Starostka Přelouče: Ztráta příznivců ODS je zasloužená

15.05.2013 10:40

Podle starostky Ireny Burešové (ODS) v minulých cca dvou letech učinili vrcholoví i vládní představitelé ODS řadu chyb, což se projevilo v částečné ztrátě důvěryhodnosti ODS. Ona sama se ale neobává pod značkou ODS znovu kandidovat. Naopak se domnívá, že je strana schopna sebereflexe. Jaké jsou ale aktuální problémy města, které musí řešit? A do čeho plánují v rámci rozpočtu investovat?

Starostka Přelouče: Ztráta příznivců ODS je zasloužená
Foto: Redakce
Popisek: Starostka Přelouče Irena Burešová, ODS

Poslední dubnový víkend se v Brně konala ideová konference ODS, kde vedení mimo jiné jednalo se starosty. Mnozí starostové ODS se jasně vyjádřili pro změnu zákona o veřejných zakázkách či proti rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu na města a obce. Souhlasíte?  A jak byste celkově závěry konference hodnotila?

Ideové konference v Brně jsem se bohužel nemohla zúčastnit. S jejími závěry jsem se seznámila na internetu a plně se s nimi ztotožňuji.

ODS je podle předsedy Nečase jedinou skutečnou stranou starostů a přislíbil všem regionálním politikům podporu vedení ODS. Co vy osobně od takové podpory očekáváte?

Od takto míněné podpory očekávám například to, že politika ODS, kterou reprezentuji, bude nejen mně, ale i voličům srozumitelná. Očekávám zlepšení komunikace mezi vládními a komunálními politiky, zohledňování našich připomínek, lepší zpětnou vazbu, lepší vysvětlování mnohdy nepopulárních opatření i podporu naší práce pružnějšími změnami legislativy. Velkou morální podporou by pro mě byla jistota, že ve vedení strany pracují lidé slušní, čestní a důvěryhodní, kteří budou dělat otevřenou politiku, kterou má smysl obhajovat před spoluobčany.

Někteří starostové se i přesto obávají příští rok pod značkou ODS kandidovat. Domnívají se, že by jim členství v ODS mohlo spíše uškodit než pomoci jako v minulosti. Sdílíte s nimi tento pocit? A co by podle Vás měla strana dělat, aby neztrácela své příznivce?

Nikdy jsem nepřemýšlela o tom, zda mě může značka ODS pomoci, či uškodit. Je to strana, která nejlépe vystihuje moje názory, myšlenky i celoživotní postoj, i když samozřejmě nemůžu souhlasit se všemi kroky vrcholového vedení i některými rozhodnutími vlády, které byly učiněny. V poměrech našeho malého města při každých komunálních volbách více jak 90 % voličů vybíralo z řad kandidátů napříč politickým spektrem – tedy nevolili strany, ale konkrétní osoby, kterým mohou důvěřovat, přičemž osobní politický názor kandidáta nebyl pro voliče rozhodující. Vámi zmiňované obavy kolegů starostů v případě komunálních voleb tedy nesdílím. Díky všeobecnému znechucení většiny občanů vůči politice i politikům by bylo asi nejjednodušší a velice podbízivé svůj politický názor skrývat a kandidovat v různých seskupeních typu „Za město nejkrásnější“ ve snaze přesvědčit voliče, že žádný politický názor nemám. Realita je ovšem jiná a neznám žádného komunálního politika bez politického názoru. Spousta mých kolegů byla zvolena na kandidátkách podobných uskupení. Jejich názorová roztříštěnost uvnitř takovýchto uskupení je natolik velká, že velice těžko pak sjednocují svoje názory na určitý problém, jejich vzájemná spolupráce je velice rozporuplná a takováto uskupení mnohdy končí rezignací zastupitelů. Já nemám důvod svůj politický názor skrývat a jsem tak pro voliče naprosto čitelná. Ztráta příznivců ODS mě samozřejmě mrzí, i když vnímám, že je zasloužená. V minulých cca 2 letech učinili vrcholoví i vládní představitelé ODS řadu chyb, což se projevilo v částečné ztrátě důvěryhodnosti ODS. Byl to především odklon od programu ODS, opuštění vizí malého a výkonného státu i přehlížení názorů členské základny. Jsem přesvědčena, že ODS je schopna sebereflexe, že je schopna pojmenovat a napravit své chyby a že je i schopna rozloučit se s těmi, kteří ODS svým členstvím spíše škodí.

Radnici se nedaří již čtyři roky prodat bývalá kasárna, jež zdarma získala od armády a rozhodla se tak snížit jejich cenu. S jakým efektem se snížení ceny více jak o 1.000.000 korun setkalo? A kolik provoz areálu nyní radnici ročně stojí?

Snížená prodejní cena bývalého vojenského areálu byla aktuálně stanovena soudním znalcem a zohledňuje některé nové skutečnosti. Např. to, že došlo ke zrušení trafostanice, na kterou byl celý areál napojen a nový vlastník si tak bude muset zajistit na vlastní náklady nový přívod elektrické energie. Bohužel došlo i k částečnému znehodnocení některých budov z důvodu zatékání či zatopení sklepních prostor podzemní vodou. Radnici nestojí tento areál ani korunu, jeho ostrahu zajišťují strážníci naší městské policie. V současné době jednáme se dvěma potencionálními zájemci – investory - a jsem přesvědčena, že se nám podaří areál v letošním roce prodat.

Jak jste sama uvedla, z evropských dotací máte v plánu opravit dvě historické budovy ve městě. Podařilo se vám však již sehnat i nějaké investice pro zřízení muzea v Přelouči?

Obě dvě tyto záležitosti spolu souvisí, tedy naším záměrem je zrekonstruovat zmíněné historické budovy pro potřeby muzea. Jedná se o investici v řádu desítek milionů korun, kterou nejsme schopni zrealizovat z vlastních zdrojů a čekáme tedy na dotační možnosti, které přinese nové programové období 2014+.

Pokud se pozastavíme u dotací, jaká je úspěšnost Přelouče v jejich čerpání a jaké projekty byste v této souvislosti zmínila?

Pokud se bavíme o dotacích z prostředků EU, podali jsme dosud 7 žádostí a ve všech 7 případech jsme byli úspěšní. Za zmínku stojí určitě výstavba víceúčelové sportovní haly a nového autobusového nádraží. Jsou to stavby, po kterých byla velká poptávka a které bychom mohli bez dotací z EU těžko zrealizovat.

S jakým rozpočtem počítá město pro letošní rok a jaké projekty v rámci rozpočtu plánujete?

V příjmech města na letošní rok počítáme s částkou 127 212 tis. Kč a s výdaji ve výši 139 190 tis. Kč. Schodek ve výši 11 978 tis. Kč bude pokryt vlastními financemi uspořenými v minulých letech. Hospodaříme zásadně bez dluhů a děláme pouze to, na co máme. V letošním roce např. plánujeme výstavbu bezbariérové trasy po městě, zateplení dvou veřejných budov, rekonstrukce některých komunikací, rekonstrukci prostor pro nové oddělení mateřské školy, a za peníze, které jsme získali z výnosů her a loterií postavíme sportovním oddílům hokejbalistů budovu se sociálním zázemím, o kterou usilují již asi 5 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…