočtovém provizoriu, což je dobře. Bylo pravdou, že měsíc listopad byl velice pracovně napjatý, neboť noví zastupitelé se museli s problematikou sestavování rozpočtu seznámit a následně na pracovních schůzkách vše vysvětlit a shodnout se na konečným číslech sestaveného rozpočtu. Výhodou bylo, že část zastupitelů jsou „ostřílení matadoři“ v komunální politice, takže všechna jednání proběhla poměrně rychle a mohl se návrh rozpočtu vyvěsit na úřední desce a následně schválit.

Prioritou č. 1 je investice pro dokončení víceúčelového areálu „sportoviště č. 1 za 18 900 000,-Kč a

prioritou č. 2 „Revitalizace sídliště III. etapa“ za cca 8 000 000,-Kč.

V uplynulém roce jsme si připomněli mimo jiné čtvrt století od sametové revoluce. Jak ale vidíte budoucnost Česka? Podle výsledků většiny průzkumů, které se v souvislosti s výročím konala, většina lidí je polistopadovým vývojem zklamána. Domníváte se, že svítá na lepší časy? Proč?

Demokracie, kterou si naše země zvolila, s sebou přináší mnohá úskalí. Musíme se všichni neustále mnoho učit. Ale věřím, že svítá na lepší časy.

Ačkoliv počet žen po posledních volbách vzrostl, již delší dobu rozděluje společnost zavedení kvót pro ženy. Jak se na tuto problematiku díváte Vy sama?

Byla bych ráda, kdyby počet žen ve funkcích ještě vzrostl, ale ne zavedením kvót pro ženy. Zdá se mi to nedůstojné, aby pro funkce žen byly „tabulky“ kolik – kam žen vzít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…