Starostové a vedení Prahy se stále přou kvůli povodním

06.06.2013 20:44

Starostové některých městských částí a vedení magistrátu se stále přou v souvislosti s odpovědností za povodně na přítocích Vltavy v Praze, zejména pak na Botiči a Rokytce. Starostové tvrdí, že jim nikdo nedal vědět například v případě vypouštění Hostivařské přehrady na Botiči. Magistrát to odmítá, radnicím prý volal a postupoval přesně podle protipovodňového plánu. Nic na tom nezměnila ani dnešní schůzka starostů s vedením města.

Starostové a vedení Prahy se stále přou kvůli povodním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Jiráskův most a zatopenou náplavku

"Míchat politiku a povodně není není vhodné, se starosty určitě najdeme společnou řeč později," řekl ČTK zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Situace v Praze je poznamenaná tím, že se před nedávnem rozpadla koalice ODS a TOP 09, která město řídila. Nyní jsou v magistrátní radě pouze zástupci TOP 09 a mezi stranami jsou napjaté vztahy.

Padala slova o anarchii

Malé vodní toky, rybníky a Hostivařská přehrada patří hlavnímu městu. Jejich správcem jsou lesy hlavního města. Právě ty při povodních dávají informace magistrátu, který celou situaci řídí, rozhoduje o dalších postupech a informuje radnice. Právě tady se pohledy města a radnic rozcházejí. Podle některých starostů se radnice o situaci na potocích nedozvěděly. "Nedostali jsme vůbec žádné informace v souvislosti s Botičem. Vše jsme museli řešit vlastními silami včetně vybudování zábran a podobně." řekl například současný starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík.

Magistrát s tím nesouhlasí, prý oslovil radnice už v neděli ráno. Navíc podle protipovodňového plánu se o malé toky začíná starat až ve chvíli, kdy Vltavou protéká 3000 metrů krychlových vody za sekundu.

"To, co probíhá na hlavním městě, je anarchie. Křičíme tam, že nám Botič zaplavuje území, a nemůžeme se dovolat, co bude," řekla například v noci z neděle na pondělí ČTK starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS). Starostové si prý informace musí zjišťovat svépomocně. K Černochové se přidali například i starosta Prahy 5 Miroslav Zelený (UNP), v noci na pondělí ještě místostarosta, nyní starosta Prahy 10 Zoufalík (nestr.).

Hostivařská přehrada

Na nedostatek informací si stěžovala i Praha 8 a 15, na jejímž území je Hostivařská přehrada. Také o její vypouštění se vedl spor mezi Prahou 10 a 15 a magistrátem. Obvykle Botičem, který přehradou protéká, teče jeden metr krychlový vody za sekundu, podle starostů se jeho korytem valilo 95 metrů krychlových. "Já to v této situaci nechci komentovat. O vypouštění nám ale nikdo neřekl," řekl ve středu pouze starosta Prahy 15 Pavel Klega (ODS).

Právě v souvislosti s vypouštěním přehrady si chce nechat město vypracovat soudní posudek, na jehož základě zaujme k vypouštění přehrady stanovisko.

Do fungování krizového štábu a města se o víkendu pustil i bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS), který kritizoval údajně opožděnou výstavbu protipovodňových zábran. Nepořádek měl ale podle současného vedení města v této své agendě právě Svoboda. "Minulý týden to byl jeho krizový štáb, ve kterém nebyl ani základní seznam lidí, kteří na jednotlivých městských částech řídí jednotlivé krizové štáby," prohlásil člen krizového štábu a předseda zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra.

Je mu prý "velmi nemilé", že věc musí novinářům sdělit takto jmenovitě. Chyběl podle něj seznam telefonů, mobilů či adres elektronické pošty či jiné komunikace se starosty městských částí. Vávra to pokládá za "naprosto neuvěřitelné". "Upřímně řečeno, musím konstatovat jednu velmi vážnou obavu, že po těch deseti letech od těch velkých povodní systém krizového řízení Prahy nebyl úplně tak výkonný, jak by být měl," uvedl zastupitel za TOP 09.

Podle informací ČTK si v současné době nechává vedení města zpracovat analýzu a zpracovat přehled záznamů komunikace mezi městem a radnicemi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…