Starostka Šluknova sociální problémy neřeší, tvrdí Šimáček

01.02.2012 18:05

Agentura pro sociální začleňování čelí kritice, že je neefektivní, příliš proromská a některá města s ní odmítají spolupracovat. „Komunikace se starosty je velmi důležitá a ne vždy to všichni zvládli na sto procent,“ připouští možnou příčinu nedorozumění ředitel agentury Martin Šimáček.

Starostka Šluknova sociální problémy neřeší, tvrdí Šimáček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Šimáček

Agentura působí ve 26 lokalitách v České republice. Některá města však spolupráci odmítají, mezi nimi například Varnsdorf, Rumburk nebo Šluknov. „Ve Varnsdorfu nefungují sociální služby, město zanedbávalo preventivní aktivity. Potřebujeme řešit situaci na ubytovnách a vzdělávání,“ popsal cíle Šimáček v Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Šimáček připouští, že pokud bude agentura působit pouze v některý městech, region to nabourá. „Jisté oslabení to bude, ale s tím nic neudělám, je to na rozhodnutí starostů.“

Starostka Šluknova Eva Džumanová kritizuje agenturu, že jí nijak nepomohla. „Jsem za to na ní rozlobený. Seděli jsme často u jednacího stolu, ale na práci jsme se neomluvili, protože paní starostka k tomu nemá ochotu. Máme připravené projekty, ale potřebovali bychom také, aby vedení města dalo svůj díl práce. Starostka vůbec nechtěla pomoc přijmout,“ brání se Šimáček.

Děti bude do školy vozit policie?

Džumanové vadí na programu agentury, že neklade žádný důraz na povinnosti rodičů a přebírá je stát. Zdravotní pracovníci by měli učit děti hygieně, policie by vozila děti do školy. „Starostka interpretuje složitou situaci velmi zjednodušeně. Rodiče nepřikládají velký význam vzdělávání a ty strategie přejímají děti. Nemyslíme si, že to rodiče zvládnou, a proto ta státní intervence. Je to však tak půl na půl, rodiče se snažíme motivovat,“ popsal strategii Šimáček.

Agentura pracuje s rozpočtem 25 milionů korun ročně. „Tyto peníze jdou ze strukturálních fondů. Za to operujeme ve 26 městech, připravujeme programy, komunikujeme se starosty... Myslím, že agentura pracuje velmi efektně,“ domnívá se ředitel agentury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…